Πολιτική

86η ΔΕΘ – Α. Τσίπρας: «Θέλω εκλογές με αντίπαλο τον Κ. Μητσοτάκη»

Μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε προεκλογικά διλήμματα, απαντώντας και στα όσα είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί «πολιτικής τερατογέννεσης»
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια της 86ης ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δεχτεί ερωτήσεις για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών του χρόνου.

Μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε προεκλογικά διλήμματα, απαντώντας και στα όσα είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί «πολιτικής τερατογέννεσης» σε σχέση με τη συγκρότηση κυβέρνησης που δεν θα συμμετέχει το πρώτο κόμμα.

Επισήμανε πως με την απλή αναλογική η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνηθεί για πρώτη φορά από μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού από το ένα τρίτο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επιχείρησε επίσης από το βήμα του Βελλίδειου να θέσει διλήμματα που ξεπερνούν το διαχωρισμό Δεξιάς κι Αριστεράς, δίνοντας έμφαση κι αξιοποιώντας την επικαιρότητα των υποκλοπών για να προωθήσει τη σύμπτυξη ενός πανδημοκρατικού μετώπου σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα του πρωθυπουργού.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Κατηγορούν εμάς -που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια- ότι μπορεί να οδηγήσουμε τη χώρα στη χρεοκοπία, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και ακολουθούν ξανά συνταγές χρεοκοπίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα». Σχολίασε ότι αυτό που διαφέρει και είναι η μέρα με τη νύχτα με αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι το σχέδιο, το μοντέλο. «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για το μοντέλο κατά το οποίο παίρνει χρήματα από τον πολίτη για να χρηματοδοτήσει την αισχροκέρδεια, ενώ εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια». Υποστήριξε πως αν δεν εφαρμοστεί ένα θαρραλέο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των αδύναμων, το κόστος για την κοινωνία θα είναι δυσανάλογο για την επόμενη 4ετία.

Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά είχαμε τον εθνικό στόχο να βγάλουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια, είπε, σημειώνοντας ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει όποιες αδικίες υπήρξαν στο πλαίσιο αυτού του εθνικού στόχου. Έθεσε το ερώτημα: πού είναι η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση;

Τόσο εγώ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή, τόνισε αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα παρέμενε ο πρωθυπουργός στη θέση του. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που παραδέχθηκε ότι παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, που αποκαλύφθηκε παρακολούθηση του κ. Κουκάκη και του Χρήστου Σπίρτζη, όπως είπε, είναι «πολιτική δειλία να ρίχνει την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης στον ανιψιό του». Σχολίασε ότι δεν μπορεί αυτό να γίνεται ανεκτό από την ΚΟ της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «από σκάνδαλο Μητσοτάκη γίνεται σκάνδαλο ΝΔ». Στο ερώτημα γιατί δεν έχει επισκεφθεί την ΠτΔ να θέσει το θέμα των υποκλοπών, είπε ότι τα θέματα τα θέτει η ίδια η ζωή, «τι να θέσω στην ΠτΔ; Να της ζητήσω να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι αρμοδιότητα της…». Τόνισε ωστόσο ότι το ελάχιστο που περιμένει είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το θέμα της επίκλησης του απορρήτου.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Πιτσιόρλα είπε ότι «η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε όπως ορίζει το γράμμα του νόμου, ήταν σαφέστατα προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα απολύτως θεσμική σχέση με τον διοικητή», είπε, θυμίζοντας ότι η ΕΥΠ ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά ο διοικητής ως όφειλε τον ενημέρωνε. Ανέφερε ότι η ΕΥΠ αποφάσισε για λόγους που έχουν να κάνουν με διαλεύκανση υπόθεσης που έχει να κάνει με οικονομικό έγκλημα, να διευρύνει την έρευνα για στελέχη, όχι για υπουργούς. «Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού αυτή η εντολή είχε δοθεί, από τους αρμόδιους παράγοντες της ΕΥΠ σε συνεργασία με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς. Έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο επιβαρυντικό για τα στελέχη αυτά να με ενημερώσει». «Ουδέποτε έκτοτε είχα οποιαδήποτε τέτοια ενημέρωση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν, είμαι απόλυτα σαφής. Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν», υπογράμμισε και ανέφερε ότι έξι χρόνια μετά η υπόθεση αυτή έχει προχωρήσει και 7 πολίτες έχουν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορούμενου, στους οποίους δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο αθωότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι αυτή η υπόθεση ήταν συγκεκριμένη και όχι ένας αόριστος εθνικός λόγος. Ανέφερε ότι είχε δώσει ρητή εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση και ότι ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερωνόταν σε τακτική βάση από τον κ. Ρουμπάτη και όταν άλλαξε η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε ο κ. Ρουμπάτης να ενημερώσει ή να παραδώσει όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε ότι οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ κ.κ. Ρουμπάτης και ο Δραβίλλας μίλησαν, όμως «ο κ. Δεμίρης και ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό;».

