Ηλεία Υγεία

Aισθητή η μείωση των κρουσμάτων Covid 19 στην Ηλεία -Τι έδειξαν για τον νομό τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σαφής μείωση υπάρχει, τουλάχιστον από τις αρχές του Δεκεμβρίου, στα κρούσματα κορωνοϊού στην Ηλεία και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα.

Ενώ τους προηγούμενους μήνες και ειδικά τον Νοέμβριο υπήρχε μία σχετική έξαρση, από τις αρχές του Δεκεμβρίου τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν περιοριστεί οι ασθενείς οι οποίοι επισκέπτονται ή επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους ιατρούς (πνευμονολόγους) αλλά και τα νοσοκομεία, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιστατικά τα οποία χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης, ή δεν πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους έως ότου ξεπεράσουν την ασθένεια.

Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τον κ. Χαράλαμπο Μπακόπουλο, υπεύθυνο για τη Δυτική Ελλάδα, και όπως τόνισαν χαρακτηριστικά γνωστοί πνευμονολόγοι του νομού, φαίνεται ότι υπάρχει μία σαφής μείωση των θετικών κρουσμάτων στην Ηλεία, αφού οι πολίτες υπακούουν στις συστάσεις των επιστημόνων και της πολιτείας και παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Φαίνεται λοιπόν ότι το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα γενικότερα έχουν φέρει αποτελέσματα και πλέον όλοι περιμένουν να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για να κερδηθεί σύντομα η μάχη με αυτόν τον ύπουλο ιό.

Χαράλαμπος Μπακόπουλος : ««Υπάρχει σαφής μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες»

Ο κος Χαράλαμπος Μπακόπουλος υπεύθυνος των μονάδων ελέγχου του ΕΟΔΥ  στην Δυτική Ελλάδα μας επιβεβαίωσε με στοιχεία ότι υπάρχει μια κάμψη στους ρυθμούς έξαρσης του ιού.
«Υπάρχει σαφής μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία και στην Δυτική Ελλάδα. Τουλάχιστον κατά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, φαίνεται να είναι μειωμένη η συχνότητα θετικών κρουσμάτων. Όσον αφορά τώρα τα στατιστικά που υπάρχουν για την Ηλεία, τον Σεπτέμβριο είχαμε πάρει 600 δείγματα με μηδέν κρούσματα. Τον Οκτώβριο είχαμε πάρει 1100 δείγματα με τέσσερα κρούσματα, ενώ τον Νοέμβριο είχαμε πάρει 1050 δείγματα (και rapid και tcr) και είχαμε βρει 8 κρούσματα. Αυτό αφορά την κοινότητα φυσικά και όχι τα νοσοκομεία. Γιατί και στην Αχαΐα λένε ότι υπάρχουν 20 – 30 κρούσματα την ημέρα, αλλά στην κοινότητα είναι πολύ λίγα. Κατά μέσο όρο στην Αχαΐα είναι περίπου τρία περιστατικά την ημέρα και στην Ηλεία ούτε ένα. Μιλάμε για μία περιοχή με 200.000 πληθυσμό μαζί με τα περίχωρα. Η Ηλεία πιστεύω ότι κρατάει πάρα πολύ καλά, δεν έχει πολλά κρούσματα και από τα δείγματα που έχουμε πάρει έως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου δεν έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων. Εμείς ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ερχόμαστε στη Ηλεία και κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους».

Γιώργος Τσαρούχης : «Πριν τον lock down η προσέλευση στο ιατρείο μου ήταν αυξημένη»

Ο κος Γιώργος Τσαρούχης πνευμονολόγος στον Πύργο τονίζει και αυτός πως είναι σαφώς περιορισμός ο αριθμός των ανθρώπων που έρχεται στο ιατρείο του ή τον παίρνει τηλέφωνο και έχει ύποπτα συμπτώματα.
«Συνήθως οι άνθρωποι οι οποίοι ανησυχούν ότι έχουν κορωνοϊό παίρνουν τηλέφωνο και τους δίνουμε την κατεύθυνση για το τι θα κάνουν. Στο ιατρείο μου δεν έχουν έρθει άνθρωποι οι οποίοι να έχουνε κορωνοϊό. Φυσικά με παίρνουν αρκετοί άνθρωποι τηλέφωνο και αν είναι ύποπτα τα περιστατικά, τους τονίζεις ότι πρέπει να κάνουν ένα τεστ για να δουν τελικά τι γίνεται. Πριν τον lock down η προσέλευση στο ιατρείο μου ήταν αυξημένη. Τώρα όμως που γίνεται αυστηρά με ραντεβού είναι σαφώς πιο περιορισμένος ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται».

