Κινηματογράφος

74ο Φεστιβάλ Καννών: Ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμά του

«Όλα είναι έτοιμα». Με αυτό το σύνθημα ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών, Πιερ Λεσκίρ, έδωσε το σύνθημα της ανακοίνωσης του επίσημου προγράμματος του φετινού 74ου Φεστιβάλ Καννών.

Η φετινή, 74η διοργάνωση που ετοιμάζεται πυρετωδώς και έχει να αντιμετωπίσει ακόμη πολλά θέματα σε σχέση με την πανδημία θα διεξαχθεί από τις 6 μέχρι και τις 17 Ιουλίου 2021.

«Το σινεμά δεν πέθανε», είπε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, Τιερί Φρεμό πριν ανακοινώσει το επίσημο πρόγραμμα. «Η επιστροφή των θεατών στις αίθουσες σε όλον τον κόσμο ήταν τα πρώτα καλά νέα. Το Φεστιβάλ θα είναι το δεύτερο καλό νέο».

Μπορεί ο κινηματογράφος «να έχει πάρει το αποτύπωμα αυτής της ιδιαίτερης στιγμής», που είναι η υγειονομική κρίση, αντανακλώντας «την ιδέα τού να τα χάσεις όλα και να φύγεις, να πας αλλού, όμως η επιλογή ταινιών των Καννών δεν περιορίζεται εκεί», υπογράμμισε ο Φρεμό.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, υπεύθυνος κατά πολύ για τα βραβεία και φυσικά τον Χρυσό Φοίνικα του 2021 θα είναι ο Σπάικ Λι, ενώ τιμώμενο πρόσωπο και αποδέκτης τιμητικού Χρυσού Φοίνικα θα είναι στην έναρξη της διοργάνωσης η Τζόντι Φόστερ.

Εικοσί τρεις (ή πιθανόν και εικοσιτέσσερις) ταινίες αποτελούν το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Ανάμεσά τους μερικές από τις μεγαλύτερες πρεμιέρες της χρονιάς και ταινίες που θα αποτελέσουν την αφρόκρεμα της κινηματογραφικής χρονιάς.

Στον Γουές Άντερσον (The French Dispatch), τον Πολ Βερχόφεν (Benedetta) και τον Λεός Καράξ (Annette), η παρουσία των οποίων ήταν γνωστή, προστίθενται 21 σκηνοθέτες στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα.

Ο Σον Πεν επιστρέφει στις Κάννες με το «Flag Day». Εκτός συναγωνισμού, ο Τομ Μακάρθι, ο οποίος είχε πάρει Όσκαρ για το «Spotlight», θα παρουσιάσει το «Stillwater», με τους Ματ Ντέιμον και Καμίγ Κοτέν.

Ταινία Εναρξης: Annette του Λεός Καράξ

Η νέα ταινία του Λεός Καράξ, μιούζικαλ σε σενάριο και μουσική των The Sparks με τους Άνταμ Ντράιβερ και Μαριόν Κοτιγιάρ που θα ανοίξει το Φεστιβάλ και θα βγει στις γαλλικές αίθουσες στις 6 Ιουλίου.

Όλη η επικαιρότητα