Ηλεία

Aνατολική πλευρά Πύργου: Γίνεται πραγματικότητα η αναβάθμιση

Ο Δήμος προχωρά τη διαδικασία στέγασης Υπηρεσιών στην περιοχή.

Η αναβάθμιση και η ανάπτυξη της ανατολικής πόλης του Πύργου, είναι ένα διαχρονικό αίτημα εδώ και πολλά πλέον χρόνια που – σε αντίθεση με τις προηγούμενες- η τωρινή δημοτική αρχή έχει συγκεκριμένους τρόπους να το υλοποιήσει και προχωράει ανάλογα» τόνισε, μεταξύ άλλων, πολύ σημαντικών και κυρίως «χειροπιαστών» στην πράξη, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

Αυτό συνέβη σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία κατοίκων της περιοχής οι οποίοι εκπροσώπησαν την “Πρωτοβουλία για την ανατολική πόλη” που βέβαια περιλαμβάνει τις απόψεις και θέσεις όλης της ανατολικής πόλης για το θέμα αυτό.

Παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Νώντα Κυριαζή, καθώς και του αντιδήμαρχου Αγροτικής Οδοποιίας και Προγραμματισμού Νίκου Κοτσώνη, ο κ. Αντωνακόπουλος άκουσε το αίτημα των κατοίκων και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ήταν οι Ηλίας Αδαμόπουλος (επιχειρηματίας), Κώστας Ζάββος (επιχειρηματίας), Νίκος Τσόκος (συνταξιούχος), Λυμπέρης Κοζύρης (φαρμακοποιός), Δημήτρης Τζουανόπουλος (οδοντίατρος, δραστηριοποιούμενος επί σειρά πολλών ετών στην περιοχή και νυν πρόεδρος της Δημοτικής  Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής).

Ο δήμαρχος Πύργου γνωστοποίησε πως στο πλαίσιο του αιτήματος των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής και του αντίστοιχου σχετικού σχεδιασμού του Δήμου, εισάγεται ήδη στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου (την Τετάρτη 23/12/2020), θέμα για λήψη απόφασης ώστε ο Δήμος να προχωρήσει στην αγορά, με δημοπρασία, ακινήτου στην ανατολική πλευρά της πόλης του Πύργου, κατάλληλου για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών.

«Έχουμε δεσμευτεί για την ανάπτυξη της ανατολικής πλευράς του Πύργου»

Ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσθεσε επίσης πως «Έχουμε δεσμευτεί και προεκλογικά ότι θα κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις κι ενέργειες για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη της περιοχής της ανατολικής πόλης του Πύργου. Για να δώσουμε ένα τέλος στον κατήφορο του μαρασμού, και ταυτόχρονα να ικανοποιήσουμε ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων και των επιχειρηματιών – επαγγελματιών της περιοχής που το έθεταν συνεχώς κι όλα τα χρόνια πριν, χωρίς όμως οι προηγούμενες δημοτικές αρχές να κάνουν κάτι. Έχουμε τη θέληση, έχουμε τον ανάλογο σχεδιασμό, και ήδη είναι η μεγάλη ευκαιρία για να προωθηθεί αυτό. Εκτός των υπόλοιπων έργων που πρόκειται να υλοποιήσουμε ως το τέλος αυτής της τετραετίας μας, ανάπτυξη δεν είναι μόνο η άσφαλτος και το τσιμέντο αλλά και η λειτουργία υπηρεσιών.

Προβαίνουμε στην υλοποίηση ενός μεγάλου και ανατρεπτικού έργου για την αναβάθμιση όλης της περιοχής. Κινούμε πλέον τη διαδικασία για την ανεύρεση και αγορά κτηρίου, με ικανοποιητικό εμβαδό, ώστε να αποτελέσει έναν πυλώνα υπηρεσιών. Με τον τρόπο της αγοράς, ο Δήμος θα έχει όφελος και τη δαπάνη των ενοικίων και σε ανάλογο βάθος χρόνου γίνεται και η απόσβεση.

Φέρνουμε αρχικά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και ακολούθως θα γίνει κάθε προβλεπόμενη διαδικασία, αφού έπειτα εισάγεται στην Οικονομική Επιτροπή, κι έπειτα υπάρχει προβλεπόμενη Επιτροπή καταλληλότητας, με αυτοψίες μέσα στη διαδικασία, καθώς και συμμετοχή από Ορκωτό εκτιμητή, και γενικά μέσα από κάθε τι προβλεπόμενο από το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Με τη συνολική διαδικασία να είναι δηλαδή πλατιά κι ανοιχτή και να περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών».

