Σαν Σήμερα

53 χρόνια απo την τραγωδία της Στύλιας Ναυπακτίας – Πως ξεκληρίστηκε ένα ολόκληρο ορεινό χωριό

Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούλιο του 1964 στη Στύλια Ναυπακτίας γίνεται το αδιανόητο: 17 νεκροί -κυρίως νέοι και μικρά παιδιά- και πολλοί ακόμα δηλητηριασμένοι από παραθείο.

Το παραθείο χρησιμοποιήθηκε αντί για ζάχαρη άχνη στα κόλλυβα μνημοσύνου και καταναλώθηκε από τους χωριανούς χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Αποτέλεσμα ήταν το ξεκλήρισμα πολλών νέων ανθρώπων στα καλά καθούμενα.

Το παραθείο στην όψη μοιάζει με την άχνη ζάχαρη. Προφανώς οι συσκευασίες των δύο υλικών ήταν ίδιες αφού τότε όλα τα υλικά ήταν χύμα, χωρίς σχετικές ετικέτες. Έτσι λοιπόν από ένα απλό ανθρώπινο λάθος το παραθείο κατέληξε στο δίσκο του μνημοσύνου και η άχνη στον κήπο.

Πολλοί χωριανοί που έζησαν αυτή την ιστορία φρίκης από τότε δεν τρώνε κόλλυβα μέχρι και σήμερα. Αφενός ο φόβος, αφετέρου η εικόνα της τραγωδίας χαράχθηκαν ανεξίτηλα. Οι ιστορίες δε με τα ελικόπτερα του στρατού να πηγαινοέρχονται ακόμα λέγονται από αυτόπτες μάρτυρες.

Μια τραγωδία που ήρθε από το πουθενά και έχει στοιχειώσει πολλές οικογένειες και ένα ολόκληρο χωριό.

«Εις τό υπουργείον εθνικής αμύνης κτυπά τό τηλέφωνο 663-967 τού γραφείου επιχειρήσεων ΓΕΑ, Ό πρόεδρος της βουλής κ. Αθανασιάδης – Νόβας αναφέρει, ότι 200 άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι, από δηλητηρίαση μέσα σε φρικτούς πόνους και ζητούν την βοήθεια τών ενόπλων δυνάμεων.Το «σύστημα διασώσεως» της ελληνικής βασιλικής αεροπορίας ελειτούργησεν ακαριέως».

ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ

1) Η πρωϊνή εφημερίδα της θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

ΤΡΙΤΗ 14 Ιουλίου 1964 Αριθμός φύλλου 17.233 στις σελ.1&5

«17 ΑΠΕΘΑΝΟΝ ΚΑΙ 100 ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΛΛΥΒΑ ΜΕ ΠΑΡΑΘΕΙΟΝ»

2) Η πρωϊνή εφημερίδα της Αθηνών ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

ΤΡΙΤΗ 14 Ιουλίου 1964 Αριθμός φύλλου 6086τις σελ.1&7

«Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΣΤΥΛΙΩΝ ΕΣΤΟΙΧΙΣΕ 17 ΝΕΚΡΟΥΣ»

3) Η ημερήσια πολιτική και εμπορική εφημερίδα Αλεξάνδρειας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. ΤΡΙΤΗ 14 Ιουλίου 1964 Αριθμός φύλλου 165, στις σελ.1&7

«ΕΙΣ 17 ΑΝΗΛΘΟΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑΤΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΣ»

4) Η ημερήσια εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 Ιουλίου 1964 Αριθμός φύλλου 29, Στις σελ.1&7

«ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑ

Παραθείον Ε 605 Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΣΚΑΡΗ
http://e-nafpaktia.gr/

Όλη η επικαιρότητα