Υγεία

6η ΥΠΕ: Σε τοίχο πέφτει η πρόσκληση για εθελοντές γιατρούς

Ακούστε το άρθρο

Μόλις δύο γιατροί από το Αργος ανταποκρίθηκαν στη χθεσινή πρόσκληση του διοικητή της 6ης Υγειονοµικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, να µεταβούν εθελοντικά στη Βόρεια Ελλάδα και να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στα νοσοκοµεία που υφίστανται ιδιαίτερη πίεση.

Στο κάλεσµα του κ. Καρβέλη άµεσα αντέδρασε η Ενωση Νοσοκοµειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) µε την επισήµανση ότι ο σηµερινός σχεδιασµός της Κυβέρνησης δοκιµάστηκε στην πράξη και απέτυχε, «µε κόστος βαρύ στην ποιότητα της περίθαλψης, σε ανθρώπινες απώλειες και σε νοσηρότητα των υγειονοµικών».

Η πρόσκληση του κ. Καρβέλη προς τους νοσοκοµειακούς αλλά και τους ιδιώτες γιατρούς, εντάσσεται στο πλαίσιο που πανελλαδικά απεύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Να διευκρινίσω ότι δεν εντέλλεται κανείς κι όποιος θέλει εθελοντικά, όπως έγινε και µε το νοσηλευτικό προσωπικό να ανταποκριθεί και να βοηθήσει τα νοσοκοµεία που αυτή τη στιγµή αντιµετωπίζουν το µεγαλύτερο πρόβληµα» εξηγεί ο κ. Καρβέλης και προσθέτει: «Πλέον όλη η Ελλάδα είναι µία Υγειονοµική Περιφέρεια και όπου µπορούµε να συµβάλουµε θα συµβάλουµε µε κάθε τρόπο. Κι αυτό αφορά και τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκοµεία µας από όπου µας ζητηθεί και φυσικά µε έµψυχο δυναµικό (γιατρούς και νοσηλευτές) το οποίο τονίζω και πάλι ότι εθελοντικά επιλέγει να ανταποκριθεί ή όχι στην πρόσκληση για παροχή βοήθειας».

Στο ερώτηµά µας εάν υπήρξε ανταπόκριση από τους γιατρούς της 6ης Υπε, µας απάντησε «µέχρι στιγµής έχουν επικοινωνήσει µαζί µου και δήλωσαν εθελοντές δύο γιατροί από το Αργος.

Πρέπει όλοι να καταλάβουµε ότι η χώρα µας, όπως και όλη η παγκόσµια κοινότητα δίνει αυτή τη στιγµή µία µάχη. Κι αυτό έχω απαίτηση να τα κατανοεί πρώτος ο υγειονοµικός κόσµος. Και προβλήµατα υπάρχουν και λάθη γίνονται καθώς καλούµαστε να αντιµετωπίσουµε µία πρωτόγνωρη κατάσταση. Από κει και πέρα όµως είµαστε εδώ κάθε λεπτό της ηµέρας και της νύχτας για να τα αντιµετωπίζουµε.

Σίγουρα κάποιοι θα ξεβολευτούν και θα ταλαιπωρηθούν» επισηµαίνει ο κ. Καρβέλης και προσθέτει απαντώντας και στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Αν η κατάσταση που επικρατεί σήµερα στα νοσοκοµεία της Θεσσαλονίκης επικρατούσε στα νοσοκοµεία της Πάτρας οι γιατροί της πόλης µας δεν θα ήθελαν να τους συντρέξουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης;

Τα δεδοµένα αυτή τη στιγµή είναι συγκεκριµένα και προσπαθούµε µε την καλύτερη δυνατή οργάνωση να προσφέρουµε το καλύτερο δυνατόν στους ασθενείς µας. Και µέχρι στιγµής τα έχουµε καταφέρει».

Η ΕΙΝΑ

«Ο αριθµός των γιατρών του ΕΣΥ είναι πεπερασµένος, βαίνοντας µειούµενος καθηµερινά λόγω των συναδέλφων που νοσούν ή βγαίνουν σε καραντίνα. Οι ανάγκες νοσηλείας διογκώνονται. Τι σχέδιo έχει η κυβέρνηση ως τώρα;». Είναι το ερώτηµα που θέτει µε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑ. Η ίδια αναφέρει ότι «στην αρχή έκαναν µετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από Κέντρα Υγείας και περιφερειακά νοσοκοµεία µε “εντέλλεσθε”.

Μετά, επιτάξανε γιατρούς άλλων, άσχετων µε τον covid, ειδικοτήτων. Στη συνέχεια έδωσαν προκλητικά κίνητρα στους ιδιώτες για να “βοηθήσουν”. Μετά σκέφτηκαν τον εθελοντισµό ως λύση, καλώντας από όλη τη χώρα υγειονοµικούς για να συνδράµουν. Ταυτόχρονα στέλνουν τους ασθενείς µε αεροδιακοµιδές σε άλλες πόλεις, για να µην αγγίξουν τα µεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τις ΜΕΘ τους.

Τώρα ζητούν γιατρούς από τον ιδιωτικό τοµέα και το ΕΣΥ, µε κίνητρο τον διπλασιασµό του µισθού» και τονίζει συµπερασµατικά ότι: «Είναι πλέον προφανές ότι οι αυξηµένες υγειονοµικές ανάγκες της πανδηµίας στη Β. Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού δεν καλύπτονται µε µπαλώµατα, προχειρότητες, ατσαλοσύνες και ανευθυνότητα».

Το ∆Σ της ΕΙΝΑ εκτιµά ότι το βήµα που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι «να προκηρύξει εδώ και τώρα µε κατεπείγουσες διαδικασίες όλες τις ΜΟΝΙΜΕΣ κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα νοσοκοµεία της Κεντρικής και Β. Ελλάδας και να επιτάξει τις µεγάλες ιδιωτικές κλινικές που ως τώρα έχει αφήσει ανέγγιχτες».

Πηγή: Εφ. Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα