Ηλεία

«Μέτρα εδώ και τώρα» – Μεγάλη συγκέντρωση στην Αμαλιάδα με πρωτοβουλία του Εμπορικού συλλόγου Ήλιδας (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στην Αμαλιάδα με πρωτοβουλία του Εμπορικού συλλόγου Ήλιδας με θέμα την άμεση ανακοίνωση ουσιαστικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται εδώ και μια εβδομάδα με αφορμή τα κρούσματα κοροναϊού.

Την ανακοίνωση δέσμης μέτρων για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πτώση της κίνησης λόγω κοροναϊού, μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ζητούν από την κυβέρνηση οι επαγγελματίες της Ηλείας, που χθες πραγματοποίησαν μια μεγάλη συγκέντρωση με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας στην πλατεία Λαζαράκη στην Αμαλιάδα. Στην συγκέντρωση, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών για την εμπορικό κόσμο της περιοχής, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Βαγενάς και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα.

Επίσης, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Ομίλου Βαρούξη, Λεωνίδας Βαρουξής και ο εκδότης της εφ. «Πατρίς» Σάκης Βαρουξής.

Πάντως, στηλιτεύτηκε η απουσία δημοτικής αρχής και παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Νίκο Σιαψάλη να ενημερώνει ότι ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά να συμφωνεί ότι θα έπρεπε να υπάρχει εκπροσώπηση, όπως και από τις άλλες παρατάξεις.

Σύμφωνα με την απόφαση, αύριο η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου Κεφαλληνίας και Ιθάκης και η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας θα επικοινωνήσουν με τον υπουργό Οικονομικών Σταϊκούρα και τα στελέχη του υπουργείου για να ενημερωθούν σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα εκ νέου μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει, ζητώντας η ανακοίνωση ουσιαστικών μέτρων να ξεκινήσει άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εκ νέου συγκέντρωση για την περαιτέρω στάση που θα κρατηθεί, στην περίπτωση που οι απαντήσεις δεν θα είναι συγκεκριμένες, ώστε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Τι ζητούν

Σύμφωνα και με την επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών οι επαγγελματίες ζητούν:

Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.

Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/09/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑ

Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.

Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:

  • Εμπορικές Επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις Εστίασης
  • Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών

Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:

  • Εμπορικές Επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις Εστίασης
  • Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών

Εφαρμογή του προγράμματος BusinessRecovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Σε τέλμα η αγορά

 

Αρχικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Νίκος Σιαψάλης τόνισε ότι εάν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα ουσίας, οι επαγγελματίες δεν θα καταφέρουν να αντέξουν: «Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα τα «λουκέτα» θα έρθουν και θα βαραίνουν τις αρχές. Φτάνει πια. Φτάνει πια ο εμπαιγμός, χωρίς μέτρα ουσίας. Το Κράτος πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Άμεσα, τις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τα μέτρα που πρέπει. Η αγορά θα τελειώσει σε διαφορετική περίπτωση», είπε χαρακτηριστικά.

Για μια μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να συνέλθει η αγορά, μίλησε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Γεωργακόπουλος, ζητώντας μέτρα το συντομότερο δυνατό για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή που έχουν κρούσματα κοροναϊού.

Πρόσθεσε, ότι η πτώση μέσα σε μια εβδομάδα φτάνει το 90% και πλέον η ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι «μονόδρομος» για να μπορέσουν το επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις αυτές να μπαίνουν σε μια κανονικότητα.

Τα αιτήματα εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου διάβασε στη συνέχεια ο Φώτης Νικολόπουλος (σ.σ. αναφέρονται αναλυτικά στο ρεπορτάζ).

 

Αιτία «πολέμου»

 

«Η μη υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων θα σημάνει αυτομάτως «αιτία πολέμου» από τις μικρές αλλά και τις μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται βάναυσα αυτό το διάστημα καθώς πλέον εκτός των άλλων διακυβεύονται χιλιάδες θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Βαγενάς. Ο κ. Βαγενάς προέτρεψε τον κόσμο να καταληφθεί από φόβο, αλλά να βγει στην αγορά, λαμβάνοντας τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας.

