Μεσσηνία

Aρρωστα βοοειδή σε καράβι ανοιχτά της Καλαµάτας

Ακούστε το άρθρο

Στα ανοιχτά της Καλαµάτας έδεσε σήµερα νωρίς το πρωί το φορτηγό πλοίο “Elbeik” σηµαίας Τόγκο, το οποίο µεταφέρει περίπου 1.700 βοοειδή, ύποπτα ότι πάσχουν από καταρροϊκό πυρετό.

Το πλοίο, που έχει ξεκινήσει από τα µέσα ∆εκεµβρίου από την Ταραγόνα της Ισπανίας µε σκοπό τη µεταφορά των ζώων στη Λιβύη, δεν έχει γίνει δεκτό σε κανένα λιµάνι, λόγω του φόβου της ασθένειας των βοοειδών.

Συγκεκριµένα έχει απαγορευτεί ο κατάπλους του πλοίου στη Σαρδηνία και σε λιµάνια της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κύπρου. Μετά τα απανωτά απαγορευτικά, το φορτηγό έχει πάρει πορεία επιστροφής στην Ισπανία και συγκεκριµένα προς το λιµάνι της Καρθαγένης.

Έπειτα από παρέµβαση της Κύπριας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίµων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλας Κυριακίδου, ζητήθηκε από την Ελλάδα η παροχή βοήθειας στο πλοίο όσον αφορά τον ανεφοδιασµό του µε καύσιµα και τρόφιµα. Έτσι, µετά τον ανεφοδιασµό του µε καύσιµα στους Καλούς Λιµένες της Κρήτης, το “Elbeik” σήµερα προσέγγισε την Καλαµάτα για τροφοεφόδια, τόσο για τα µέλη του πληρώµατος όσο και για τα µεταφερόµενα ζώα.

Λόγω της φύσης του φορτίου και των φόβων λόγω της πιθανής ασθένειας, έχει οργανωθεί µια µεγάλη επιχείρηση από το Κεντρικό Λιµεναρχείο Καλαµάτας και κλιµάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόµενες υγειονοµικές διαδικασίες κατά τον ανεφοδιασµό.

Η διαδικασία, λόγω των µεγάλων ποσοτήτων ζωοτροφών και άλλων εφοδίων, αναµένεται να διαρκέσει περίπου 30 ώρες.

Το “Elbeik” αγκυροβόλησε σε απόσταση περίπου 3 ν.µ. από την ακτή. Η περιπέτεια του πλοίου έχει απασχολήσει και τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης, µε το Politico να κάνει ειδική µνεία στη συµβολή της κ. Κυριακίδου στην εξεύρεση λύσης, ενώ ενέργειες έχουν γίνει και από τη διεθνή ΜΚΟ για την ευηµερία των ζώων φάρµας CIWF.

Αξίζει πάντως να σηµειωθεί ότι το “Elbeik” δεν είναι το µοναδικό πλοίο που, µεταφέροντας βοοειδή ύποπτα ότι πάσχουν από καταρροϊκό πυρετό, χρειάστηκε να περιπλανηθεί στη Μεσόγειο χωρίς να γίνεται δεκτό σε κανένα λιµάνι.

Το προηγούµενο διάστηµα το πλοίο “Karim Allah” σηµαίας Λιβάνου, που µετέφερε πάνω από 800 αγελάδες, αναγκάστηκε τελικά να επιστρέψει στην Καρθαγένη όπου τα ζώα οδηγήθηκαν σε ευθανασία.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία

Όλη η επικαιρότητα