Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: Σε επιφυλακή οι ελαιοπαραγωγοί για τον μύκητα του γλοιοσπόριου

Ακούστε το άρθρο

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς αλλά και στους ελαιοτριβείς της περιοχής μας, η εμφάνιση το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε μεμονωμένες  έως στιγμής περιπτώσεις,  του μύκητα του γλοιοσπόριου στον καρπό της ελιάς.

Το θέμα που ανέδειξε με ρεπορτάζ και  δηλώσεις  γεωπόνων όσο και ελαιοτριβείων η εφ Πατρίς, θορύβησε τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας αλλά και τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους καλούν τους παραγωγούς να είναι σε επιφυλακή, να συμβουλευτούν τους γεωπόνους τους και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσουν την παραγωγή τους.

Αυτό που τονίζεται   από όλους τους εμπλεκόμενους με την καλλιέργεια της ελιάς είναι ότι οι καιρικές συνθήκες που  επικρατούν, υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας και υψηλά ποσοστά υγρασίας κατά τις νυχτερινές ώρες, ευνοούν σε τεράστιο βαθμό την εξάπλωση του μύκητα του γλοιοσπόριου.

Το γεγονός αυτό όπως είναι φυσικό  έχει προβληματίσει  τους παραγωγούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ξαναζήσουν και πάλι την εφιαλτική για όλους περσινή ελαιοκομική περίοδο, όπου ο γλοιοσπόριος  προκάλεσε την σημαντική μείωση της παραγωγής, αλλά κυρίως  της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Όπως  επισημαίνεται στην παρούσα φάση,  η επιβάρυνση που δέχεται ο καρπός κατά την συγκομιδή, η παραμονή για μεγάλο διάστημα σε πλαστικά  τσουβάλια αλλά κυρίως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, συμβάλλουν στην εμφάνιση του γλοιοσπόριου και ειδικά σε καλλιέργειες οι οποίες δεν είχαν σωστό πρόγραμμα αντιμετώπισης του μύκητα πριν την άνθηση.

Ο γλοιοσπόριος υπάρχει μακάρι να μην εμφανιστεί

Δυστυχώς όμως από ότι φαίνεται ο γλυοσπόριος ήρθε για να μείνει…αφού όπως επισημαίνουν γεωπόνοι, η περσινή χρονιά που ο μύκητας ήταν σε  έξαρση  είναι σίγουρο ότι έχει αφήσει υπολείμματα στις καλλιέργειες.

Μάλιστα ο γεωπόνος Ευάγγελος Σκούφης συμβουλεύει τους παραγωγούς αν αυτό είναι εφικτό να προβούν σε απολύμανση ακόμα και του εξοπλισμού που διαθέτουν πριν ξεκινήσουν την ελαιοσυγκομοιδή.

«Δυστυχώς από την περσινή χρόνια υπάρχουν υπολείμματα του μύκητα, κάτι που πρέπει να προσεχθεί πολύ από τους παραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με τους γεωπόνους τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οποία εμφάνιση του».

Μάλιστα όπως σημειώνουν παρότι η εικόνα που παρουσιάζει ο καρπός πάνω στα δέντρα είναι στις περισσότερες   περιπτώσεις   εξαιρετική και παρά το γεγονός ότι οι έως τώρα  ελαιοποιήσεις  δίδουν εξαιρετική ποιότητα ελαιολάδου, δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων αυτό να προκαλεί εφησυχασμό στους παραγωγούς.

Αυτό που τονίζεται   από όλους τους εμπλεκόμενους με την καλλιέργεια της ελιάς είναι ότι οι καιρικές συνθήκες που  επικρατούν, υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας και υψηλά ποσοστά υγρασίας κατά τις νυχτερινές ώρες, ευνοούν σε τεράστιο βαθμό την εξάπλωση του μύκητα του γλοιοσπόριου.

Θοδωρής Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Το γλοιοσπόριο δυστυχώς έχει κάνει την εμφάνιση του στις καλλιέργειες της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την περσινή καταστροφική χρονιά.

Έως τώρα οι παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου είναι ποιοτικά άριστες, όμως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση του μύκητα.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι σε επαφή με τους γεωπόνους τους προκειμένου να υπάρξει προστασία της παραγωγής μέσω ενδεδειγμένων ενεργειών.

Σαν Περιφέρεια έχουμε θέσει σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μας για την παρακολούθηση του φαινομένου.

Δημήτρης Νιάρχος

Έως τώρα η ποιότητα του ελαιολάδου είναι πραγματικά εξαιρετική.

Όμως όλοι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση διότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δυστυχώς ευνοούν την εξάπλωση του γλοιοσπόριου.

Μάλιστα επειδή οι ελιές είναι πίσω, άγουρες ακόμα σε διάστημα 15 με 20 ημερών θα μπορούμε σε συνάρτηση και με τον καιρό να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Πάντως όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι σε επαφή και να συμβουλευτούν τους γεωπόνους τους.

Ευάγγελος Σκούφης

Δυστυχώς από την περσινή χρόνια υπάρχουν υπολείμματα του μύκητα, κάτι που πρέπει να προσεχθεί πολύ από τους παραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με τους γεωπόνους τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οποία εμφάνιση του.

Παρότι η εικόνα που παρουσιάζει ο καρπός πάνω στα δέντρα είναι στις περισσότερες   περιπτώσεις   εξαιρετική και παρά το γεγονός ότι οι έως τώρα  ελαιοποιήσεις  δίδουν εξαιρετική ποιότητα ελαιολάδου, δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων αυτό να προκαλεί εφησυχασμό στους παραγωγούς.

Όλη η επικαιρότητα