«Ας μην προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού, όσο το κάνουν θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους», είπε, για να τονίσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι αθώος, αλλά ότι όλοι τα ίδια κάνουν». Αυτό είναι «κατάντια για τον κ. Μητσοτάκη, είναι το πάρθιο βέλος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», υπογράμμισε.

Δεν είχα καμία ενημέρωση από τον κ. Κοντολέοντα – Θα μπει τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ

«Δεν είχα καμία ενημέρωση από τον διοικητή της ΕΥΠ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Με τον κ. Κοντολέοντα είχα μία εθιμοτυπική επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά την επισήμανσή μου ότι είναι λάθος να υπάγεται η ευθύνη της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, έκτοτε δεν είχα καμία επαφή».

Συνεχίζοντας για τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ για να ριχθεί φως στην υπόθεση των υποκλοπών ανέφερε: «Η κυβέρνηση απαξιώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία, η Εξεταστική που συστήθηκε είναι μία παρωδία, ένας εξευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Το ίδιο ήταν και όταν αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο κακόβουλο λογισμικό που επιχείρησε την παρακολούθηση των Ανδρουλάκη και Κουκάκη μόλυνε το κινητό του κ. Σπίρτζη. Από ποιον; Αυτή η μόλυνση σημαίνει ότι είχαν δυνατότητα να το ενεργοποιούν όταν ήταν σε συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλούσε μαζί μου, ή να ενεργοποιούν και την κάμερα του κινητού. Και κανείς δεν μιλάει γι αυτό. Η προστασία του Συντάγματος εναπόκειται σε όλους μας, πολιτικούς, δημοσιογράφους, πολίτες».

Για τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλα τα διεθνή φόρα θα παλέψουμε και με τα μέσα που δίνει το θεσμικό σύστημα της χώρας ώστε να μην μείνει στο σκοτάδι». Προειδοποίησε ότι ποινικές ευθύνες θα αντιμετωπίσουν, όχι όσοι μιλήσουν στην Επιτροπή, αλλά όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. Εδώ δεν έχουμε ένα λάθος, έχουμε μία αξιόποινη πράξη, όσο δεν μας λένε την αιτία για τις παρακολουθήσεις, όσο επικαλούνται αορίστως εθνικούς λόγους. Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με έναν πολιτικό αρχηγό να κατηγορείται ότι ήταν πράκτορας ξένων συμφερόντων».

Για την εξαγγελία του για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είπε κατ’ αρχήν ότι πέρυσι στην ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκρύψει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εξήγησε: «Αυτό έγινε με μία διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Με 100 εκατομμύρια ευρώ η ΔΕΗ απώλεσε το 17% των μετοχών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας με αύξηση των κερδών και με μεταφορά του κόστους στους Έλληνες φορολογούμενους. Η ΔΕΗ έχει χειραγωγήσει την τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο. Αυτά δεν είναι απλά πολιτικά σφάλματα είναι αξιόποινες πράξεις. Εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτό το πάρτι θα τελειώσει. Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο έλεγχος θα περάσει στο δημόσιο. Στην Ευρώπη η μία μετά την άλλη οι μεγάλες χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις ενεργειακών επιχειρήσεων, πρώτος ο Μακρόν στην Γαλλία και ακολουθεί η Γερμανία. Όταν περάσει η κρίση θα δούμε τι θα κάνουμε». Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ξανά, θα μπει τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ.

Συνεχίζοντας σε σχέση με τα εμπόδια από την ΕΕ, είπε ότι «η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προσδιορίζεται από την ευρωπαϊκή οδηγία, η εποπτεία όμως του Χρηματιστηρίου είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης και δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης της τιμής της ενέργειας από το φυσικό αέριο. Το διεκδίκησαν και το πέτυχαν οι Ισπανία και η Πορτογαλία, η Ελλάδα με ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά, γιατί δεν το διεκδίκησε».

