Αγροτικά

56,1 η ενίσχυση για τη σταφίδα – Δυσφορία Βαλιανάτου για την καθυστέρηση

Tο ύψος της συνδεδεμένης στήριξης για το έτος ενίσχυσης 2022 στον τομέα της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας καθορίζεται στα 561 ευρώ/ εκτάριο (56,1 ευρώ/ στρέμμα).
Ακούστε το άρθρο

Το ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων για διάφορες καλλιέργειες ορίστηκε κατόπιν νέων αποφάσεων που έλαβαν ΦΕΚ, με την κορινθιακή σταφίδα, τη βιομηχανική τομάτα, τα συμπύρηνα ροδάκινα, το ρύζι και τα σπαράγγια να λαμβάνουν οριστική τιμή ανά στρέμμα για το έτος ενίσχυσης 2022.

Ειδικότερα, το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης για το έτος ενίσχυσης 2022 στον τομέα της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας καθορίζεται στα 561 ευρώ/ εκτάριο (56,1 ευρώ/ στρέμμα), στον τομέα της βιομηχανικής τομάτας στα 805 ευρώ/ εκτάριο (80,5 ευρώ/ στρέμμα), στον τομέα των συμπύρηνων ροδάκινων που οδηγούνται προς χυμοποίηση στα 205 ευρώ/ εκτάριο (20,5 ευρώ/ στρέμμα), στην καλλιέργεια του ρυζιού στα 344,00 ευρώ/ εκτάριο (34,4 ευρώ/ στρέμμα) και στην καλλιέργεια των σπαραγγιών στα 690,39 ευρώ/ εκτάριο (69,039 ευρώ/ στρέμμα).

Για τη θετική αυτή εξέλιξη μίλησε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος ωστόσο σχολίασε αρνητικά τη στάση Υπουργείου και Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. να μην πληρώσει αρκετές χιλιάδες αγροτών, περί τους 5.600, λόγω της εκκρεμότητας κάποιων ελάχιστων στον αριθμό ελέγχων σε ορεινή Ηλεία και Ζάκυνθο.

Ειδικότερα σημείωσε: «Είχε πει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του ότι θα δώσει την ενίσχυση μέχρι Μ. Πέμπτη. Πληρώθηκαν όλα τα φυτικά και έμεινε απλήρωτη η κορινθιακή σταφίδα.

Ο λόγος; Εκκρεμούσαν για έλεγχο 80 άτομα στη Ζάκυνθο και περίπου 30 στην ορεινή Ολυμπία. Το Υπουργείο και ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μπορούσαν να βγάλουν αυτά τα άτομα εκτός, προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να πληρώσει τους υπόλοιπους 5.600 σταφιδοπαραγωγούς. Ωστόσο προτίμησε να τους αφήσει όλους απλήρωτους το Πάσχα. Για μένα αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει σύντομα να τελειώσει αυτή η διαδικασία και να πληρωθεί ο κόσμος. Σαν τιμή ωστόσο είναι καλή, καθώς πέρυσι ήταν μικρότερη».

Όλη η επικαιρότητα