Life

6 αλλόκοτοι τρόποι να κάψεις θερμίδες χωρίς να κουραστείς

Σε αυτό το θέμα δεν θα σου πω τα κλασικά. Ναι, φυσικά βοηθά να τρως σωστά, να κάνεις βάρη στο γυμναστήριο ώστε να ενισχύσεις τη μυϊκή σου μάζα και να πίνεις νερό. Υπάρχουν όμως μερικοί, ασυνήθιστοι έως και αλλόκοτοι τρόποι για να κάψεις μερικές επιπλέον θερμίδες, χωρίς καν να προσπαθήσεις.
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα το έλλειμμα θερμίδων είναι η βασική μέθοδος για την απώλεια κιλών και τη βελτίωση του βάρους σου. Είναι όμως βέβαιο, ότι εξίσου βοηθητικός στην εξίσωση είναι και ένας καλός μεταβολισμός. Πώς μπορείς να τον ενισχύσεις και να καις περισσότερες θερμίδες;

Σε αυτό το θέμα δεν θα σου πω τα κλασικά. Ναι, φυσικά βοηθά να τρως σωστά, να κάνεις βάρη στο γυμναστήριο ώστε να ενισχύσεις τη μυϊκή σου μάζα και να πίνεις νερό. Υπάρχουν όμως μερικοί, ασυνήθιστοι έως και αλλόκοτοι τρόποι για να κάψεις μερικές επιπλέον θερμίδες, χωρίς καν να προσπαθήσεις.

Μάσα τσίχλα

Το να μασάς τσίχλα έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί αίσθημα κορεσμού και μειώνει την πρόσληψη θερμίδων, αφού σε αποτρέπει από το τσιμπολόγημα. Πέρα απ’ αυτό όμως, έρευνες έχουν δείξει πως αν μασάς τσίχλα για περίπου 20′ μετά από κάθε γεύμα, καις περισσότερες θερμίδες, απ’ ό,τι αν δεν το έκανες. Απλά προτίμησε τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Αγάπα το κρύο περισσότερο από τη ζέστη

Ο καφέ λιπώδης ιστός ή το καφέ λίπος είναι ένας από τους δύο τύπους λίπους που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Η κύρια λειτουργία του είναι να μετατρέπει την τροφή σε θερμότητα στο σώμα, γι’ αυτό και μερικές φορές αποκαλείται «καλό» λίπος. Γενικά, τα άτομα που είναι παχύσαρκα φαίνεται να έχουν λιγότερο ενεργό καφέ λίπος από τα άτομα με κανονικό βάρος. Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει σημαντικά την καύση θερμίδων, ανάλογα με το ενεργό καφέ λίπος που έχεις στο σώμα σου. Μπορείς να δοκιμάσεις να μειώσεις τη θερμοκρασία στο σπίτι σου, να κάνεις κρύο ντους ή και να πας για ένα περπάτημα τις μέρες που έχει λίγο κρύο.

Γίνε αιμοδότρια

Όταν δίνεις αίμα, αυξάνεται ο αριθμός των θερμίδων που καις – τουλάχιστον προσωρινά. Κατά την αιμοδοσία το σώμα σου χρησιμοποιεί επιπλέον ενέργεια ώστε να συνθέσει νέες πρωτεΐνες, ερυθρά αιμοσφαίρια και λοιπά συστατικά του αίματος προκειμένου να αντικαταστήσει την ποσότητα που χάθηκε. Επίσης, έρευνα δείχνει ότι η δωρεά αίματος μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των φλεγμονωδών δεικτών, της αύξησης της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας και της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Το σημαντικότερο βέβαια, είναι ότι κάθε φορά που δίνεις αίμα, σώζεις ζωές.

Γέλα

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, κατά το κλισέ, αλλά και σύμφωνα με τις έρευνες, αφού βοηθά στη μνήμη, στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και την αρτηριακή λειτουργία. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κάψεις και θερμίδες. Σε μια μελέτη, 45 ζευγάρια παρακολούθησαν ταινίες που ήταν είτε κωμωδίες, είτε πιο σοβαρές. Όταν γελούσαν κατά τη διάρκεια των αστείων ταινιών, ο μεταβολικός ρυθμός τους αυξήθηκε κατά 10–20%.

Κλάψε

Το κλάμα θεωρείται ότι καίει περίπου την ίδια ποσότητα θερμίδων με το γέλιο – 1,3 θερμίδες ανά λεπτό, σύμφωνα με μια μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 20λεπτο που κλαις, καις 26 θερμίδες παραπάνω απ’ όσες θα είχες κάψει χωρίς τα δάκρυα. Οκ δεν είναι και πολλές, καλύτερα γέλα.

Κουνήσου νευρικά

Μην καταπιέζεις τη νευρικότητα που νιώθεις. Συνέχισε να κουνάς το πόδι σου κάτω από το τραπέζι, γιατί σύμφωνα με τις έρευνες βοηθάς τον μεταβολικό σου ρυθμό. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που κινούνταν νευρικά ενώ κάθονταν ή στέκονταν, ότι έκαιγαν 5 με 6 φορές περισσότερες θερμίδες, κατά μέσο όρο, από ό,τι όταν κάθονταν ή στέκονταν ακίνητοι. Αυτή η λογική ονομάζεται θερμογεννητική δραστηριότητα χωρίς άσκηση (NEAT) και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον αριθμό των θερμίδων που καις ημερησίως. Για παράδειγμα, μια ομάδα ερευνητών πρότεινε ότι ένας συνδυασμός νευρικού κουνήματος, περίπατου και ορθοστασίας θα μπορούσε να κάψει έως και 2.000 επιπλέον θερμίδες καθημερινά – ανάλογα με το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας ενός ατόμου. Εναλλακτικά, μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς τις σκάλες, να στέκεσαι αντί να κάθεσαι στο γραφείο σου ή να καθαρίσεις το σπίτι.

Όλη η επικαιρότητα