Ηλεία

Aμαλιάδα: «Πλήγμα» το lockdown για τη λαϊκή αγορά

Κατά πολύ είναι μειωμένη η κίνηση κάθε Σάββατο στη λαϊκή αγορά της Αμαλιάδας, που πλέον, όπως και οι υπόλοιπες εξάλλου, λειτουργεί μόνο με είδη διατροφής. Και χθες η εικόνα δεν θύμιζε και πολλά από λαϊκή αγορά και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα υποτονικό.

Πωλητές και πελάτες με μάσκες, επαφή και… αντισηπτικό, αγορά των απολύτως απαραίτητων και γρήγορη αποχώρηση για άλλα ψώνια και… σπίτι!

Οι νέες συνθήκες με τον φόβο του κορωνοϊού και τα μέτρα που προβλέπουν πρόστιμα, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια και κυρίως δεν δημιουργούν την «ψυχολογία» της λαϊκής, της «περατζάδας» για το μάτι και τις ανάγκες!

Σε όλο αυτό, έρχεται να προστεθεί και η απουσία των πάγκων για πώληση των βιομηχανικών προϊόντων, που παραδοσιακά οι «φίλοι» της λαϊκής συνδύαζαν «λαχανικά και ένδυση»!

Οι πωλητές – παραγωγοί μιλούν με απόγνωση, για μια πολύ δύσκολη περίοδο, που διέρχεται ο κλάδος τους, παρότι κρατούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, για μπορεί ο κόσμος να ψωνίσει και να ζήσουν και οι ίδιοι τις οικογένειές τους.

Παναγιώτης Βλάχος, Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Παραγωγών – Πωλητών Λαϊκών Αγορών «Ήλιδα»:

«Η οικονομική μας κατάσταση είναι δράμα. Και ο δικός μας κλάδος πλήττεται πάρα πολύ. Η κίνηση είναι μικρή, ο κόσμος δεν βγαίνει πολύ και αγοράζει μόνο τα απαραίτητα. Οπωσδήποτε, το ότι στην λαϊκή αγορά είναι μόνο πλέον είδη διατροφής και όχι και βιομηχανικά προϊόντα, κάνει την κατάσταση χειρότερη, γιατί ο κόσμος έρχονταν να συνδυάσει αγορές τροφίμων και ρούχων και άλλων ειδών, που τώρα δεν έχει αυτή την δυνατότητα.

Περνάμε δύσκολα. Η λαϊκή αγορά Αμαλιάδας «δουλεύει» κάπως περισσότερο από τις άλλες του νομού. Στις άλλες πάμε πλέον μόνο και μόνο για τους πελάτες μας…».

Νίκος Κανελλακόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Παραγωγών – Πωλητών Λαϊκών Αγορών «Ήλιδα»:

«Ακόμα και στην λαϊκή, που είναι ανοιχτό μέρος, ο κόσμος φοβάται να έρθει. Έρχονται ψωνίζουν αυτά που έχουν προγραμματίσει και χρειάζονται και φεύγουν. Δεν κοιτάνε, δεν ψάχνουν πλέον. Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν ξέρουμε που θα βγει.

Η κίνηση, εκτός λόγω του ιού, έχει πέσει και από το γεγονός ότι δεν λειτουργούν οι πάγκοι και με τα βιομηχανικά προϊόντα. Δύσκολα και όσο περνάει ο καιρός γίνεται χειρότερα…».

Κώστας Πολυζωγόπουλος, Παραγωγός – πωλητής:

«Δεν υπάρχει κίνηση. Κάνουμε αγώνα. Τσάμπα ταλαιπωρία. Ήταν η κατάσταση δύσκολη, ήρθε και ο κορονοιός και μας αποτέλειωσε. Όπως φέρνουμε τα προϊόντα, έτσι σχεδόν τα παίρνουμε πίσω.

Δεν ξέρω που θα βγάλει και πως θα επιβιώσουμε…».

Νίκος Ανδριόπουλος, Παραγωγός – πωλητής:

«Η κίνηση είναι μειωμένη, γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα έξω κι βέβαια γιατί φοβάται για τον ιό. Είναι αυτονόητο, ότι και εμείς όπως όλοι οι επαγγελματίες έχουμε πληγεί.

Τι να πούμε; Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή που ζούμε…».

Όλη η επικαιρότητα