Categories: Υγεία

7 σημάδια που μαρτυρούν ότι το κλιματιστικό σε αρρωσταίνει

Share

Τα κλιματιστικά το καλοκαίρι, μπορεί να κάνουν τη ζωή σου να μοιάζει με παράδεισο. Τι μπορεί να αντικαταστήσει την αίσθηση του να ανάβεις το κλιματιστικό σου, μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και να νιώθεις το δροσερό αεράκι στο δέρμα σου;

Αλλά είτε χρησιμοποιείς το κλιματιστικό σου φανατικά, είτε απλά το ενεργοποιείς «έτσι λίγο για να δροσίσει», είναι καλό να γνωρίζεις τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει ο κλιματισμός στην υγεία σου. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να φοβόμαστε τα κλιματιστικά μας, είναι σίγουρα καλό να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους, ώστε να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο της υγείας μας.

Αναπνευστικά προβλήματα και κλιματιστικό

Το νούμερο ένα πρόβλημα με το κλιματιστικά, είναι ότι συχνά δεν καθαρίζονται τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση πολλών διαφορετικών ειδών βακτηρίων και μυκήτων. Τα κλιματιστικά μπορούν επίσης να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για μούχλα, λόγω της υψηλής ποσότητας υγρασίας που συσσωρεύεται. Όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί, που ζουν καλά στο κλιματιστικό σου, μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα. Μια γρήγορη λύση για αυτό είναι να βεβαιωθείς ότι η μονάδα κλιματισμού σου, καθαρίζεται τακτικά και ότι το φίλτρο αλλάζει επίσης κάθε δύο μήνες.

Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Αν νιώθεις ότι έχεις πονοκέφαλο, κάθε φορά που βρίσκεσαι σε ένα κλιματιζόμενο χώρο, όλη μέρα, δεν είσαι μόνη. Η αλήθεια είναι ότι η αιτία μπορεί να είναι ο κλιματισμός. Μια μελέτη συνδέει την εργασία σε γραφεία με κεντρικό κλιματισμό, με δομικά και νευρολογικά συμπτώματα όπως κόπωση και πονοκεφάλους. Για να αντιμετωπίσεις τις πολικές θερμοκρασίες στο γραφείο, δοκίμασε να ανεβάσεις τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό. Μια άλλη λύση, είναι να κάνεις συχνά διαλείμματα για να βγαίνεις έξω για καθαρό αέρα. Αυτό θα επιτρέψει στο σώμα σου, να επιστρέψει στη φυσιολογική του θερμοκρασία.

Ξηρό δέρμα και κλιματιστικό

Ένα άλλο σημάδι, που μπορεί να σου δείξει ότι πρέπει να κλείσεις το κλιματιστικό σου, είναι το ξηρό δέρμα. Ο κλιματισμός, μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση στην επιδερμίδα σου. Δεδομένου ότι ο κρύος, ξηρός αέρας κάνει το δέρμα να χάσει τη φυσική του υγρασία, όσο περισσότερο χρόνο περνά με κλιματισμό, τόσο πιο στεγνό γίνεται το δέρμα σου. Βεβαιώσου ότι παραμένεις ενυδατωμένη, πίνοντας πολύ νερό και μην ξεχνάς την ενυδατική σου.

Μηδενική ανοχή στη ζέστη

Ενώ κανείς δεν απολαμβάνει τον καύσωνα, υπάρχουν άτομα για τα οποία είναι απολύτως αδύνατο να είναι άνετα, σε ζεστό καιρό. Τα άτομα που περνούν περισσότερο χρόνο σε κλιματιζόμενα περιβάλλοντα, δείχνουν μηδενική ανοχή στο καλοκαιρινά κύματα καύσωνα. Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσεις το σώμα σου για τον ζεστό αέρα, είναι να δοκιμάσεις έναν ανεμιστήρα ή να ανοίξεις τα παράθυρα για να κυκλοφορήσει αέρας.

Συμπτώματα κοινού κρυολογήματος

Τα άτομα που περνούν πολύ χρόνο σε κλιματιζόμενα περιβάλλοντα τείνουν επίσης να εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος. Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο, βεβαιώσου ότι όλες οι πτυχές του δωματίου, του αυτοκινήτου και του χώρου εργασίας, έχουν καθαριστεί σχολαστικά. Αυτό περιλαμβάνει τα χαλιά, τις κουρτίνες και οτιδήποτε στο χώρο, μπορεί να συσσωρεύσει σκόνη. Ειδικά το κλιματιστικό.

Αύξηση βάρους

Κάτι που δεν θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς, σωστά; Ο κλιματισμός βοηθά, να διατηρήσουμε το σώμα μας σε μια θερμοκρασία στην οποία νιώθουμε αρκετά άνετα ώστε να μην ασκούμαστε ή να κινούμαστε καθόλου. Αυτό στη συνέχεια μας κάνει να κάψουμε λιγότερες θερμίδες από όσες θα καίγαμε συνήθως σε ένα φυσικό περιβάλλον όπου το σώμα μας πρέπει να εργαστεί για να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία. Όταν κάνει ζέστη έξω, θα αναβάλλεις πιο εύκολα την προπόνησή σου, ενώ οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να αυξήσουν και την κατανάλωση φαγητού.

Κλιματιστικό και αυξημένη αρτηριακή πίεση

Η θερμοκρασία σίγουρα να επηρεάζει την αρτηριακή μας πίεση και τη γενική υγεία μας. Αυτό συνδέεται άμεσα με τις αρτηρίες που συστέλλονται για να αποφευχθεί η απώλεια της θερμότητας του σώματος. Με τη σειρά του, αυτό δημιουργεί αντίσταση στη ροή του αίματος και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Άτομα με υπέρταση μπορούν να σταματήσουν αυτή την επίδραση του κλιματισμού, αποφεύγοντας τις χαμηλές θερμοκρασίες και χρησιμοποιώντας κλιματισμό στο ελάχιστο.

Πηγή: ladylike.gr