Ηλεία

Τ. Αντωνακόπουλος: Πρωτοβουλία για ίδρυση σχολής Τουρισμού στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Την δυνατότητα νέοι της περιοχής της Ηλείας -και όχι μόνο- να ξεκινήσουν να αποκτούν μια σοβαρή επαγγελματική προοπτική στον κλάδο του Τουρισμού αποτελεί η ιδέα του δήμαρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου να αποκτήσει ο Πύργος μια σχετική Σχολή. Μια Σχολή που θα μπορέσει να «παράγει» εργαζόμενους και στελέχη με εξειδίκευση σε διάφορους τομείς του Τουρισμού ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να μειώσει την ανεργία που ταλανίζει την περιοχή μας…

Για την δημιουργία της συγκεκριμένης σχολής έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα υλοποίησης της ενώ πολύτιμοι σύμμαχοι στις απαιτούμενες ενέργειες για την ίδρυση και λειτουργία της θα είναι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες  που θα απορροφούν τους εκπαιδευόμενους από τον πρώτο κιόλας χρόνο της φοίτησης τους…

Ειδικότερα μιλώντας στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε πως «Είναι μια πρόταση που σκεπτόμαστε ότι μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία του δήμου μας με το Ελληνό-Γερμανικό Επιμελητήριο και βλέπουμε αν υπάρξει και ιδιώτης για να έχουμε συνεργασία δημόσιου με ιδιωτικό τομέα. Ένα μέρος των σπουδών θα πληρώνεται από τους σπουδαστές, αφού δεν μιλάμε για μια αμιγώς κρατική σχολή, αλλά θα έχει όμως αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Παράλληλα θα έχουμε και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Μιλάμε για μια σχολή όπου θα έχει διασφαλιστεί η απορρόφηση των σπουδαστών στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπως η Aldemar, η Grecotel και η Costa Navarino.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι σπουδαστές τέτοιων σχολών ολοκληρώνουν την φοίτηση τους μετά από τρία χρόνια, κάθε σεζόν κάνουν πρακτική για 5-6 μήνες και πληρώνονται, και κατόπιν απορροφούνται από ξενοδοχειακές μονάδες.

Έχουμε ήδη κάνει τις πρώτες επαφές και αποτελεί προτεραιότητα μας να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να το υποστηρίξουμε. Θα είναι μια μεγάλη υπόθεση να φιλοξενούμε στην περιοχή μας περίπου 200 άτομα – σπουδαστές κάθε χρόνο. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί επαγγελματίες της περιοχής που έχουν ως αντικείμενο τον Τουρισμό ασχολούνται με εμπειρικό τρόπο.  Ο Τουρισμός πλέον δεν είναι μια εμπειρική διαδικασία απαιτούνται επαγγελματικά δικαιώματα και εξειδικευμένες γνώσεις. Επίσης είναι εξεύρεση εργασίας σε 200 άτομα κάθε χρόνο».

Αγγελόπουλος: «Είναι μια εξαιρετική ιδέα»…

Για την συγκεκριμένη πρόταση ο δήμαρχος Πύργου έχει ήδη έρθει σ` επαφή με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Aldemar Resorts, Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, με τον οποίο επικοινώνησε η ΠΑΤΡΙΣ… στη δήλωση του ανέφερε πως «Η ιδέα του δήμαρχου κου Αντωνακόπουλου, που είναι εξαιρετική, είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος επαγγελματικής κατάρτισης πάνω στην λογική ότι ο δήμος Πύργου καταγράφει υψηλά ποσοστά ανεργίας και κάτι τέτοιο δεν είναι Ανωτάτη Εκπαίδευση αλλά λείπει η τεχνική κατάρτιση. Ας μην ξεχνάμε πως ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομίας της χώρας εξαρτάται από την τεχνική κατάρτιση, τις τεχνικές σχολές όπως αποκαλούνταν παλιότερα και από την ικανότητα των ενδιαφερόμενων να ανταποκριθούν στις βασικές εργασίες που είναι η ραχοκοκαλιά μας. Είτε λέγεται τουρισμός, είτε λέγεται αγροτική απασχόληση, πρόκειται για πρωτευούσης σημασίας τομείς.

Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα και πιστεύω ότι ο δήμαρχος θέλει να τρέξει τις διαδικασίες γρήγορα κάτι που εύχομαι να συμβεί. Οι επιχειρήσεις μας θα απορροφούν κατ` απόλυτη προτεραιότητα τους σπουδαστές που θα είναι και από την περιοχή μας. Η ιδέα είναι του δήμαρχου και θεωρώ ότι θα περιλαμβάνει και εξειδίκευση στον τουρισμό που θα αποτελεί και την ραχοκοκαλιά του προγράμματος. Συζητά με διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς που εξειδικεύονται σε αυτού του είδους την κατάρτιση. Εγώ πρότεινα το Γερμανικό δυαδικό μοντέλο που θεωρείται ως το καλύτερο επαγγελματικής κατάρτισης και εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να τους απορροφούμε από τον πρώτο κιόλας χρόνο στα ξενοδοχεία μας.

Εμείς εκτός από τους επαγγελματίες από την περιοχή που απασχολούμε εδώ και χρόνια και είναι και εξαιρετικοί, χρειαζόμαστε και συμπληρώνουμε κάθε φορά νεαρούς εκπαιδευόμενους από περιοχές εκτός Ηλείας. Το αυτονόητο και το απόλυτα λογικό θα ήταν να τους εκπαιδεύουμε και να τους προσφέρουμε ένα επαγγελματικό μέλλον, αν σκεφτεί κανείς ότι στο Aldemar της Σκαφιδιάς διαθέτουμε πολλά στελέχη που έχουν εκπαιδευτεί μέσα στο ξενοδοχείο μας και είναι από την περιοχή.  Η λογική λέει ν` αρχίσουμε να τους δίνουμε και την επαγγελματική ταυτότητα ότι είναι εκπαιδευμένοι σωστά και να αποκτούν μια ακόμα σημαντικότερη προοπτική για το μέλλον τους. Θα είναι διαπιστευμένοι επαγγελματίες, θα μπορούμε να βγάζουμε και διευθυντές από αυτή τη σχολή, στελέχη… κάτι πολύ σημαντικό γιατί το να βρει αυτή τη στιγμή κάποιος διευθυντές ξενοδοχειακής μονάδας που να κατάγονται από την Ηλεία είναι δύσκολο».

Επιβεβαίωση της εφ. «Πατρίς»

Από τις 6 Ιουλίου 2020 η εφημ. ΠΑΤΡΙΣ είχε προαναγγείλλει την σοβαρή πιθανότητα ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Αλέξανδρος Αγγελόπουλος να αναπτύξουν από κοινού πρωτοβουλίες για την υλοποίηση θέματος που αφορά την περιοχή μας… η είδηση επιβεβαιώνεται με το σημερινό ρεπορτάζ…

Όλη η επικαιρότητα