Απάντησε στις αιτιάσεις περί τερατογέννεσης για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός σε ένα ενδεχόμενο κυβέρνησης των κεντροαριστερών δυνάμεων. Είπε ο κ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το ενδεχόμενο να μην είναι στην εξουσία, ο ελληνικός λαός θεωρεί τερατογένεση να συνεχίσει να είναι στην εξουσία. Του λέω να πάει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να τους πει, στον κ. Σολτς και στους άλλους που ηγούνται σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ότι είναι τερατογένεση. Ποια είναι πιο ισχυρή, μία κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης ή μία κυβέρνηση που κυβερνά με το ένα τρίτο των ψήφων;». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την απλή αναλογική επέρχεται μία μεγάλη δημοκρατική αλλαγή. Διευκρίνισε ότι στόχος και προϋπόθεση είναι προγραμματικές συγκλίσεις, που μπορούν να υπάρξουν με κεντροαριστερές δυνάμεις. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Δεν δημιουργεί αστάθεια αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος». Όσο για τις διαφορές μεταξύ των κεντροαριστερών κομμάτων είπε ότι «μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχουμε διαφορές αλλά το βάρος θα έχει το πρώτο κόμμα». Ακολούθως είπε: «Δεν θέλουμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων, για να προχωρήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας είναι προϋπόθεση να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εκείνος την δυνατότητα, θα πάρει την εντολή και θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση ενδεχομένως με τον κ. Βελόπουλο».

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις είπε: «Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη μου τα στοιχεία και τις τάσεις. Οι μετρήσεις όμως διαμορφώνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που διαπιστώνει κανείς αν πάει στην κοινωνία. Υπάρχει μία υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πω ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν μία αξία αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και εκεί θα κριθούμε όλοι, και τα κόμματα και οι εταιρείες. Μιλάω για συστημικού χαρακτήρα προβλήματα στις μετρήσεις». Συνεχίζοντας είπε ότι «για ορισμένους η μέτρηση δεν είναι φωτογραφία της στιγμής αλλά πλαστογραφία της στιγμής. Την περασμένη εβδομάδα μία εταιρεία που κάθε φορά που έχει προβλήματα η ΝΔ, αυξάνει την διαφορά που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε μέσω της Διαύγειας έχει πάρει σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις. Αυτά τα στοιχεία που σε άλλες χώρες θα ρίχνανε την κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι κανονικότητα».

Για το στεγαστικό ζήτημα και για την διαφορά του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είπε: «Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών βρίσκονται σε στεγαστική κρίση, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά περίπου 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας, πληρώνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για στέγη. Η κυβέρνηση ενέταξε μόνο 1,3 εκατομμύρια ευρώ για το στεγαστικό ζήτημα στο Ταμείο Ανάπτυξης, όταν η Πορτογαλία έχει εντάξει 1,7 δισ.. Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα πολυδάπανο πρόγραμμα, 1,8 δισ. για να καλύψει σε κάποιους συμπολίτες μας τις ανάγκες. Έχει στον πυρήνα του τα χαμηλότοκα δάνεια. Αυτό που μας προτείνει είναι σε μία κοινωνία που έχει μπουκώσει από κόκκινα δάνεια, σε πολίτες άνω των 40, να μεταφέρουμε το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες. Επίσης, δεν κάνει λόγο για την βραχυχρόνια μίσθωση, δεν μιλάμε το Airbnb ενός μικροϊδιοκτήτη που έχει δύο τρία ακίνητα, αλλά για μεγάλες εταιρείες που παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει τον διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου για 400.000 πολίτες. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι δίνουμε την δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης μόνο για ιδιοκτήτες και σε περιορισμένο αριθμό. Το τρίτο είναι η δημιουργία τράπεζας στέγης για την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων και με κίνητρα σε ιδιοκτήτες να εκχωρήσουν ακίνητα στο κράτος. Ευελπιστούμε να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που θα περάσουν στο κράτος για να ασκήσει στεγαστική πολιτική. Από εκεί και μετά θα δούμε την ανέγερση νέων κατοικιών».

Όλη η επικαιρότητα