Χωρίς κατηγορία

782 εκ. ευρώ απαιτούνται για έργα υποδομής στη Μεσσηνία

Μεγάλα έργα υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού 782 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν εξαγγελθεί για τη Μεσσηνία – όμως ο νομός, παρά τις διαβεβαιώσεις, πρέπει να κρατά μικρό καλάθι, αφού είναι αδύνατον να βρεθούν πόροι για όλα αυτά εντός της επόμενης πενταετίας.

Αντί όμως να γίνει ιεράρχηση των αναγκών, συνεχώς προστίθενται και νέα έργα χωρίς πηγή χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει δηλώσει πως δυσκολεύεται να κατασκευάσει, εξαιτίας του υψηλού κόστους, τόσο την παράκαμψη της Γιάλοβας (προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ) όσο και το μεσαίο τμήμα του Τζάνε – Καλαμάκι (προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ). Αυτά τα δύο έργα, αν και αναγκαία για την τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά αφού το υπουργείο Υποδομών έχει αναλάβει ήδη πολλές υποχρεώσεις στη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Υποδομών “τρέχει” στη Μεσσηνία το διαγωνισμό του Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη (προϋπολογισμού 180 εκ. ευρώ), έχει στα σκαριά το διαγωνισμό για τη αναβάθμιση του αεροδρομίου (προϋπολογισμού 80 εκ. ευρώ) και φιλοδοξεί να ολοκληρώσει την επόμενη διετία τα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας και της Μεσσήνης (προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ).

Μαζί με το έργο Καλό Νερό – Τσακώνα (προϋπολογισμού 190 εκ. ευρώ), το υπουργείο Υποδομών έχει αναλάβει στη Μεσσηνία υποχρεώσεις μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Πελοποννήσου “τρέχει” τα οδικά έργα Μεσσήνη – Λάμπαινα (7,4 εκατ. ευρώ), Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη (19,7 εκατ. ευρώ), Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι (20 εκ. ευρώ) και παράκαμψη Κάμπου και Σταυροπηγίου (10 εκατ. ευρώ).

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει το Μηναγιώτικο Φράγμα (65 εκ. ευρώ) και τα δίκτυα του Φιλιατρινού, αλλά μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να αντλήσει πόρους για αυτά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

Αναλυτικά τα μεγάλα έργα υποδομής της Μεσσηνίας, ο προϋπολογισμός του καθενός και ο φορέας υλοποίησής τους παρουσιάζονται στον πίνακα.

via

Όλη η επικαιρότητα