Αχαϊα Ηλεία Πολιτική

Αρχαία Ολυμπία και τρένο μέχρι τον Πύργο στην «ατζέντα» Μητσοτάκη

Ακούστε το άρθρο

Σ το νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται στη φιλοσοφία «Η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει», αλλά και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ισχυροποίηση των Περιφερειών εστίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το 8ο REGIONAL GROWTH CONFERENCE 2020, που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα.

«Στο νέο παραγωγικό μοντέλο των επόμενων δεκαετιών αποφασιστική συμμετοχή θα έχουν οι Περιφέρειες» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, κατά τον χαιρετισμό του στην επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου Ιδιαίτερη αναφορά όμως πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός και στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου, χαρακτηρίζοντας την ως «εμβληματική ανάμεσα στα έργα υποδομών, ένα έργο που βρίσκεται ήδη προς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο χρόνο και να ολοκληρωθεί το 2023».

Όπως υποστήριξε, πρόκειται «για μία τόσο σημαντική αρτηρία, που θα αναβαθμίσει ολόκληρη της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα επέκτασης της σιδηροδρομικής σύνδεσης μέχρι και τον Πύργο, ενώ αναφορά πραγματοποίησε τόσο για το έργο του φυσικού αερίου αλλά και στην ανάγκη αξιοποίησης του παγκόσμιου ονόματος της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αναγκαίο ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του αναφέρθηκε ότι «Υπάρχει ανάγκη να συγκροτηθεί ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών». Μάλιστα, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο συνέδριο, επισήμανε ότι «στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται σήμερα, θα ήθελα να δώσω μόνο τον τίτλο “Η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει”».

Σχετικά με το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Πρώτον, την αποφασιστική συμμετοχή των περιφερειών. Ήδη 1/3 από τα πολλά δισ. του νέου ΕΣΠΑ και από τα 10 δισ. του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης κατευθύνονται προς τις περιφέρειες και 2,5 δισεκατομμύρια του σχεδίου “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών ήδη διατίθενται και στους δήμους και στις περιφέρειες. Δεύτερος πυλώνας είναι ένα νέο υπόδειγμα οικονομικής προόδου, που θα ενισχύει ισόρροπα όλους τους παραγωγικούς τομείς. Γιατί δεν υπάρχει εύρος στη μεταποίηση χωρίς δυναμική πρωτογενή παραγωγή ούτε υπάρχει ακμαία βιομηχανία χωρίς σύγχρονο εμπόριο, μεταφορές και τουρισμό. Αλλά και ένα υπόδειγμα που θα το διαπερνάει η πράσινη οικονομία, η ψηφιακή τεχνολογία και φυσικά η προστασία του περιβάλλοντος».

Τρένο μέχρι τον Πύργο

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στα έργα υποδομών στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα: «Θα σημείωνα την πρόσφατη επέκταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από το Κιάτο στο Αίγιο, που ήδη έχει δοθεί σε χρήση.

Σε λίγο εγκαινιάζεται το τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη, ενώ προχωρά η σιδηροδρομική γραμμή Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος και Ψαθόπυργος – Ρίο, ώστε η σύνδεση να ολοκληρωθεί με το τμήμα Ρίο – Πάτρα. Και αυτό όχι μόνο γιατί το τρένο πρέπει να ξαναφτάσει στην Πάτρα και από κει στον Πύργο, αλλά γιατί ο σιδηρόδρομος είναι το πολύπαθο δίκτυο της δυτικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου, είναι ο κινητήριος μοχλός αυτού που ονομάζουμε συνδυασμένες μεταφορές, εκείνων, δηλαδή, που ενώνουν χώρες, πόλεις, λιμάνια και αεροδρόμια, κάνοντας πιο σύντομη και πιο οικονομική τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών».

Υγειονομική κρίση, φυσικό αέριο και Αρχαία Ολυμπία

Μιλώντας για «την παγκόσμια υγειονομική κρίση», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «προκάλεσε και μία πρωτόγνωρη ανατροπή στις ισορροπίες όλων των οικονομιών, κλόνισε παλιές βεβαιότητες, όμως δημιούργησε και τις προϋποθέσεις για μία νέα αρχή σε όλο το φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας». «Τα δεδομένα αυτά για την Ελλάδα» συνέχισε, «προβάλλουν ως ιστορικά κίνητρα για συνολική αλλαγή της οικονομικής φυσιογνωμίας».

«Μέσα στους επόμενους μήνες έχουμε πολύ δουλειά. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της κυβερνητικής διαχείρισης και η αξιοπιστία της χώρας προσφέρουν τα χρηματοδοτικά μέσα», συμπλήρωσε και εξήγησε: «Μόνο από την Ευρώπη, τα κονδύλια που διεκδικούμε ίσως ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι πολύτιμοι αυτοί πόροι δεν πρέπει και δεν θα σπαταληθούν πρόχειρα και εύκολα, αλόγιστα και ασυλλόγιστα. Έχουμε χρέος να τα μετατρέψουμε γρήγορα σε ρεαλιστικά σχέδια και παραγωγικά έργα που θα οικοδομούν την Ελλάδα των επόμενων γενιών».

«Για να συμβεί ακριβώς αυτό, πρέπει οι εργασίες του συνεδρίου να αφορούν και αυτές τη μεγάλη εικόνα που θα έχει η πατρίδα μας αύριο. Για παράδειγμα, τον αστικό ιστό Πάτρας – Πύργου και Αγρινίου, που θα καλύπτονται με φυσικό αέριο μέχρι το 2024, τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την άρδευση του κάμπου της Ηλείας και τη σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση του φυσικού και ιστορικού αποθέματος της μοναδικής Αρχαίας Ολυμπίας», ανέφερε οι πρωθυπουργός.

Όλη η επικαιρότητα