Αθανάσιος Αγγελόπουλος : «Αυτή τη στιγμή είναι μηδενική η έλευση ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κου Αθανάσιου Αγγελόπουλου πνευμονολόγου στον Πύργο.
«Αυτή τη στιγμή είναι μηδενική η έλευση ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού στο ιατρείο μου. Και ούτε πριν από το lockdown μου έχει τύχει περιστατικό με ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Τηλεφωνικά γνωρίζω μόνο δύο περιστατικά, αλλά αυτούς τους ανθρώπους δεν τους έχω δει. Από το τηλέφωνο μου είπαν ότι έχουν πυρετό και ήθελαν να έρθουν να τους εξετάσω, εγώ τους ζήτησα πρώτα να κάνουν το τεστ, το οποίο βρέθηκε θετικό και έφυγαν για το νοσοκομείο. Η εμπειρία μου, μου φανερώνει ότι υπάρχει μία στασιμότητα αυτή τη στιγμή, ενώ πριν είχαμε μία αύξηση στα ύποπτα περιστατικά. Τώρα έχουμε μία σταθεροποίηση».

Αγλαΐα Σκούτα : «Πλέον βλέπουμε μία σχετική ηρεμία»

Επίσης η κα Αγλαΐα Σκούτα πνευμονολόγος στον Πύργο αναφέρει και αυτή πως υπάρχει μια σαφής μείωση στα περιστατικά του ιού.
«Αυτή τη στιγμή από τα περιστατικά που βλέπω υπάρχει σαφής μείωση. Τις προηγούμενες εβδομάδες και κυρίως τα μέσα του Νοέμβρη είχαμε μεγάλη έξαρση, τουλάχιστον όσον αφορά τα περιστατικά τα δικά μου. Πλέον βλέπουμε μία σχετική ηρεμία. Πιστεύω ότι ο κόσμος πλέον προσέχει περισσότερο και αφού γίνεται αυτό μειώνονται και τα κρούσματα».

Γιώργος Νικολακόπουλος : «Η καμπύλη αυτή τη στιγμή είναι ευθεία»

Ο κος Γιώργος Νικολακόπουλος πνευμονολόγος στον Πύργο έκανε γνωστό και αυτός πως έχουν μειωθεί τα ύποπτα περιστατικά που επικοινωνούσαν με αυτόν.
«Εγώ προσωπικά έχω υπόψη μου το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω στα 6-7 περίπου περιστατικά. Εκ των οποίων μάλιστα το ένα κατέληξε τελικά. Γενικότερα πάντως από τους ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο ή παίρνουν τηλέφωνο δεν βλέπω να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια ιδιαίτερη έξαρση όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊόυ. Η καμπύλη αυτή τη στιγμή είναι ευθεία. Δεν έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά στην Ηλεία».

Παναγιώτης Κυριαζής : «Έχει περιοριστεί η διασπορά»

Τέλος ο κος Παναγιώτης Κυριαζής πνευμονολόγος στην Γαστούνη τόνισε ότι και στην Βόρεια Ηλεία υπάρχει μια τάση μείωσης των περιστατικών.
«Αυτή την στιγμή πιστεύω ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο και τα περιστατικά μάλλον μειώνονται. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία ύφεση, δεν υπάρχει δηλαδή μία μεγάλη διασπορά τουλάχιστον στην περιοχή της Βόρειας Ηλείας. Έχει περιοριστεί αυτή η διασπορά. Πιστεύω ότι πάμε καλά, ο κόσμος συνεργάζεται και έχει περιοριστεί η διασπορά από τα κρούσματα τα οποία είχαν βγει θετικά».

Όλη η επικαιρότητα