Life

7+1 έξυπνοι τρόποι για να αποταμιεύετε κάθε μέρα χωρίς να το καταλάβετε

Ακούστε το άρθρο

Πιστεύετε κι εσείς ότι η εξοικονόμηση χρημάτων είναι δύσκολη υπόθεση;

Η αλήθεια είναι ότι τα άρθρα που αλιεύουμε από το διαδίκτυο και αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, τις περισσότερες φορές είναι μη ρεαλιστικά.

Υπάρχουν ωστόσο και εύκολοι τρόποι για να κάνετε οικονομία στην καθημερινότητά σας, αρκεί εσείς οι ίδοι να το θέλετε πραγματικά. Το μόνο που χρειάζεται: Συνέπεια.

Παρακάτω θα βρείτε 8 ασυνήθιστους αλλά απόλυτα ρεαλιστικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα.

Αν και κάποιοι είστε ήδη εξοικειωμένοι με τακτικές όπως το ταπεράκι ή ο καφές στο θερμός, υπάρχουν και πιο δημιουργικοί τρόποι για να μένουν τα ευρώ στην τσέπη σας ή στον λογαριασμό σας κάθε μέρα και τους βρήκαμε στο Business Insider.

Εξάλλου, όταν πρόκειται για χρήματα, κάθε λεπτό έχει αξία. Κυριολεκτικά!

Τι προτείνουν οι ειδικοί

1. Κόψτε τα περιττά έξοδα

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, για όσους δεν το κάνουν ήδη, οι ειδικοί προτείνουν να κόψετε τα έξοδα που «δεν φαίνονται». Που σημαίνει: Καφές και γεύμα απ έξω, στο γραφείο, τέλος. Μπορείτε να εξοικονομήσετε από 30 μέχρι και 90 ευρώ (ανάλογα την κατανάλωση) την εβδομάδα. Δεν είναι κι άσχημα για 120 – 360 ευρώ το μήνα.

Μάλιστα οικονομολόγοι συνιστούν την κατάθεση αυτών των χρημάτων σε ξεχωριστό λογαριασμό ταμιευτηρίου.

2. Δημιουργήστε έναν κανόνα 48 ωρών και σβήστε τους αποθηκευμένους αριθμούς καρτών στο laptop

Η ταχύτητα και η απλότητα των online αγορών είναι ίσως η μεγαλύτερη παγίδα για όσους από εσάς αγαπάτε το shopping. Για να αποφύγετε τις παρορμητικές αγορές περιμένετε 48 ώρες αφού εντοπίσετε αυτό που θέλετε να αγοράσετε. Αυτό θα διαχωρίσει τη δαπάνη ανάγκης από τη δαπάνη επιθυμίας.
Ομοίως, το να έχετε αποθηκευμένους τους αριθμούς των καρτών που χρησιμοποιείτε online μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αλλά είναι επίσης επικίνδυνο όσον αφορά τα έξοδα.
Με την κατάργηση αυτών των πληροφοριών μπορεί να εξοικονομήσετε πραγματικά πολλά χρήματα. Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας να σκεφτείτε μια αγορά, τόσο πιθανό είναι να πάρετε την καλύτερη οικονομική απόφαση.

3. Πάρτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή πάτε στη δουλειά με τα πόδια

Δοκιμάστε να πάρετε το λεωφορείο για να πάτε στη δουλειά. Ναι, σίγουρα είναι πιο βολικό να οδηγείτε, αλλά είναι οικονομικά αποδοτικό;
Χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως μετρό και λεωφορεία ή δοκιμάστε να περπατάτε καθημερινά μέχρι τη δουλειά. Θα βοηθήσει και το πορτοφόλι και την υγεία σας. Τόσο η βενζίνη όσο και τα έξοδα για το πάρκινγκ, είναι ένα βαρύ φορτίο για την τσέπη σας.

4. Αλλάξτε τράπεζα

Συμβαίνει σε όλους. Να έχετε κοντά στο σπίτι ή το γραφείο ATM και να είναι άλλης τράπεζας. Αν είστε από αυτούς που αγαπούν τα μετρητά, αλλά χρεώνονται κάθε φορά που πάνε να κάνουν ανάληψη, πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πάτε στην τράπεζα που σας εξυπηρετεί περισσότερο χωρίς να το αναβάλλετε.

5. Καταγράψτε όλα σας τα έξοδα

Αν γνωρίζετε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας κάθε μέρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κόψετε τις περιττές αγορές. Ένα παράδειγμα περιττής αγοράς είναι η παραγγελία νερού ή σόδας σε σχέση με ένα αλκοολούχο ποτό όταν βγαίνετε έξω. Αν δεν είστε αυτό που λέμε «πρώτο ποτήρι» και παραγγέλνετε κάποιο ποτό απλά για να συνοδεύσει τη βραδιά σας, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Αντί για ποτό, παραγγείλτε ένα αναψυκτικό ή απλά ένα ανθρακούχο νερό. Περισσότερο θα το ευχαριστηθείτε και θα σας μείνουν και τα χρήματα.

6. Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Νιώθετε κι εσείς ένοχοι που αφήνετε τα τρόφιμα να λήξουν ή να χαλάσουν πριν καταφέρετε να τα μαγειρέψετε;
Ο προγραμματισμός των γευμάτων για την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο σοφές αγορές στο σούπερ μάρκετ. Αγοράστε τα απαραίτητα και μαγειρέψτε τα με σειρά προτεραιότητας. Πρώτα τα πιο ευαίσθητα και στο τέλος της εβδομάδας τα πιο ανθεκτικά.

7. Αποσυνδέστε τα γκάτζετ σας

Αποσυνδέστε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές όπως τηλεοράσεις, laptop, καφετιέρες και φορτιστές. Συνεχίζουν να ρουφάνε ενέργεια ακόμα και όταν απενεργοποιούνται, γεγονός που βλέπετε στον λογαριασμό ρεύματος.

8. Κρατήστε από κάθε πληρωμή που κάνετε 5 ευρώ

Η εξοικονόμηση χρημάτων καθημερινά μπορεί να γίνει εύκολη υπόθεση. Όταν πληρώνετε με μετρητά, κρατήστε 5 ευρώ για κάθε πληρωμή που κάνετε. Βάλτε τα σε ένα βάζο ή καταθέστε τα στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας. Σε έξι μήνες κάντε την πρόσθεση. Δεν θα πιστεύετε πόσα χρήματα έχετε εξοικονομήσει.

Πηγή: daddy-cool.gr

Όλη η επικαιρότητα