Ηλεία

Aύριο στην Ανδραβίδα και στον «Ηνίοχο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την γείτονα Τουρκία θα στείλει αύριο από την 117 ΠΜ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της Πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 21».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας -εκτός απροόπτου- στις 12.30 και θα αναχωρήσει δύο ώρες μετά.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διεθνής αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021», τη στιγμή που το θερμόμετρο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έχει ανέβει ξανά.

Χθες στο διάδρομο απογείωσης συναντήθηκαν όλες οι συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις στέλνοντας μηνύματα ισχύος. Κωδικός της συνάντησης ήταν «Το πάτημα του ελέφαντα»

«Η συμμετοχή στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 21 τόσων πολλών αεροπορικών δυνάμεων από τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Κύπρο αλλά και από την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες συνεργασίας και συνεκπαίδευσης που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις των χωρών μας, μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών μεταξύ των ασκουμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την παρουσία του στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Ο Στρατηγός Φλώρος ενημερώθηκε από αρμόδιους Επιτελείς για την εξέλιξη της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 21, ενώ μεταξύ άλλων έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας «Η ισχυρή παρουσία σας εδώ τεκμηριώνει τις προσπάθειες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ φίλων και συμμάχων και στέλνει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης δίνοντας κίνητρο να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο και να σχεδιάσουμε μια πολύ ανταγωνιστική άσκηση, που κάθε χρόνο θα βελτιώνεται με την ενεργή υποστήριξη και συμμετοχή σας».

Κάθε πέντε λεπτά

Η 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα είναι αυτές τις μέρες λόγω της πολυεθνικής άσκησης το πιο ενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ευρώπης. Σχεδόν κάθε πέντε λεπτά, μέρα – νύχτα καταγράφει και μια απογείωση ή μια προσγείωση μαχητικού αεροσκάφους.

Εκατό μαχητικά αεροπλάνα από έξι χώρες έχουν τη βάση τους στην Ανδραβίδα, μετέχοντας στην πιο σημαντική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «Ηνίοχος 2021». Εκατό μαχητικά σκεπάζουν τους ελληνικούς ουρανούς με τα φτερά τους από το βόρειο Αιγαίο έως τα νότια της Κρήτης και από το Επτάνησα έως το σύμπλεγμα Μεγίστης. Πρόκειται για την κάλυψη ολόκληρου του FIR Αθηνών, με ασκήσεις που πραγματοποιούνται τούτες τις ημέρες στην εσχατιά του Αιγαίου, εκεί κοντά στο Καστελλόριζο και σε ορισμένες νησίδες με σημειολογική σημασία, όπως η Παναγιά, οι Φούρνοι, οι Ανθρωποφάγοι. Από εκεί κάποιο μαχητικό όλο και θα περάσει που μετέχει στην άσκηση.

Όλη η επικαιρότητα