Ηλεία

A. Μαρίνος για το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας: «Τα κλειδιά στα χέρια του χωριού»

Η αναβάθμιση του Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Μαύρας είναι ο στόχος που θέτει η τριμελής επιτροπή η οποία αναλαμβάνει με απόφαση του Δημάρχου Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνου, την λειτουργία του Μουσείου.

Η απόφαση του Δημάρχου ανακοινώθηκε σε ενημερωτική συνάντηση που έγινε το βράδυ της Κυριακής στην Αγία Μαύρα και  έγινε δεκτή με ανακούφιση από τον πρόεδρο κ. Γιώργο Σταθόπουλο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Γαλάνη  και τα μέλη  αλλά και κατοίκους της κοινότητας της Αγίας Μαύρας.

Η χθεσινή παρουσία στην Αγία Μαύρα του προέδρου του ΔΣ του Δήμου Πηνειού, του αναπληρωτή δημάρχου και αντιδημάρχων στην ενημερωτική  συνάντηση  , είναι ενδεικτική του έντονου και διαρκούς ενδιαφέροντος που επιδεικνύει ο Δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος για την επίλυση των προβλημάτων των Κοινοτήτων του Δήμου.

Μαρίνος: Ιδρύουμε νέα Μουσεία

Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος ενημερώνοντας τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου και της κατοίκους της Κοινότητας τόνισε μεταξύ άλλων: «Μέχρι πρότινος είχαμε  επιλεκτική διαχείριση ενός Μουσείου που αποτελεί Δημοτική περιουσία που βεβαίως προήλθε από τον αγώνα τον δικό σας και δεν μπορεί να καπηλεύεται ένας. Ποτέ δεν είδαμε σε φωτογραφίες «βελάκια» να δείχνουν τους εθελοντές που προσέφεραν στη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου. Εγώ σήμερα βλέπω συλλογικά όργανα: Το Τοπικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο και βλέπω τους κατοίκους του χωριού. Ο Δήμος μας έχει αποδείξει ότι προάγει τον Πολιτισμό. Στο τιμόνι του ΝΠ Πολιτισμού βρίσκεται ο Δημήτρης Βασιλόπουλος, άνθρωπος με εξαιρετική εμπειρία  Η πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος όσον αφορά τα Πολιτιστικά, είναι γνωστή  και επιτρέψτε μου να πω ότι όχι μόνο δεν καταργούμε Μουσεία, αλλά δημιουργούμε και νέα όπως αυτό στο Σίμιζα και ακολουθεί η Δήμητρα και η Όλγα.»

«Εμπιστευόμαστε το χωριό»

Και ο Δήμαρχος κ. Ανδρέα Μαρίνος  συνέχισε: « Όσον αφορά το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας, πρόθεσή μας είναι να εμπιστευθούμε την Τοπική Αρχή ,τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τα ενεργά στελέχη της τοπικής κοινωνίας, τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με ίντριγκες, ούτε δίνουν χαρτιά στην εκκλησία για να ασκήσουν πίεση στη Δημοτική Αρχή. Η διαχείριση του Λαογραφικού Μουσείου θα γίνει με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Και δημοκρατία δεν είναι επίδειξη προσόντων αλλά εμπιστοσύνη των θεσμικών οργάνων. Απόφασή μου είναι, την διαχείριση του Λαογραφικού να την έχει τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από εκπρόσωπο  του Τοπικού Συμβουλίου, εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου  εκπρόσωπο του ΝΠ Πολιτισμού που θα επιλέξει  ο Δήμαρχος με τον πρόεδρο του ΝΠ Πολιτισμού, αφού εμείς θα έχουμε την ευθύνη, το πώς θα διαχειριστούμε  το Μουσείο και το σημαντικότερο το πώς θα το αναβαθμίσουμε την λειτουργία του. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί η απόφασή μου συμπίπτει με τις απόψεις του Τοπικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου.»

«Το Λαογραφικό ανήκει στο ΝΠ Πολιτισμού»

Η ενημέρωση των κατοίκων ξεκίνησε με τον πρόεδρο του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δημήτρη Βασιλόπουλο, ο οποίος με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Ο κ. Βασιλόπουλος είπε μεταξύ άλλων:

« Το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Μαύρας, όπως και αυτό του Βαρθολομιού και εκείνο της Γλύφας ανήκουν στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πηνειού. Δεν είναι ιδιοκτησία ούτε του Γρηγόρη του Γιαννακόπουλου, ούτε του Δημήτρη του Βασιλόπουλου, ούτε κανενός άλλου. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το να γνωρίζει η δημοτική αρχή –και αυτή είναι κοινή θέση με τον δήμαρχο- ποιος έχει κλειδιά για το Λαογραφικό Μουσείο είναι, πιστεύω , απόλυτα λογικό. Πήρα τον κ. Γρηγόρη και τον ρώτησα ποιος έχει κλειδιά. Και μου είπε:«γνωρίζω ότι έχει ο πρόεδρος κι εγώ». Τον ρώτησα εάν έχουν άλλοι και μου απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Άρα, το να γνωρίζουμε ποιος έχει κλειδιά, -γιατί άλλαξα κλειδαριές πριν ένα χρόνο και στο Λαογραφικό Μουσείο Βαρθολομιού κι εκεί δεν έγινε κανένας χαμός, δεν δημιουργήθηκε κανένα θέμα- και χρεώσαμε, όπως χρεώνουμε για όλα τα δημοτικά κτίρια, χρεώσαμε σε συγκεκριμένους ανθρώπους που υπέγραψαν ποιος πήρε κλειδιά κι έχει μεγάλη σημασία αυτό. Είναι λογικό, λοιπόν  και μόνο δόλιος τρόπος δε υπήρχε όπως με κατηγόρησε ο κ. Γρηγόρης».

«Έτσι αλλάξαμε τα κλειδιά»

Ο κ. Δ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε και στο πώς έγινε η αλλαγή των κλειδαριών: «Επίσης, κι ευτυχώς που είναι εδώ απόψε ο πρόεδρος της Κοινότητας, πήγαμε μαζί με τον πρόεδρο, με κλειδαρά, ανοίξαμε με τα κλειδιά, δεν παραβιάσαμε καμία κλειδαριά, δεν πήγαμε σαν τους κλέφτες, ρωτήσαμε και τον Γρηγόρη για τον συναγερμό, μέχρι τότε δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αργότερα βέβαια, ίσως και από κάποιους άλλους ωθούμενος, ξέφυγε και με τα λεγόμενά του. Άρα, λοιπόν, ούτε κρυφά ούτε με δόλιο τρόπο, έγινε η αλλαγή της κλειδαριάς και  καταρρίπτεται και αυτό το επιχείρημα του κ. Γρηγόρη»

Χρήματα του Δήμου

Αναφερόμενος στην χρηματοδότηση του Μουσείου ο κ. Βασιλόπουλος είπε:

«Επίσης να γίνει σαφές και το άλλο: Ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το Λαογραφικό Μουσείο, είναι χρήματα των δημοτών όλου του δήμου μας. Τα έβαλε για το Λαογραφικό Μουσείο το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πηνειού. Όλα τα χρήματα. Το αν έχετε προσφέρει κι εσείς με ώρες εργασίας είναι προς τιμήν σας. