Ηλεία

«Φάρος» ανθρωπιάς για μετανάστες το Λιμάνι του Κατακόλου (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

«Φάρος» ανθρωπιάς και αλληλεγγύης είναι από χθες το απόγευμα το λιμάνι του Κατακόλου για 61 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και επτά μικρά παιδιά, οι οποίοι εντοπίστηκαν στιβαγμένοι σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο 15 μέτρων με αμερικανική σημαία χθες το μεσημέρι, λίγο μετά τις 12:30, ανοιχτά των νήσων Στροφάδων από ελικόπτερο της Φρόντεξ.

Η άμεση κινητοποίηση των λιμενικών αρχών του Κατακόλου και της Ζακύνθου απέτρεψε τα χειρότερα, καθώς οι 61 μετανάστες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Κατακόλου σε δύο γκρουπ. Αρχικά μεταφέρθηκαν οι οικογένειες με τα παιδιά γύρω στις 6 το απόγευμα, ενώ λίγο μετά τις 7:30 κατέπλευσε και το σκάφος με τους υπόλοιπους μετανάστες, ρυμουλκώντας και το ιστιοφόρο.

Τάχιστα οι υπηρεσίες του λιμεναρχείου ξεκίνησαν τις διαδικασίες ελέγχου και ταυτοποίησης, ενώ δόθηκε προτεραιότητα στην παροχή περίθαλψης και φροντίδας στα μικρά παιδιά, που με το αθώο βλέμμα τους και την άγνοιά τους κέρδιζαν το χαμόγελο και την προσοχή όλων.
Από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου προσφέρθηκε άμεσα νερό, ενώ λίγα λεπτά αργότερα βρέθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο λιμάνι για προληπτικούς λόγους, καθώς και γιατρός παθολόγος.

Παράλληλα, με μέριμνα της ΠΕ Ηλείας δρομολογήθηκε η σίτισή τους, ενώ κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου με επικεφαλής την προϊσταμένη Κική Διονυσοπούλου μετέβη, ύστερα από εντολή του αντιδημάρχου Πύργου Ανδρ. Σκαρτσιάρη, και παρέσχε κλινοσκεπάσματα. Επίσης για τη σίτιση των παιδιών, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας, Γ.Παπανικολόπουλος, προσέφερε γάλα και μπισκότα.

Μικρά προσφυγόπουλα, χαιρετάνε τον φακό της κάμερας..
Προληπτικά βρίσκεται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο σημείο.

«Αγώνας δρόμου» για τη διανυκτέρευση

Από την πρώτη στιγμή, ο λιμενάρχης Κατακόλου, Νίκος Ακουμιανάκης, ο οποίος συντόνισε με επιτυχία την επιχείρηση διάσωσης και ασφαλούς μεταφοράς των μεταναστών στο επίνειο του Πύργου, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην εξεύρεση λύσης για τη διανυκτέρευση των 61 ανθρώπινων ψυχών, εκ των οποίων επτά γυναίκες και επτά παιδιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», οι τρεις αρμόδιοι φορείς (ΠΕ Ηλείας, δήμος Πύργου, Λιμενικό Ταμείο) δήλωσαν επίσημα αδυναμία στέγασης, επισημαίνοντας στον κ. Ακουμιανάκη ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο λιμενάρχης Κατακόλου ενημέρωσε το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας για την υφιστάμενη κατάσταση, αναμένοντας οδηγίες, ενώ παράλληλα συνέχισε να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση χώρου έστω για τα γυναικόπαιδα.

Οι επαφές του απέδωσαν καρπούς, αφού ύστερα από διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους παραχωρήθηκε ο χώρος στο ισόγειο του τελωνείου για να φιλοξενηθούν τα παιδιά και οι γυναίκες. Παράλληλα, η προσπάθεια για εξεύρεση και άλλου χώρου συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Εμπόριο ψυχών και συλλήψεις

Το ιστιοφόρο, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», ξεκίνησε τη διαδρομή του από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό πιθανότατα την Ιταλία, αποδεικνύοντας ότι το εμπόριο ψυχών στη Μεσόγειο ανθεί εδώ και χρόνια. Στο σκάφος επέβαιναν και δύο Ουκρανοί διακινητές, οι οποίοι προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο και αναμένεται να οδηγηθούν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Οι 61 μετανάστες δήλωσαν στη συντριπτική τους πλειονότητα ιρακινής ιθαγένειας, ενώ καταγράφηκαν και ορισμένοι Ιρανοί και Κούρδοι.

Στο Κατάκολο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πάνος Μπράμος, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Σάκης Αντωνόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΤΚ Κατακόλου, Μ.Ρομποτής, και ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ και σύμβουλος του Ταμείου, Ζώης Υφαντής.

Ο κ. Μπράμος δήλωσε ότι από την πλευρά της ΠΕ Ηλείας έχουν γίνει οι απαραίτητες  ενέργειες για την εξασφάλιση της σίτισης και γενικότερα για μια ανεκτή διαμονή, ωστόσο επισήμανε πως το Κατάκολο δεν μπορεί να υλοποιήσει διαδικασίες φιλοξενίας μεταναστών, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον μελλοντικό σχεδιασμό

«Κινούμενοι με ανθρωπισμό  και αλληλεγγύη, κάνουμε το μέγιστο δυνατό για τους συνανθρώπους μας, όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη η αντικειμενική αδυναμία του λιμανιού να φιλοξενήσει μετανάστες», τόνισε ο κ. Μπράμος.

Ο κ. Αντωνόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επελέγη το Κατάκολο για την υποδοχή των μεταναστών, τη στιγμή που άλλα λιμάνια πληρούν τις προϋποθέσεις.

«Συμπάσχουμε και συμπονούμε τα παιδάκια και τους γονείς τους, για αυτό και αμέσως φροντίσαμε για τη σίτιση και την ιατρική περίθαλψη. Ξέρουν οι επικεφαλής του υπουργείου για το Κατάκολο και παρόλα αυτά επιμένουν», σχολίασε ο κ. Αντωνόπουλος.

Σύσκεψη το πρωί στην ΠΕ Ηλείας

Νωρίτερα το πρωί, διεξήχθη σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλου, αντικείμενο της οποίας ήταν ο καθορισμός ενός «οδικού» χάρτη ενεργειών που θα πρέπει να γίνονται όσον αφορά τη διαχείριση και τη φιλοξενία προσφύγων ή παράτυπων μεταναστών.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, είναι ένα ζήτημα που χρήζει συνεννόησης και προετοιμασίας, καθώς μέχρι τώρα οι αρμόδιες αρχές το έχουν αντιμετωπίσει σε μικρό βαθμό.

«Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν τα έργα στο λιμάνι του Κατακόλου και οι δυνατότητες που διαθέτει σε χώρους φιλοξενίας δεν υφίστανται και σε κάθε περίπτωση θέλουμε να διαμηνύσουμε προς τις αρχές ότι το λιμάνι Κατακόλου θα πρέπει να αποφεύγεται προς τέτοιες υποχρεώσεις φιλοξενίας μεταναστών»

Όλη η επικαιρότητα