Hobby Βιβλίο

6 βιβλία που θα σε κάνουν να σκεφτείς

Ακούστε το άρθρο

Το διάβασμα μπορεί να είναι μια υπέροχη, φανταστική εμπειρία. Να βουτάς για λίγο σε έναν μαγικό κόσμο και να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα.

Υπάρχουν, όμως, και βιβλία που έχουν σκοπό να σου μάθουν δυο-τρία πράγματα. Να σε βάλουν να σκεφτείς, να αναλύσεις τα δεδομένα και να καταλήξεις στα δικά σου συμπεράσματα.

Κι αν έψαχνες κάτι τέτοιο να διαβάσεις, έχουμε μερικές ιδέες

Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας, του Νίκου Δήμου
Ένα βιβλίο σχετικά παλιό, που δεν σταμάτησε όμως να εκδίδεται ποτέ. Και αυτό συμβαίνει επειδή σκιαγραφεί την προσωπικότητα του μέσου Έλληνα με τόσο εξαιρετικό τρόπο, λαμβάνοντας παράλληλα θέση απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα. Επειδή, αλήθεια, η δυστυχία είναι λίγο-πολύ ένα σημαντικό κομμάτι του φολκλόρ μας.

Δεν είμαι ο νέγρος σου, του Τζέιμς Μπάλντουιν
Ένα συγκλονιστικό – και πιο επίκαιρο από ποτέ – βιβλίο που πραγματεύεται τους αγώνες των Αφροαμερικανών για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, μέσα από τρεις εκ των σημαντικότερων προσώπων του κινήματος. Μέντγκαρ Έβερς, Μάλκολμ Χ και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αυτά τα τρία άτομα που πήγαν το κίνημα χειραφέτησης πολλά βήματα μπροστά ξεδιπλώνονται μέσα από τις μαρτυρίες του συγγραφέα.

Συνομιλώντας με τους νεκρούς, της Μάργκαρετ Άτγουντ
Μια εκπληκτική σειρά από δοκίμια της κορυφαίας συγγραφέως, που βασίστηκαν πάνω στις διαλέξεις της το 2000 σχετικά με την συγγραφή. Από τα πρώτα βήματα, μέχρι την επιτυχία, και με ό,τι μπορείς να φανταστείς (και να χρειάζεται να ξέρεις) γύρω από το στήσιμο μιας ιστορίας ανάμεσα, για τον ρόλο του συγγραφέα σε τούτο τον πλανήτη και γιατί μερικές φορές είναι εντάξει να αφήνεις τους καλλιτέχνες φίλους σου να γκρινιάζουν λίγο περισσότερο. Αυτό το βιβλίο θα σε φέρει λίγο πιο κοντά με το φορτίο τους, και αν είσαι και ο ίδιος συγγραφέας, θα σε κάνει να αισθανθείς λιγότερο μόνος.

Το δόγμα του σοκ, της Ναόμι Κλάιν
Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που υποστηρίζει την θέση (αναλυτικά, όμως, εφτακόσιες σελίδες είναι αυτές) πως ο καπιταλισμός και η βία είναι δυο οντότητες που πάντα περπατούν πιασμένες χεράκι-χεράκι. Προτείνει αρκετές ερμηνείες για πολλά πράγματα που γίνονται πίσω από τις κυβερνητικές κουρτίνες, αλλά και πίσω από τις νίκες του νεοφιλελευθερισμού. Ένα εμπεριστατωμένο βιβλίο με αναμφισβήτητο
πολιτικό πρόσημο.

Παραμύθι χωρίς όνομα, της Πηνελόπης Δέλτα
Επειδή, απλά, λιτά και απέριττα, είναι ένα παραμύθι που θα έπρεπε να είναι αναγκαίο ανάγνωσμα για όλους εμάς τους ενήλικες. Μέσα σε διακόσιες αλληγορικότατες σελίδες, μαθαίνεις λίγο-πολύ τι είναι η ηθική. Και γιατί είναι καλό πράγμα.

Σκηνές από μια οικογένεια και έναν πλανήτη σε κρίση, της οικογένειας Τούνμπεργκ
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η έφηβη ακτιβίστρια του περιβάλλοντος από την Σουηδία, τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της φέτος, και δικαιολογημένα. Το πάθος της την έφερε μπροστά σε αρχηγούς κρατών, και το θράσος της να τους πει κατάμουτρα πως είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή του μέλλοντός της, αλλά και του μέλλοντος όλων των παιδιών, την έκανε εν μια νυκτί μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της χρονιάς. Και μετά από αυτό το βιβλίο, που κάνει μια βουτιά στην οικογενειακή της ζωή, ίσως να καταλαβαίνουμε ακόμα περισσότερο το πάθος της.

via

Όλη η επικαιρότητα