Χωρίς κατηγορία

Γ.Ν. Πύργου: Βελτιώσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς…

Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν προ ολίγων ημερών και αφορούν την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού προκειμένου η Νοσοκομειακή Μονάδα Πύργου να έχει μια εύρυθμη λειτουργία, έδωσε χθες το πρωί μέσω συνέντευξης τύπου ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, όπου παρουσίασε στοιχεία με νούμερα που αποδεικνύουν γενικά πως η εικόνα της μονάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά την περίοδο κατά την οποία διοικεί.

Σε μάχες που άλλοτε κερδίζονται και άλλοτε χάνονται αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Διαμαντόπουλος, θέλοντας να αναδείξει τις διεκδικήσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της θητείας του. σύμφωνα με τον ίδιο, το 2016 στη  Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου υπηρετούσαν 409 άτομα και σήμερα 490, γεγονός που αποδεικνύει αύξηση της τάξεως του 19,07%. Αύξηση τέτοιου είδους αποτυπώνεται σ’ όλες τις επιμέρους κατηγορίες, με εξαίρεση το ιατρικό προσωπικό στο οποίο καταγράφεται οριακή μείωση 2,46%, αφού από 81 το 2016 έχουν πέσει στους 79 σήμερα. Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφεται αύξηση 23,92% από 209 άτομα το 2016 σε 259 πλέον, στο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αύξηση 24,32% με 74 άτομα το 2016 σε 92 σήμερα και στο λοιπό επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό αύξηση 33,33%, με 45 άτομα το 2016 και 60 σήμερα.

«Η οριακή μείωση στο ιατρικό προσωπικό δεν ακυρώνει και δε μηδενίζει την προσπάθεια για την ενίσχυσή μας», υποστήριξε ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας. Για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα λεγόμενά του, ανέφερε πως την περίοδο αυτή ανέλαβαν καθήκοντα δεκατέσσερις μόνιμοι (οι τέσσερις μετακινημένοι) και δεκατέσσερις επικουρικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, το σύνολο των οποίων μας δίνει 28 άτομα. Δεν παρέλειψε να σταθεί όμως και στην προκήρυξη που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Υγείας και αφορά είκοσι μόνιμες θέσεις ιατρών ΕΣΥ, από τις οποίες οι εννιά έχουν καλυφθεί, η μία απέβη άγονη και για τις δέκα που απομένουν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία. «Το αρνητικό ισοζύγιο αποδίδεται σε συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις και μετακινήσεις ιατρών», τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Αποτελέσματα
των διεκδικήσεων

Όλο αυτό το διάστημα οι διεκδικήσεις ήταν πολλές –σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο- αποτέλεσμα των οποίων ήταν η σταθεροποίηση της Καρδιολογικής και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, που βρέθηκαν κοντά στο «λουκέτο» το 2016 και 2017 αντίστοιχα, η καθημερινή εφημέρευση Παθολογικής και Ακτινολογικού με τη συνδρομή ιατρικού προσωπικού  της ΝΜ Αμαλιάδας καθώς και η λειτουργία του ενδοκρινολογικού ιατρείου. Στα δυσάρεστα βρίσκεται η Παθολογική κλινική που δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί. Όσον αφορά τη θέση μόνιμο Παθολόγου που προκηρύχθηκε το 2017, κατέληξε άγονη και μάλιστα δύο φορές. Παράλληλα, ο Παθολόγος που ανέλαβε το ίδιο έτος αποχωρεί. Το Υπουργείο Υγείας εντοπίζοντας το πρόβλημα, έδρασε γρήγορα και ενέκρινε την προκήρυξη δυο μονίμων θέσεων Παθολόγων.

Παράλληλα, βελτιώθηκαν οι σχέσεις συνεργασίας με τις όμορες Νοσηλευτικές Μονάδες και τα Κέντρα Υγείας του νομού, το προσωπικό των οποίων συνδράμει συναινετικά στην υλοποίηση του εφημεριακού προγράμματος. «Η μείωση διακομιδών στην Πάτρα το διάστημα Ιανουάριος–Μάιος 2019 συγκριτικά με πέρυσι, δικαιώνει τον προσανατολισμό μας στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου εφημεριακού πλαισίου», κατέληξε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Τα κέρδη

Η ΝΜ Πύργου φαίνεται να κερδίζει τόσο στο ισοζύγιο μετατάξεων (καθαρό όφελος 13 άτομα) όσο και στο ισοζύγιο μετακινήσεων-αποσπάσεων (καθαρό όφελος 33 άτομα) , σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της μονάδας. Έντονη κριτική άσκησε ακόμα και στους εξωνοσοκομειακούς σχολιαστές που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στην κατάσταση της μονάδας. Τελευταίο κεφάλαιο στο οποίο εστίασε ο κ. Διαμαντόπουλος είναι το πεδίο του ιατροτεχνολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, όπου έχει εκπονηθεί σχέδιο ανανέωσης και αντικατάστασης που υλοποιείται με την αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης.

Περαιτέρω ενέργειες διοίκησης

Οι ενέργειες από πλευράς διοίκησης συνεχίστηκαν όμως και με την αξιοποίηση αδρανούς εξοπλισμού όπως το μηχάνημα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας και το Χειρουργικό Μικροσκόπιο, με θετική εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για την έναρξη Ιατρείου Πόνου–Βελονισμού, με την επαναλειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης παρέχοντας υπηρεσίες σε περίπου εκατό ωφελούμενους, ενώ υπάρχουν και εξελίξεις για την ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου με πηγή χρηματοδότησης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές-Μεταφορές–Περιβάλλον–Αειφόρος Ανάπτυξη», με το άνοιγμα του Ξενώνα όπου πλέον μπορεί να φιλοξενεί 13 άτομα από τα 6 του 2016. Επιπλέον, την Τετάρτη 20 Ιουνίου ξεκίνησε η διαδικασία εφαρμογής συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης, διεκδικήθηκε και επιτεύχθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Π.Δ.Ε. της διαμόρφωσης του δρόμου που συνδέει την Ε.Ο. Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας με την Αγίου Γεωργίου, ενώ τέλος «χαρτογραφείται» πρώτη φορά ανά κλινική, μονάδα ή τμήμα το κόστος λειτουργίας, με επόμενο βήμα τη σύνταξη τμηματικών προϋπολογισμών και βασικό στόχο τον έλεγχο και τη συγκράτηση τους όπου πρέπει.

«Χτίσιμο του μέλλοντος»

Για το μέλλον της Νοσηλευτικής Μονάδας μίλησε λίγο πριν το κλείσιμο του ο διοικητής της, τονίζοντας πως «χτίζεται» σε στέρεες βάσεις με σεβασμό στην ασφάλεια προσωπικού και ασθενών. «Σύμμαχο» στην τεράστια προσπάθεια διατήρησης της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας χαρακτήρισε το προσωπικό, που στάθηκε όρθιο παρά τα συνεχή εμπόδια και τις «εποχές θύελλας» στις οποίες υποστήριξε πως βρισκόμαστε.

Όλη η επικαιρότητα