Μεσσηνία

60 χρόνια προσκοπισμού γιορτάστηκαν στην Ελαιά Τριφυλίας

60 χρόνια αξέχαστων στιγμών και εμπειριών, που έζησαν στις Θερινές Κατασκηνώσεις, γιόρτασαν φέτος τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι, οι Ανιχνευτές, οι Παλαιοί Πρόσκοποι του 2ου Συστήματος Προσκόπων Πάτρας μαζί με προσκόπους από όλη την Ελλάδα και την Γαλλία στην Ελαία Τριφυλίας ολοκληρώνοντας με μια μεγάλη γιορτή, την κατασκηνωτική περίοδο.

Ο Βίκτορας Στιβανάκης και ο αρχηγός συστήματος Διονύσης Τσαγκαριουσιάνος δήλωσαν ότι φέτος γιορτάστηκαν στην Ελαία “60 Χρόνια Κατασκηνώσεις γεμάτα από δράσεις, πρωινή γυμναστική, καθαριότητα, μαγείρεμα, επιθεωρήσεις, επάρσεις και υποστολές σημαίας, προσευχή, εκδρομές, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, προσκοπικές κατασκευές, αστρονομία, πυρές,… και πολύ παιχνίδι και τραγούδι. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ευαισθητοποίηση των παιδιών στην οικολογία, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην αγάπη για την πατρίδα, στο καθήκον προς το Θεό. Ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτή την διαδικασία αποτέλεσε η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και η κοινωνική προσφορά.

Έτσι προετοιμάστηκε μια ‘’στρατιά’’ ανθρώπων που σε δύσκολες στιγμές της Πατρίδας μας στάθηκε στο πλάι των συνανθρώπων μας. Ακόμα καλλιεργήθηκαν και καλλιεργούνται προϋποθέσεις για κοινωνική και επαγγελματική σταδιοδρομία διαμορφώνοντας τους πολίτες του σήμερα και του άυριο. Με τα χρόνια η όμορφη συντροφιά μεγάλωσε με φίλους από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο και σήμερα παιδιά από την Ευρώπη και την Αμερική φιλοξενούνται στις Κατασκηνώσεις μας”.

Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Ο Κώστας Δάσιος είπε ότι ο Προσκοπισμός είναι Εθελοντισμός καθώς συμπληρώθηκαν 60 χρόνια και από το 1983 στην Ελαία καθώς όλα αυτά έγιαναν με αστείρευτο κέφι και χαρά, μέσα στη Φύση και σε καταπληκτικά μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού: Μετόχι, Λυκοχωρό, Τσαούση, Μίχας, Ψαθόπυργος, Καμάρες, Βασιλικό Ζακύνθου, Τριζόνια, Οξιές, Ιθάκη, Ελαφόνησος, Πάπιγκο – Βοϊδομάτης, Ελαία Μεσσηνίας, Sinaia-Crisan Ρουμανία, Φλαμπουράρι Ιωαννίνων, Αργυρόκαστρο, Καστανιά, Ζαχάρω, Κύθηρα, Παξοί, Καρά Ντερέ Δράμας, Καλαβρία-Σικελία Ιταλίας, Μυτιλήνη-Πέργαμος-Αϊβαλί, Ζαγοροχώρια. Φέτος, οι Αγέλες Λυκοπούλων, η Ομάδα Προσκόπων και οι Παλαιοί Πρόσκοποι του 2ου Συστήματος Προσκόπων Πάτρας ολοκλήρωσαν με επιτυχία την επετειακή 60η Κατασκήνωσή τους στην Ελαία Μεσσηνίας το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 29 Ιουλίου 2017, ενώ θα ακολουθήσει η Κοινότητα Ανιχνευτών τον Αύγουστο στα Κύθηρα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΧΟΡΟΥΣ

Στο κέντρο Μύθος της Ελαίας οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών με τον δραστήριο Πρόεδρο Άρη Σκλάβο παρουσία της Δημοτικής αρχής έδωσαν τις ευχές τους για την λήξη της περιόδου. Εκεί μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Τριφυλίας μοίρασε δώρα στους εκπροσώπους των συστημάτων ελπίζοντας ότι η Ελαία θα αποτελέσει σήμα κατατεθέν για τον προσκοπισμό με την αρωγή των συστημάτων που ανέδειξαν την περιοχή. Ο Δήμος έδωσε αναμνηστικά στους εκπροσώπους των συστημάτων ενώ αμέσως μετά χόρεψαν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Ελαιωτών και του Συλλόγου Καλλιπάτειρα από το Κοπανάκι, με ένα γλέντι που κράτησε αρκετές ώρες.

Μεταξύ των καλεσμένων ξεχώρισε η παρουσία διακεκριμένων μορφών του Προσκοπισμού από Ελλάδα παρουσία περισσότερων από 300 προσκόπων και δεκάδων από το σύστημα της Γαλλίας, ενώ νωρίτερα είχε γίνει γιορτή των Οδηγών προσκόπων στο γήπεδο της Ελαίας.

Όλη η επικαιρότητα