«Το υπό αγορά ακίνητο θα καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου»

 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, Νώντας Κυριαζής, “γέννημα – θρέμμα” της Ανατολικής πλευράς της πόλης, που είναι και ο εισηγητής στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του σχετικού θέματος με τίτλο «Λήψη απόφασης για την αγορά, με δημοπρασία, ακινήτου στην ανατολική πλευρά της πόλης του Πύργου κατάλληλου για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου», τόνισε σχετικά ότι «Είναι γνωστό ότι οι χώροι στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και στο Πολύκεντρο επί της οδού Τάκη Πετροπούλου, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών μας, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσλειτουργία και βέβαια ταλαιπωρία των δημοτών.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο ν’ αποκτήσει ο Δήμος ένα μεγάλο κτήριο κατάλληλο για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του και των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του Δήμου, ώστε να παραμείνουν ελεύθεροι χώροι στο κεντρικό δημοτικό κατάστημα και για διοργάνωση εκδηλώσεων, διαλέξεων και εκθέσεων, και παράλληλα να συγκεντρωθούν σε ένα χώρο οι υπηρεσίες του Δήμου με τα αρχεία τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Επιπλέον και εν όψει της διεκδίκησης από το Δήμο της ίδρυσης στην πρωτεύουσα της Ηλείας Πανεπιστημιακής Σχολής, είναι αναγκαίο να διαθέτει και να προσφέρει ο Δήμος κτιριακές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες λειτουργίας του ανωτάτου Ιδρύματος.

Περαιτέρω ο Δήμος δεν διαθέτει κατάλληλους και επαρκείς χώρους για παιδική, βρεφονηπιακή φροντίδα και δημιουργική απασχόληση ηλικιωμένων. Το υπό αγορά ακίνητο που θα καλύπτει αυτές τις ανάγκες του Δήμου, πρέπει να βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Πύργου, στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης της πόλης, της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, της επί σειρά ετών εγκατάλειψης του τμήματος αυτού της πόλης και μεταφοράς στο κέντρο και προς δυτικά όλων των κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών που λειτουργούσαν κάποτε εκεί.

Έτσι, φέρνουμε την εισήγηση για αγορά κτηρίου, κατάλληλου για τις ανωτέρω χρήσεις, στην περιοχή αυτή, με τη διαδικασία της δημοπρασίας, καθόσον είναι προφανής κι η ωφέλεια του Δήμου».

«Πρωτοβουλία για την ανατολική πόλη»: «Αναμένουμε την υλοποίηση, δεν πάει άλλο η υποβάθμιση»…

Από την πλευρά του οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι από την “Πρωτοβουλία για την ανατολική πόλη” έκαναν σχετικές δηλώσεις.

Ο Ηλίας Αδαμόπουλος είπε ότι: «Εδώ και πολλά χρόνια η περιοχή κάνει συνεχώς βήματα προς τα πίσω, παραμένει μια περιοχή “φάντασμα” τόσο για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο σημείο όσο και για τους κατοίκους που μένουν εκεί, και η πρόταση αυτή είναι σαφέστατα ικανοποιητική για το αίτημα μας περί αναβάθμισης. Θέλουμε να προχωρήσει και να μην βρεθούν… καλοθελητές για να βάλουν τυχόν τρικλοποδιές».

Ο Κώστας Ζάββος τόνισε ότι: «Έχει την πλήρη συμφωνία μας ο σχεδιασμός αυτός αφού σίγουρα ανταποκρίνεται στην υλοποίηση του αιτήματος μας. Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια, όσοι έχουμε τα καταστήματα μας και τις επιχειρήσεις μας στην περιοχή, τη βλέπουμε συνεχώς να υποβαθμίζεται, όλο και περισσότερο, κι αυτό δεν πάει άλλο».

Από την πλευρά του ο Νίκος Τσόκος δήλωσε πως «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δυστυχώς, κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για την ανατολική πλευρά της πόλης του Πύργου, για την οποία υπάρχουν πολλά που μπορούσαν κι έπρεπε να γίνουν. Αλλά δεν έχει γίνει τίποτα όλο αυτό το διάστημα, ακόμα και τα πολύ απλά και μικρά. Είμαι οπωσδήποτε σύμφωνος με τον σχεδιασμό που έχει η δημοτική αρχή, και πλέον θα περιμένουμε την υλοποίηση του».

Τέλος ο Λυμπέρης Κοζύρης ανέφερε ότι: «Είναι ξεκάθαρη η σύμφωνη γνώμη μας στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση του ευρύτερου αιτήματος μας για αναβάθμιση. Μιας περιοχής που παρά το γεγονός πως διαθέτει σχολεία, καταστήματα, χώρους για πάρκα, καθώς και το κτήριο του Κούβελου με τον χώρο του, παραμένει υποβαθμισμένη, τόσα χρόνια».

Όλη η επικαιρότητα