Διατροφή

8 ροφήματα για αδυνάτισμα πριν το καλοκαίρι

Το νερό δεν είναι το μόνο ρόφημα που κάνει καλό στον οργανισμό σας.
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα βασικά του τι συνιστά ένα ανθυγιεινό ποτό και τι ένα υγιεινό.

Οι χυμοί με ζάχαρη και τα αναψυκτικά θα πρέπει να καταναλώνονται πολύ σπάνια, καθώς μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα αλλά και τα κιλά μας. Το νερό από την άλλη είναι ένα ρόφημα που το έχει απόλυτη ανάγκη ο οργανισμός μας και συμβάλλει στην υγεία μας συνολικά

Ωστόσο, το νερό δεν είναι το μόνο ρόφημα που κάνει καλό στον οργανισμό σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά άλλα ποτά που αξίζει να προσθέσετε στο διαιτολόγιο σας, πολλά από τα οποία μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσουν να χάσετε τα ανεπιθύμητα κιλά και να νιώσετε καλύτερα συνολικά. Αυτά τα ποτά είναι αυτά που λέμε ροφήματα για αδυνάτισμα

Μαγικό ρόφημα αδυνατίσματος δεν υπάρχει, ορισμένα όμως έχουν την ιδιότητα να σας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να σας εμποδίσει να καταναλώνετε υπερβολικές θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης ορισμένα ροφήματα για αδυνάτισμα έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν το μεταβολισμό και με αυτό τον τρόπο βοηθούν να καίγονται θερμίδες πιο αποτελεσματικά.

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα ροφήματα για αδυνατίσματα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνετε για να χάσετε βάρος.

1. Νερό

Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι, πιείτε νερό πρώτα γιατί η πείνα είναι σημάδι αφυδάτωσης.
Το νερό είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σας για αδυνάτισμα . Όχι μόνο δεν έχει θερμίδες, αλλά σας χορταίνει , ώστε να μην τρώτε υπερβολικά , λέει η Kristin Gillespie RD, πιστοποιημένη κλινική υποστήριξης διατροφής στο Option Care Health .

Στην πραγματικότητα, μια έρευνα το 2019 έδειξε ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού συσχετίστηκε με κατά μέσο όρο απώλεια σωματικού βάρους κατά 5,15%. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ζυγίζατε 150 κιλά, αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 7,7 κιλά απώλειας.

Στόχος να πίνετε τουλάχιστον το 2% του βάρους σας σε νερό καθημερινά, λέει ο Reisdorf. Έτσι, εάν ζυγίζετε 150 κιλά, θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 3 λίτρα νερό κάθε μέρα.

2. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.

Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες και καφεΐνη, δύο ενώσεις που μπορεί να ενισχύσουν το μεταβολισμό , λέει ο Gillespie. Περιέχει επίσης καφεΐνη, η οποία σύμφωνα με έρευνες μπορεί να βοηθήσει στην καύση λίπους και στην αύξηση του πόσες θερμίδες καίτε όταν είστε σε ηρεμία.

Στην πραγματικότητα, μια μικρή μελέτη του 2005 για υπέρβαρα και μέτρια παχύσαρκα άτομα έδειξε ότι η κατανάλωση ενός μείγματος πράσινου τσαγιού με 150 μιλιγκράμ καφεΐνης για τρεις μήνες συνδέθηκε με περισσότερη απώλεια κιλών και απώλεια λίπους, καθώς και με σημαντική μείωση της περιφέρειας της μέσης, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν placebo φάρμακο.

3. Μαύρο τσάι

Το μαύρο τσάι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τον καφέ εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη.
Όπως το πράσινο τσάι, έτσι και το μαύρο τσάι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, ειδικά πολυφαινόλες , που μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας . Για παράδειγμα, μια έρευνα το 2018 έδειξε ότι οι πολυφαινόλες στο τσάι μειώνουν πόσο απορροφά το σώμα μας λίπη και σάκχαρα, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη θερμίδων και υποστηρίζοντας την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, μια μικρή μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα για τρεις μήνες μείωσε τον κίνδυνο αύξησης βάρους και μείωσε την περίμετρο της μέσης τους κατά περίπου 2 εκατοστά σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου που κατανάλωνε ένα ρόφημα με την ίδια γεύση και καφεΐνη. περιεχόμενο, αλλά χωρίς τις πολυφαινόλες.

4. Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα γάλα που έχει υποστεί ζύμωση που μοιάζει με το γιαούρτι.
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα γαλακτοκομικό που έχει υποστεί ζύμωση και περιέχει έως και 61 στελέχη προβιοτικών για την υγεία του εντέρου .

« Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το βάρος και το λίπος στην κοιλιά λόγω του ρόλου που παίζουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη , στη φλεγμονή και στην αποθήκευση λίπους», λέει η Erin Kenney, RD, Διευθύνων Σύμβουλος της Nutrition Rewired .

Πράγματι, μια μικρή μελέτη του 2016 έδειξε ότι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες σε δίαιτα πλούσια σε γαλακτοκομικά, χωρίς θερμίδες που έπιναν δύο ροφήματα κεφίρ καθημερινά για οκτώ εβδομάδες είχαν σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες κιλών και μείωση στην περίμετρο της μέσης από εκείνες που δεν έπιναν κεφίρ.

Γρήγορη συμβουλή: Αν δεν σας αρέσει η γεύση του κεφίρ , μπορείτε να το προσθέσετε σε ένα smoothie ή να το χρησιμοποιήσετε σε μια κρεμώδη σπιτική σάλτσα σαλάτας.

