WEB tv Αποδράσεις Ηλεία

Aμπελώνας: Με ιστορία, προβλήματα και πρότυπο τον Καραγκούνη (Video)

Ακούστε το άρθρο

Με περίπου 600 μόνιμους κατοίκους ο Αμπελώνας (μαζί με το Κουζούλι και τα Ροζέικα), είναι ένα από τα πιο κοντινά στον Πύργο χωριά (8 χλμ). Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία καλλιεργώντας σταφίδα, αμπέλια και ελιές.

Ο Αμπελώνας έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα, το 2004, αφού από εκεί κατάγεται ο Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής (του Παναθηναϊκού και άλλων μεγάλων ομάδων του εξωτερικού), πρωταθλητής Ευρώπης, Γιώργος Καραγκούνης.

Η πρώτη γραπτή αναφορά για το χωριό είναι του 1461 και η παλιά του ονομασία Ρώμεσι.

Την περίοδο της Β’ Βενετοκρατίας στην Πελοπόννησο αναφέρεται γραπτά να ανήκει στο 4ο Τερριτόριο Γαστούνης ως Romessi.

Μετά την απελευθέρωση, το 1835, αναφέρεται επίσημα να προσαρτάται στον τότε δήμο Μυρτιάς ενώ το 1912 ορίστηκε έδρα της νεοϊδρυθείσας κοινότητας Ρωμεσίου. Το 1959 μετονομάστηκε σε Αμπελών.

Χρήστος Γαλανόπουλος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αμπελώνα)

«Τα μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό της αγροτικής οδοποιίας. Το περασμένο καλοκαίρι έγιναν κάποιες ενέργειες, έπεσε χαλίκι, όμως χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα. Μιλάμε για ένα μεγάλο δίκτυο και απαιτείται και αποκατάσταση υποδομών με τεχνικά έργα, όπως γεφύρια και άλλα, ο δήμος δεν έχει τόσα πολλά μηχανήματα ενώ μόνο με το χαλίκι δεν γίνεται σωστή δουλειά αφού με ένα έντονο καιρικό φαινόμενο θα παρασυρθεί… δεν γίνεται να τα φτιάχνουμε και να ξαναχαλάνε, χρειάζεται κάτι μόνιμο.

Με τα απορρίμματα δεν έχουμε πρόβλημα ούτε βλέπουμε πλέον εικόνες του παρελθόντος. Ο φωτισμός χρειάζεται ενίσχυση με επιπλέον καλαθοφόρο για να πηγαίνει και στα υπόλοιπα χωριά.

Με την ύδρευση ότι πρόβλημα προκύπτει, αντιμετωπίζεται άμεσα.

Η πανδημία έχει κλείσει τον κόσμο στα σπίτια, η υπομονή εξαντλείται.

Στις καλλιέργειες η σταφίδα πήγε καλά, το λάδι με μια λίγο καλύτερη τιμή θα ήταν πιο καλά. Γενικά ήταν μια καλή χρονιά κι ελπίζω να συνεχίσει έτσι.

Αυτό που πρέπει να φτιαχτεί στην κοινότητα μας είναι μια παιδική χαρά για να έχουν χώρο τα μικρά παιδιά να παίζουν».

Αριστείδης Μπάκας (Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελώνα)

«Ο σύλλογος μας λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας διοργανώσει πληθώρα επιτυχημένων εκδηλώσεων και δράσεων , πλην όμως η πανδημία μας έχει περιορίσει. Προέχει η υγεία μας και πρέπει -για να ξεφύγουμε από αυτή τη κατάσταση- να ακούσουμε τους ειδικούς και να εμβολιστούμε ακόμα και τους αρνητές.

Λειτουργούμε το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών κάνοντας δυο αιμοδοσίες κάθε χρόνο. Η επόμενη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Απριλίου 2021. Παίρνουμε ηθική ικανοποίηση βοηθώντας συνανθρώπους μας διότι δίνοντας αίμα δίνεις ζωή.

