Categories: Style

6 λάθη που κάνεις με τα τζην παντελόνια

Share

Με τα τζην παντελόνια υπάρχει η εξής παρανόηση: επειδή είναι ευκολοφόρετα, ευκολοσυνδύαστα, αθάνατα λόγω υφάσματος -αρκεί να τα φροντίζεις βέβαια σωστά- και παράλληλα, αποτελούν διαχρονική αξία στο καθημερινό ντύσιμο, δεν δίνουμε και πολύ σημασία στο πώς τα πλένουμε και τα αποθηκεύουμε. Ακόμα χειρότερα, στο ποιο από όλα τα σχέδια επιλέγουμε τελικά να αγοράσουμε.

«Έλα μωρέ τζην είναι, δεν μπορεί να μην μου πηγαίνει» ίσως να έχεις πιάσει τον εαυτό σου να λέει στον καθρέφτη. Κάπου στην πορεία όμως διαπιστώνεις ότι πράγματι, ένα άλλο σχέδιο μάλλον θα αναδείκνυε καλύτερα το σώμα σου. Κι αυτό είναι ένα από τα έξι πιο συνηθισμένα λάθη που λίγο-πολύ όλοι κάνουμε με τα τζην.

Δεν επιλέγεις το κατάλληλο τζην παντελόνι για το σώμα σου
Οι κλασικές γραμμές στο τζην είναι πέντε: skinny, straight/regular, slim, relaxed και loose. Το ποια από όλες θα επιλέξεις εξαρτάται από το σωματότυπό σου. Για παράδειγμα, αν είσαι αδύνατος τα skinny είναι τζην προς αποφυγή, όσο κι αν λανθασμένα πιστεύουμε το αντίθετο. Ο λόγος απλός. Θα σε κάνουν να δείχνεις ακόμα πιο ισχνός. Από την άλλη, αν έχεις κοιλίτσα ή μεγάλους γοφούς, προτίμησε relaxed και loose παντελόνια που είναι ευρύχωρα στα άκρα.

Προσπαθείς να στριμώξεις τα μπατζάκια
Αυτή είναι μία κίνηση που κάνεις μόνο όταν το τζην είναι skinny. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι απαγορευτικό να στριμώχνεις τα μπατζάκια μέσα από αρβύλες ή μπότες ή αθλητικά μποτάκια. Τι λύση έχεις σε αυτή την περίπτωση; Να γυρίσεις τα μπατζάκια προσεκτικά σε ομοιόμορφα ρεβέρ, τόσο όσο να μην φαίνονται παχιά στην όψη και μην δείχνουν κοντό το μήκος του παντελονιού.

Δεν το πλένεις πριν το φορέσεις για πρώτη φορά
Επειδή πολλά denim υφάσματα έχουν την τάση να ξεβάφουν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν αγοράζεις ένα καινούργιο τζην, κυρίως για λόγους υγιεινής, αλλά και για να μη χρωματίσεις από το δέρμα σου μέχρι τα εσώρουχα και τη μπλούζα ή το πανωφόρι, είναι να το βάλεις για πλύσιμο.

Το πλένεις συχνά (και με λάθος τρόπο)
Δεδομένου ότι τα τζην παντελόνια είναι επιρρεπή στο ξεθώριασμα, το συχνό πλύσιμο είναι καταστροφικό, όσο κι αν τα θεωρούμε αθάνατα λόγω υφάσματος. Ο σωστός τρόπος πλυσίματος προϋποθέτει γύρισμα από την ανάποδη πριν τα βάλεις στο πλυντήριο και χαμηλές θερμοκρασίες -20 ή 30 βαθμούς- και στροφές (το ζεστό νερό μαλακώνει το denim ύφασμα και το ξεβάφει).

Το σιδερώνεις
Οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν την υφή του denim υφάσματος. Η λύση είναι το φυσικό στέγνωμα και το προσεκτικό άπλωμα ώστε να μην τσαλακωθεί το παντελόνι. Το απλώνεις όπως ακριβώς το έβαλες και στο πλυντήριο, γυρισμένο από την ανάποδη και πάντα με τα μανταλάκια τοποθετημένα στις τσέπες.

Δεν το αποθηκεύεις σωστά
Διπλώνοντας το τζην παντελόνι για να το αποθηκεύσεις στην ντουλάπα, πρώτον, το τσαλακώνεις και δεύτερον, δεν αφήνεις το ύφασμα να αναπνεύσει -ειδικά από τη στιγμή που δεν το πλένεις συχνά- και συμβάλλεις στο ξεθώριασμά του σε σημεία, όπως είναι τα γόνατα. Ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης είναι να το τοποθετήσεις κάθετα σε μία κρεμάστρα.

Πηγή: oneman.gr