5. Ρόφημα πρωτεΐνης

Τα πρωτεϊνούχα ροφήματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γεμίσετε μερικές πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα.
Σκόνες πρωτεΐνης όπως πρωτεΐνη ορού γάλακτος , πρωτεΐνη σόγιας , ασπράδι αυγού , την πρωτεΐνη καζεΐνη, και πρωτεΐνη μπιζελιού, έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν να χάσετε κιλά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα ρόφημα πρωτεΐνης μας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και επίσης χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να την αφομοιώσει το σώμα μας , ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες.

Στην πραγματικότητα, μια έρευνα του 2014 έδειξε ότι η πέψη των πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας κατά 15% έως 30%, ενώ οι υδατάνθρακες και το λίπος προκαλούν μόνο 3% έως 10% αύξηση. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βοηθάνε τον οργανισμό να καίει περισσότερες θερμίδες, αρκετές ώρες μετά το φαγητό σε σύγκριση με άλλες δίαιτες.

6. Καφές

Εάν δεν σας αρέσει ο καφές, σκεφτείτε να προσθέσετε εναλλακτικές λύσεις γάλακτος όπως το γάλα αμυγδάλου που έχουν χαμηλότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά από την παραδοσιακή κρέμα γάλακτος.
Η κατανάλωση καφέ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη και την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αυξάνει επίσης πόσες θερμίδες καίτε κατά την ανάπαυση. Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη του 2020 έδειξε ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα για 24 εβδομάδες συσχετίστηκε με μείωση του σωματικού λίπους κατά 4% σε υπέρβαρους ενήλικες.

7. Μηλόξυδο

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αραιώσει το μηλόξυδο με νερό για να αποφύγετε τη διάβρωση των δοντιών.

Το οξικό οξύ , το ενεργό συστατικό που υπάρχει στο μηλόξυδο , συμβάλλει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και καταστέλλει την όρεξη, σύμφωνα με τον Gillespie. Επιπλέον, μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο το φαγητό χωνεύεται στο στομάχι , διατηρώντας έτσι το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα, μια μικρή μελέτη του 2009 σε παχύσαρκους Ιάπωνες ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ξύδι αναμεμειγμένα με ένα ρόφημα την ημέρα προκάλεσε μέση απώλεια 3,7 κιλών, μείωση 0,9% στο σωματικό λίπος και απώλεια 0,75 ίντσες από τη μέση σε διάστημα 12 εβδομάδων..

Δοκιμάστε να αναμίξετε 1 έως 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε 1 φλιτζάνι νερό και να το πίνετε καθημερινά, λέει ο Gillespie. Αυτό θα αποτρέψει τη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών σας .

8. Χυμός λαχανικών

Αν και είναι πάντα καλύτερο να τρώτε τα λαχανικά σας, ο χυμός λαχανικών μπορεί να ενισχύσει την πρόσληψη βιταμινών σας.
Ενώ η κατανάλωση λαχανικών είναι πάντα προτιμότερη λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ο χυμός λαχανικών μπορεί να έχει ακόμα θετική επίδραση όταν πρόκειται για απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη του 2010 έδειξε  πως άτομα με πρόβλημα στον μεταβολισμό που έπιναν μία ή περισσότερες μερίδες χυμού λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ενώ ακολουθούσαν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων έχασαν πολύ περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έπιναν χυμό λαχανικών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες ήταν επίσης σε δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.

Ο χυμός λαχανικών φαίνεται να προκαλεί μείωση της λεπτίνης . Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα και συνδέεται με την παχυσαρκία όταν τα επίπεδά της είναι πολύ υψηλά στο αίμα.

Ποτά που πρέπει να αποφεύγετε κατά την περίοδο δίαιτας

Τα παρακάτω ποτά θα πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε.

  • Αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες και έχει ελάχιστη θρεπτική αξία, λέει ο Reisdorf. Επίσης προκαλεί ανοίγει την όρεξη και προκαλεί υπερφαγία. Επιπλέον, η διάσπαση των τοξινών στο αλκοόλ σημαίνει ότι το σώμα σας έχει λιγότερο χρόνο για να διασπάσει το λίπος και τις θερμίδες.
  • Αναψυκτικά: Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία , καθώς είναι πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη και περιέχει λίγα θρεπτικά συστατικά που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι. Ακόμη και τα light αναψυκτικά αυξάνουν την περίμετρο της μέσης και το κοιλιακό λίπος .
  • Χυμοί φρούτων: Οι χυμοί φρούτων είναι πολύ καλύτεροι από το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, αλλά όταν πίνουμε πολλούς χυμούς την ίδια μέρα, λαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 31 γραμμάρια ζάχαρης σε ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού που είναι περισσότερα από τα 23 γραμμάρια που βρίσκονται στην ίδια ποσότητα μιας κόκα κόλα .

Επιπλέον ο χυμός φρούτων, στερείται φυτικών ινών που σημαίνει ότι δεν θα σας κρατήσει χορτάτους. Οπότε πίνουμε χυμούς φρούτων όταν θέλουμε ένα υγιεινό και θρεπτικό ρόφημα αλλά δεν υπερβάλουμε, ένας χυμός την ημέρα είναι υπεραρκετός.

Τελικά, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος είναι μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής, δηλαδή, υγιεινή διατροφή, κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, επαρκής ύπνος και τακτική άσκηση.

Όπως θα καταλάβατε το να ενσωματώσετε ροφήματα για αδυνάτισμα στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα αποτελέσματά της δίαιτα σας, κρατώντας σας πιο χορτάτους, αυξάνοντας τον βασικό μεταβολικό σας ρυθμό και καταστέλλοντας την όρεξή σας.

Πηγή: 8 ροφήματα για αδυνάτισμα πριν το καλοκαίρι

Όλη η επικαιρότητα