Ελλάδα Ηλεία

Δ. Αυγερινοπούλου: «Με την αναβάθμιση του e- ΕΦΚΑ θα καταβάλλονται γρηγορότερα οι συντάξεις»

Ακούστε το άρθρο

Ακολουθεί η ομιλία της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση»:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα έρχεται να διορθώσει σειρά αδικιών προς εκείνους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι αναμένουν εναγωνίως επί χρόνια να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται.

Με την αναβάθμιση του e- ΕΦΚΑ θα καταβάλλονται γρηγορότερα οι συντάξεις

Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται μια εκ βάθρων, ουσιαστική αναδιάρθρωση του ΕΦΚΑ, η οποία είναι απαραίτητη για την πραγμάτωση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης μέσα σε ένα κράτος δικαίου, καθώς έως σήμερα, με τη μη καταβολή εγκαίρως των συντάξεων δημιουργούνται δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης σε πολλούς από τους συμπολίτες μας.

Με έκπληξη ενημερώθηκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε νωρίτερα ένα αίτημα αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο, το οποίο και προφανώς απερρίφθη, διότι αντισυνταγματικό δεν μπορεί να είναι ένα νομοσχέδιο, όπως αυτό, που στοχεύει άμεσα στη βελτίωση ενός δημοσίου οργανισμού, όπως ο ΕΦΚΑ, ο οποίος προφανέστατα χρειάζεται αυτή την αναβάθμιση. Αντισυνταγματικό είναι να αναμένουν για χρόνια την έκδοση της σύνταξής τους χιλιάδες συνταξιούχοι. Αντισυνταγματικό είναι να μην αποδίδεις στον δικαιούχο έγκαιρα τη σύνταξή του, για την οποία έχει χρόνια εργαστεί και έχει καταβάλει τις εισφορές του. Και αυτό συμβαίνει, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του προσωπικού του Υπουργείου, το οποίο πραγματικά καταβάλλει όσες προσπάθειες μπορεί, αλλά μέχρι σήμερα το σύστημα, το θεσμικό, το ψηφιακό, δεν επέτρεπε να αποδώσει.

Αυτή η ανοίκεια στάση του κράτους ως αποτέλεσμα έναντι του πολίτη, την οποία ανεχόταν επί χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι που στην ουσία αντίκειται στα άρθρα 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος, 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος και βεβαίως, στο άρθρο 22 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αν ήθελαν κάποιοι να μιλήσουν για αντισυνταγματικότητα.

Έτσι, λοιπόν, το νομοσχέδιο ακριβώς αυτή την κατάσταση έρχεται να θεραπεύσει και αυτόν τον στόχο, δηλαδή να άρει τις αντισυνταγματικότητες στην πράξη έρχεται να θεραπεύσει όλη η προσπάθεια που κάνει όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπέρ του πολίτη, υπέρ του συνταξιούχου.

Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα στοχεύει άμεσα στον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και εισάγει ρυθμίσεις για τη βελτίωση της απόδοσής του. Συμπληρώνει μέτρα πολύ συγκεκριμένα, όπως η θέσπιση του αριθμού «1555», ο οποίος αποτέλεσε μια θεσμική τομή στο σύστημα εξυπηρέτησης του πολίτη, αλλά και συμπληρώνει το σύνολο των νομοθετημάτων και των μέτρων, ψηφιακών και μη, που υιοθετήθηκαν υπέρ του πολίτη και δη του συνταξιούχου τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Με το νομοσχέδιο ορίζονται τα προσόντα των διοικητικών στελεχών, διευθυντών και άλλων, των ταμείων με ρυθμίσεις οι οποίες κρίνονται απαραίτητες, ώστε να προσελκύσουμε άξια και καταρτισμένα στελέχη στη δημόσια διοίκηση, με τις γνώσεις και τις ικανότητες των οποίων θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την παροχή δημοσίων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Επίσης, ρυθμίζεται σειρά εκκρεμών διαδικαστικών ζητημάτων τα οποία δημιουργούσαν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία και των πρώην επιμέρους ταμείων, αλλά και ζητήματα ασφαλιστικής ενημερότητας. Τώρα πλέον, με την άρση αυτών των εμποδίων με το νομοσχέδιο και οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται καλύτερα, αλλά και θα διασφαλισθεί η ομαλότερη μετάβαση από τα ταμεία, πράγματα που όφειλε να έχει κάνει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τόσα χρόνια και τα οποία επίσης δεν έκανε.

Πιστεύω, λοιπόν, πράγματι, ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι θα συντελέσει τα μέγιστα για να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας. Και για αυτόν τον λόγο, το στηρίζω ανεπιφύλακτα».

Ε.Μ.Ο.Δ.Ε.: Συστήνονται Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

«Θα μου επιτρέψετε, όμως, κύριοι συνάδελφοι, να κάνω κατ’ εξαίρεση μια αναφορά σε μια ιδιαίτερα σημαντική, για εμένα, τροπολογία, την τροπολογία που εισηγείται τη σύσταση και λειτουργία Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων, ΕΜΟΔΕ. Οι ΕΜΟΔΕ αναλαμβάνουν την ειδική αποστολή της προστασίας των ελληνικών δασών σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών.

Έχουν ως αποστολή: Πρώτον, τη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι κινδύνου εκδήλωσης της πυρκαγιάς, δηλαδή επιχειρούν κατά το στάδιο της πρόληψης και της προετοιμασίας. Δεύτερον, την υποστήριξη κατά τη διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων, δηλαδή επιχειρούν και κατά τη διάρκεια της απόκρισης σε μια φυσική ανθρωπογενή καταστροφή. Και τρίτον, τη συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, δηλαδή με αυτό το νομοσχέδιο μπορούν να επιχειρήσουν και κατά το στάδιο της αποκατάστασης. Πολύ σημαντικά βήματα.

Η σύσταση αυτού του Σώματος ήταν ένα αίτημα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής υπό την Προεδρία ακόμα του τότε Προέδρου της Επιτροπής και σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Έκτοτε, επανειλημμένα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, βασισμένη σε αυτή την πρώτη αναφορά του Πρωθυπουργού, ζητούσε τόσο την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και των δασικών υπηρεσιών όσο και τη δημιουργία αυτού του εξειδικευμένου Σώματος που θεσπίζουμε σήμερα.

Οι Ειδικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων συνιστώνται ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και θα έχουν έδρα στην Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Λαμία, τα Ιωάννινα και την Πάτρα. Ήδη τις μονάδες αυτές έχουν κληθεί να εκπαιδεύσουν και αντίστοιχα Σώματα δασοκομάντος του εξωτερικού.

Πιστεύω ότι, πράγματι, με την κατάλληλη εκπαίδευση, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το υψηλό μας φρόνημα, οι δασοκομάντος θα είναι εκεί για να προστατεύσουν τα δάση μας και θα είναι εκεί για να προστατεύσουν τη φύση, την ίδια τη ζωή.

Με ουσιαστικά βήματα υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για την κοινωνία. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για το περιβάλλον. Η Ελλάδα αλλάζει».

Η ομιλία της Διονυσίας Αυγερινοπούλου σε βίντεο:

Όλη η επικαιρότητα