«Η Αμαλιάδα είναι νεκρή πόλη και η Ζάκυνθος έχει πτώση 60% σε κρατήσεις για το Πάσχα. Από αύριο κανονικά θα πρέπει να ισχύσουν νέα μέτρα, αλλά από Δευτέρα και ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει σίγουρα να τεθούν σε ισχύ…», επεσήμανε ο κ. Βαγενάς.

Χρειάζεται και προσοχή…

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ν. Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος αρχικά εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του στο κάλεσμα που έκανε ο κ. Βαγενάς νωρίτερα να βγει ο κόσμος στην αγορά χωρίς φόβο, συμπληρώνοντας ότι νοιώθει σοκαρισμένος από τους τρόπους μετάδοσης του ιού, με νέα στοιχεία που διαβάζει καθημερινά.

Είπε παράλληλα ότι έθεσε θέμα στον Εμπορικό Σύλλογο, μιας μικρής αναμονής δεύτερης φάσης μέτρων, τονίζοντας ότι χρειάζεται προγραμματισμός, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος του προβλήματος.

Ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν «πιάνουν» τον παλμό της αγοράς, λέγοντας ότι σαφώς πρέπει να υπάρξουν κι άλλες κινήσεις για τις επιχειρήσεις που ήδη πλήττονται, όπως πλήττεται και το εξαγωγικό «κομμάτι». Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι το Επιμελητήριο θα στηρίξει την προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου, με γνώμονα το καλό της αγοράς.

Πρέπει άμεσα το β’ πακέτο μέτρων

Ότι προσυπογράφει τα αιτήματα των επαγγελματιών, δήλωσε στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος συνέστησε να μην διακατέχεται ο κόσμος από μεγάλο φόβο.

Ο κ. Βασιλόπουλος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την απουσία των βουλευτών της Ηλείας από την συγκέντρωση και του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, αναφέροντας ότι «εδώ και τώρα απαιτούμε το δεύτερο πακέτο μέτρων να υλοποιηθεί. Δεν θα περιμένουμε αν θα πάθουν κι άλλες αγορές στη χώρα, που ευχόμαστε να μην επεκταθεί. Όλοι οι βουλευτές θα έπρεπε να είναι εδώ. Είμαι στο πλευρό σας».

Να βοηθηθεί ουσιαστικά η αγορά της ευρύτερης περιοχής, ζήτησε ο εκπρόσωπος των συλλόγων Βαρθολομιού Γιώργος Τζερεμές, ενώ ο Τάσος Καρνάρος από τον Εμπορικό  Σύλλογο Κρεστένων τόνισε ότι η υγεία θα πρέπει να συμβαδίζει με την καθημερινότητα, εκφράζοντας την ελπίδα τα προβλήματα να μην διογκωθούν.

Λήψη μέτρων υγιεινής από τις επιχειρήσεις

Κάλεσμα σε όλους να σκεφτούν πρωτίστως τους πάσχοντες συμπολίτες τους, έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσσα Παναγιωτάρα, λέγοντας ότι ναι μεν δεν θα βοηθήσει ο φόβος, αλλά κανείς δεν θα πρέπει να δείχνει και εφησυχασμό.

Κάλεσε τις επιχειρήσεις να δείχνουν τον «δρόμο» και να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας και για πελάτες και για προσωπικό, καταγγέλλοντας «αλυσίδες» σούπερ – μάρκετ για απαγόρευση χρήσης γαντιών και μασκών από τους  εργαζομένους, με το αιτιολογικό ότι δημιουργείται κλίμα φόβου στους πελάτες.

Στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Δημήτρης Αδαμόπουλος, ο οποίος και ως μέλος του Συμβουλίου Κοινότητας Ήλιδας εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την απουσία της δημοτικής αρχής από την συγκέντρωση,

Στα μεγάλα προβλήματα  που έχουν δημιουργηθεί και στον κλάδο της λαϊκής αγοράς, αναφέρθηκε και πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Ηλείας Στέφανος Τομαρόπουλος.

Ακολούθησε η τοποθέτηση επαγγελματιών της περιοχής, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, αφού καλούνται να καταβάλλουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις με σχεδόν μηδενικό τζίρο τις τελευταίες ημέρες.

Ζήτησαν δραστικά μέτρα από την κυβέρνηση, αλλά και στήριξη από τον δήμο, μέσα από την διευκόλυνση για την καταβολή διαφόρων τελών, αλλά και το «πάγωμά» τους.

Όλη η επικαιρότητα