Στο χωριό μας υπάρχει το γήπεδο Γεώργιος Καραγκούνης που θα θέλαμε να επανέλθει σε μια καλή κατάσταση, να γίνει πάλι στολίδι όπως ήταν και να ζωντανέψει και πάλι η ομάδα μας. Να πάνε οι νέοι του χωριού μας και να αθλούνται. Όλα αυτά με την βοήθεια του δήμου Πύργου και των συγχωριανών μας.

Ο Αμπελώνας είναι υπερήφανος για το γεγονός πως κατάγεται από εδώ ένας άνθρωπος που πριν λίγα χρόνια, το 2004, έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες, όλους τους Ηλείους και περισσότερο εμάς, τους συγχωριανούς του. Αναφέρομαι στον Γιώργο Καραγκούνη που είναι το καμάρι του χωριού μας. Είναι πρότυπο για όλους τους νέους. Έχει παραμείνει άνθρωπος, σεμνός, φιλικός και τον ευχαριστούμε όλοι μας. Έρχεται συχνά στο πατρικό του και είναι φιλικός με όλους και παίζει και ποδόσφαιρο με τα παιδιά του χωριού. Αγωνίζεται ακόμα με το ίδιο πάθος που τον διέκρινε και δίνει μαθήματα ζωής στους νεότερους».

Αθανασία Γαλανοπούλου (Αγρότισσα)

«Η ζωή μας είναι καλή με τις δουλειές μας και τα αγροτικά μας. Θέλουμε όμως να πάψει να πλημμυρίζουν οι δρόμοι μες το χωριό όταν βρέχει. Και να λύσουν το πρόβλημα με τους αγωγούς, ενώ χρειαζόμαστε μια παιδική χαρά για να παίξουν τα εγγόνια μας. Είμαστε αγαπημένοι σαν χωριό και θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα μας.

Παλιότερα είμαστε ακόμα πιο ενωμένοι και κοντά ο ένας στον άλλο αφού δεν είχαμε τηλεοράσεις και ίντερνετ. Και τώρα άνοιξε η εκκλησία αλλά με λίγα άτομα λόγω κορωνοιού. Πρέπει να είμαστε αγαπημένοι όλοι».

Θανάσης Καραγκούνης (Συνταξιούχος, πατέρας του πρ. διεθνή ποδοσφαιριστή Γιώργου Καραγκούνη)

«Στις εκλογές πέρασαν από το χωριό μας όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και μας έδειξαν το πρόγραμμα τους… βγήκε ο Τάκης Αντωνακόπουλος, με τη στήριξη και του Αμπελώνα. Θέλω λοιπόν να μας ξανάρθει και να φέρει το πρόγραμμα του για να δούμε τι έχει γίνει.

Όλα στο χωριό μας είναι μηδέν… μπορεί να φταίω κι εγώ και οι συγχωριανοί μου γι` αυτό. Περιμένω τον δήμαρχο να μας πει τι σκέφτεται για το χωριό μας. Περιμένουμε εδώ και 4 χρόνια να κοπούν τα δέντρα που υπάρχουν στον δρόμο Αμπελώνα – Πύργου… θέλουμε μια απάντηση από όλους, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες, γιατί έχει εγκαταλειφθεί το χωριό μας;»

Ελένη Πριφτάκη

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με τις αποχετεύσεις, τον μη καθαρισμό οικοπέδων από ιδιοκτήτες που αναγκάζονται να καθαρίζουν οι γειτόνοι. Επίσης οι δρόμοι μέσα στο χωριό είναι σπασμένοι… το χωριό μας θέλει λίγη περιποίηση, θέλει λίγο καλλίτερη αντιμετώπιση. Μας έχουν ξεχάσει, είμαστε εγκαταλελειμμένοι από την Περιφέρεια και τον δήμο παρ` όλο που είμαστε τόσο κοντά στον Πύργο».

Όλη η επικαιρότητα