Lifestyle

7 διάσημοι ηθοποιοί που χάνουν την όρασή τους (αλλά συνεχίζουν να ξεχωρίζουν)

Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Δεκεμβρίου η dame Judi Dench, κατά την παραλαβή του τιμητικού βραβείου «Κερκ Ντάγκλας» για την καριέρα της στο σινεμά εξομολογήθηκε πως η όρασή της εξασθενεί καθώς πάσχει από εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Όπως ανάφερε μάλιστα, η νόσος της στερεί τη δυνατότητα να απολαύσει ό,τι αγαπά περισσότερο δηλαδή μια ταινία ή μια θεατρική παράσταση.

«Καθώς η όρασή μου είναι τόσο κακή πια, δεν μπορώ να δω όσο σινεμά θα ήθελα. Κι όταν πηγαίνω, συνήθως κάποιος δίπλα μου, μού ψιθυρίζει »τώρα τη φιλάει», ή »εκείνος φεύγει τώρα». Χάνω τόσα πολλά πράγματα. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο…».

Η dame Dench όμως δεν είναι η μόνη διάσημη που πάσχει από σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την όραση. Αντιθέτως είναι αρκετοί οι ηθοποιοί και τραγουδιστές που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα ή που κατά το παρελθόν δεν έβλεπαν καθόλου από το ένα τους μάτι. 

 Johnny Depp

Ίσως νομίζετε πως τα γυαλιά με χρωματιστούς φακούς είναι θέμα στιλ. Και ναι σε πολλές περιπτώσεις είναι αλλά όχι στην περίπτωση του συγκεκριμένου ηθοποιού ο οποίος έχει σοβαρή μυωπία αλλά παράλληλα υποφέρει και από σύνδρομο ή αλλιώς σύνδρομο  σκοτοψίας ή αλλιώς Meares-Irlen. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ορισμένα άτομα έχουν υπερευαίσθητους φωτοϋποδοχείς και ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί κάποια μήκη κύματος της φυσικής ακτινοβολίας. Έτσι ορισμένες πληροφορίες δεν φθάνουν στον εγκέφαλο σωστά ενώ παρουσιάζουν πολλά, συχνά παραπλανητικά συμπτώματα (πχ τα άτομα αυτά μπορεί να διαβάζουν λάθος κάποιες λέξεις, να αποσπάται εύκολα η προσοχή τους κα). Σε συνέντευξη του περιοδικό Rolling Stone είχε δηλώσει (με χαρακτηριστική άνεση): «Είμαι σχεδόν θεόστραβος. Όλα είναι πολύ θολά. Ποτέ δεν είχα καλή όραση. Το δεξί μου μάτι έχει μυωπία ενώ από το αριστερό δε βλέπω σχεδόν καθόλου».

Bono (U2)

τραγουδιστής του δημοφιλούς συγκροτήματος ανακοίνωσε το 2014 πως πάσχει από γλαύκωμα και πως αντιμετώπιζε την συγκεκριμένη ασθένεια ήδη για πολλά χρόνια. Το γλαύκωμα μια από τις πιο ύπουλες ασθένειες που απειλούν την όραση. Πρόκειται για πάθηση του οπτικού νεύρου, με κύρια αιτία την υψηλή πίεση στα μάτια μας. Προσβάλει περίπου το 3% του πληθυσμού και αν δε διαγνωστεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει, αργά αλλά σταθερά στην τύφλωση.

Thom Yorke

όραση του frontman των Radiohead είναι κάκιστη. Για την ακρίβεια από το ένα μάτι δεν βλέπει σχεδόν καθόλου. Μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί σε πέντε επεμβάσεις προκειμένου να αποκατασταθεί μια παράλυση που να διορθωθεί μια παράλυση αλλά τελικά η τελευταία εγχείρηση επιδείνωσε την κατάσταση. Το 1995 μιλώντας στο Vox Magazine είχε πει: «I can kind of see» ενώ παραδέχτηκε ότι στο σχολείο έπρεπε να καλύπτει το μάτι του όπως οι πειρατές…κάτι που δεν έκανα και πολύ εύκολα τα παιδικά του χρόνια.

Mila Kunis

ηθοποιός, κυρίως γνωστή για τον ρόλο της ως Jackie Burkhart στην τηλεοπτική σειρά «Τhat 70′s Show» αλλά και γιατον γάμο της με την Ashton Kutcher, είχε δηλώσει το 2011 στο περιοδικό Cosmopolitan πως για πολλά χρόνια ήταν τυφλή από το ένα μάτι εξαιτίας χρόνιας ιρίτιδας. Η ιρίτιδα είναι μια  μία λοίμωξη της ίριδας, δηλαδή του χρωματιστού μέρους του ματιού που συνήθως εμφανίζεται για άγνωστους λόγους, αλλά μπορεί να συνδεθεί με συχνές παθήσεις που προσβάλλουν το σώμα, λοιμώδη νοσήματα, προηγούμενη επέμβαση στο μάτι ή τραύμα. Μπορεί να προσβάλλει το ένα ή και τα δύο μάτια και μερικές φορές είναι μία χρόνια, επαναλαμβανόμενη κατάσταση.

John Goodman

Ο βραβευμένος με όσκαρ ηθοποιός ανέφερε το 2013 σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ανέφερε πως θα κάνει ένας μακράς διάρκειας διαλάλημα από τη δουλειά για ασχοληθεί με θέματα υγείας. Μεταξύ αυτών να υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη καθώς η όρασή του είχε επιδεινωθεί κατά πολύ.

Roseanne Bar

Η γνωστή κωμικός από το τηλεοπτικό σόου που έφερε και το όνομά της «Roseanne» έχει αποκαλύψει πως πάσχει όχι από μια αλλά από δύο παθήσεις που σχετίζονται με την όραση. Συγκεκριμένα πάσχει από γλαύκωμα και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Πηγή: HuffPost

Όλη η επικαιρότητα