Life

6 συνήθειες που θα ανεβάσουν την πεσμένη σου διάθεση

Ακούστε το άρθρο

Tο κρύο και κυρίως η έλλειψη ήλιου δεν επιδρά μόνο στις λειτουργίες του σώματος, αλλά και στην όρεξη για ζωή.

Επιστημονικά αποδίδεται με τον όρο «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή» και πλήττει τους ανθρώπους το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τι να πουν κι οι Σκανδιναβοί βέβαια, αλλά μην το λες. Γιατί όταν έχεις κάτι και το χάνεις, τότε σου λείπει περισσότερο.

Ελλείψει ήλιου, πέφτει η σεροτονίνη- γνωστή και ως «η χαρούμενη ορμόνη», αλλά και η μελανίνη, η οποία συμβάλλει στον καλό ύπνο και στην καταπολέμηση του στρες.

Τι να κάνεις λοιπόν μέσα στην καθημερινότητα όταν οι συννεφιές φέρνουν ακεφιές;

Βγήκε ο ήλιος; βγες κι εσύ

Ε, δε γίνεται, στην Ελλάδα ζούμε, ο ήλιος κάποια στιγμή κάνει την εμφάνισή του. Σε δύο μέρες; σε τρεις; τον βλέπεις να λάμπει, έστω και για λίγες ώρες. Μην τον θεωρήσεις δεδομένο, εκμεταλλεύσου την παρουσία του και βγες έξω για έναν περίπατο 15-20 λεπτών. Μόλις σου περιέγραψα έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίσεις τη μουντίλα. Άσε που ανεβαίνει και η βιταμίνη D, η έλλειψη της οποίας σχετίζεται με τους πονοκεφάλους. Έχε τους καρπούς σου γυμνούς και τα μανίκια σηκωμένα για να «ρουφήξεις» πιο πολλή βιταμίνη.

Άνοιξε τις κουρτίνες

Τι τα ‘χεις όλα κλειστά; πόρτες, παράθυρα, στόρια και κουρτινάκια; στα σκοτάδια κανείς δε χάρηκε ποτέ, όταν έξω είναι μέρα. Το πρωί, με το που ξυπνήσεις, άνοιγέ τα όλα, να πλημμυρίσουν με φως και «σκάσε» και λίγο το παράθυρο να μπει καθαρός αέρας.

Πάρε τα πόδια σου

Για τις ευεργετικές ιδιότητες της κίνησης και δη της σωματικής άσκησης τα έχουμε πει πολλάκις. Η απλωμένη κουβέρτα στον καναπέ δε θα φέρει την «άνοιξη», ίσα ίσα θα σε ρίξει ακόμα περισσότερο σε χειμέρια νάρκη. Αν σου αρέσει να ξαπλώνεις στα ζεστά, κάν’ το με την ευχή μας, αλλά αφού περπατήσεις/τρέξεις/γυμναστείς για μισή έως και μία ώρα. Κι αν ο κρύος καιρός δε σε εμπνέει (το ‘χουμε καταλάβει αυτό), γυμνάσου εντός των τειχών.

Φάε αυτά που πρέπει

Κι αν το μυστικό της ευτυχίας βρίσκεται στην άκρη του πιρουνιού σου; και δεν εννοώ την κομματάρα του carrot cake που μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις ότι θα σε κάνει καλά. Γιατί μπορεί μεν να νιώσεις απόλαυση για όσο κρατήσει, αλλά όλη αυτή η ζάχαρη που ορέγεσαι όταν σου πέφτει η διάθεση, έχει μερικές ανθυγιεινές συνέπειες. Άσε που πάει και κάθεται εκεί που δεν πρέπει και μετά σκας και για τα παραπάνω κιλά. Αντ’ αυτού λοιπόν, φτιάξε γεύματα με τροφές πιο υγιεινές, οι οποίες επιβεβαιωμένα ανοίγουν την καλή όρεξη.

Πιες χαμομήλι

Σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής επιθεώρησης “Phytomedicine”, το χαμομηλάκι είναι το αφέψημα που κάνει καλό στη ψυχολογία μας κι αυτό γιατί συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων που προκαλεί το άγχος. Σε ηρεμεί, σε τονώνει, σε κρατάει υγιή, συμβάλλει στη μακροζωία σου, σου απαλύνει τον πόνο. Το χαμομήλι είναι πολλά παραπάνω από ένα ρόφημα που πίνουν οι γιαγιάδες μας πριν κοιμηθούν. Και να σου πω κάτι; Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Γιατί το λευκό-κίτρινο λουλούδι των λιβαδιών με την ιδιαίτερη μυρωδιά είναι πολύτιμο.

Βάλε χρώμα

Ωραία τα μαύρα ρούχα και οι γκρι τοίχοι, αλλά τι να κάνουμε που κάποια πράγματα ίσχυαν και θα ισχύουν στον αιώνα τον άπαντα. Όπως για παράδειγμα, το ότι τα χρώματα, τα φωτεινά, τα ζεστά, φτιάχνουν τη διάθεση. Κι όμως έχει πει κι ο Carl Jung, «τα χρώματα, είναι η μητρική γλώσσα του υποσυνείδητου». Τα λέει η ψυχολογία, άκουσέ τα. Κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ και πράσινο είναι τα χρώματα που αξίζει να βάλεις στη ζωή και στους τοίχους σου, για να δεις άσπρη μέρα.

via

Όλη η επικαιρότητα