Μεσσηνία

62 νεκροί στην άσφαλτο …την τελευταία τριετία στη Μεσσηνία

Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τα θανατηφόρα ατυχήματα στη Μεσσηνία την τελευταία τριετία, γυρίζουμε ένα χρόνο πίσω, διαπιστώνοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η κραυγή αγωνίας του Αναστάσιου Μαρκουίζου, γνωστού ως Ιαβέρη, όταν παρουσίαζε τα στοιχεία στη Βουλή, δυστυχώς, παραμένει επίκαιρη.

Τα στοιχεία που παρουσίασε τότε, στη Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, έλεγαν: Μέσα σε ένα χρόνο είχαμε 1.600 νεκρούς και 20.000 τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα. Κάθε μέρα έχουμε πέντε νεκρούς, πέντε τετραπληγικούς, δέκα παραπληγικούς, εξήντα τραυματίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες ευρώ είναι το κόστος σε υλικές ζημιές. Είναι σαν να πέφτει κάθε μέρα σε μια κατοικημένη περιοχή ένα μικρό αεροσκάφος της αεροπλοΐας με 20 επιβάτες.

Τα πιο πολλά τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές με ταχύτητες κάτω από 45 χλμ. την ώρα. Και τα περισσότερα θύματα που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, είναι κάτω των 30 ετών. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία, το 60 με 70% των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι ηλικίας 15 – 29.

Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία παρουσίασε και η κοινή παραδοχή των μελών της ήταν ότι στους ελληνικούς δρόμους γίνεται καθημερινά μια γενοκτονία.

Αιτία; Οι τραγικοί δρόμοι και οι επικίνδυνοι οδηγοί που σε συνδυασμό με την άγνοια και την αδιαφορία οδηγούν σε ένα εγκληματικό αποτέλεσμα, όπως εξήγησε ο Ιαβέρης.

Επανερχόμενοι στη μακάβρια λίστα για τη Μεσσηνία, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι στους δρόμους της τα τρία τελευταία χρόνια οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έφτασαν τους 62! Αν και ο αριθμός υποδεικνύει ότι υπάρχει μια τάση μείωσης, σε κάθε περίπτωση ο φόρο αίματος είναι βαρύς.
Ειδικότερα, το Δεκέμβριο του 2016, σε τροχαία ατυχήματα στη Μεσσηνία, σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, έναντι 28 που είχαν σκοτωθεί το 2015 και 10 το 2014.

Από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι η πιο επικίνδυνη εποχή είναι συνήθως από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2015 σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τον Αύγουστο του 2016 τρεις άνθρωποι, ενώ τον Ιούλιο του 2015 σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τον ίδιο μήνα του 2016 δύο άνθρωποι.
Συνολικά η μείωση του αριθμού των νεκρών το 2016 έναντι του 2015 ανέρχεται στο 18%. Αθροιστικά τα τροχαία ατυχήματα στη Μεσσηνία το 2015 ήταν 124, ενώ το 2016 ήταν 109.

Όλη η επικαιρότητα