Περιβάλλον

500 φωλιές Caretta Caretta στον Κυπαρισσιακό!

fwliaarchelonkyp.jpg

500 φωλιές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας έχουν εντοπιστεί, μέχρι στιγμής, στον Κυπαρισσιακό κόλπο, σύμφωνα με την καταγραφή που έχουν κάνει οι εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι φωλιές φέτος είναι περισσότερες από αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών. Δε λείπουν, ωστόσο, και τα προβλήματα. Σύμφωνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουν να κάνουν με την άρνηση επικοινωνίας από την πλευρά του Δήμου Τριφυλίας, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει χώρο στο Σύλλογο για την τοποθέτηση ενημερωτικού περιπτέρου στο Καλό Νερό, αλλά και την έλλειψη συνεννόησης με κατοίκους και επαγγελματίες, κυρίως του Καλού Νερού.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, στην Ελαία, η υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου του ΑΡΧΕΛΩΝ, Πολύμνια Νεστορίδου, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του προγράμματος στον Κυπαρισσιακό:

«Το πρόγραμμα ωοτοκίας βαίνει καλώς μέχρι στιγμής. Έχουμε γύρω στις 500 φωλιές στον Κυπαρισσιακό κόλπο! Είμαστε πολύ καλά, έχουμε πάρα πολλούς εθελοντές, με τεράστια ζήτηση φέτος. Είναι, θεωρώ, μεγάλη διαφήμιση για την περιοχή αυτό το πράγμα με τους εθελοντές. Έχουμε τις οικογένειές τους, που έρχονται να επισκεφθούν τις περιοχές. Αγαπάνε πάρα πολύ τον τόπο. Χαρακτηριστικά μου λένε ότι “είναι το σπίτι μας εδώ”! Υπάρχουν διάφοροι που έρχονται δεύτερη και τρίτη χρονιά φέτος, εδώ στο συγκεκριμένο ερευνητικό σταθμό πεδίου, και ζητούν να είναι εδώ στον Κυπαρισσιακό! Όλα πάνε καλά. Έχουμε, βέβαια, και τα θέματα που γνωρίζετε. Το πρόβλημα που θεωρώ σοβαρότερο είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση επικοινωνίας και αντιλαμβάνομαι μια επιθετικότητα, για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, και με το Δήμο και στο Καλό Νερό. Ζητάμε (σ.σ. στο Καλό Νερό) να μαζευτούν οι ξαπλώστρες, δε γίνεται, έχουμε τεράστια πυκνότητα φωλιών. Πρέπει να μαζευτούν οι ξαπλώστρες να κάνουν οι χελώνες τις φωλιές τους. Δε γίνεται. Προσπαθούμε να συνεννοηθούμε, αλλά δε γίνεται.

Θεωρώ ότι πρέπει να συνεννοηθούμε, να μπορέσουμε να δούμε τι θα γίνει, για το καλό του είδους αυτού και της παραλίας και του τόπου και του κόσμου.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το να ’χεις μια φωλιά κάτω από το ξενοδοχείο σου, δε θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα».

Πηγή: tharrosnews.gr

Όλη η επικαιρότητα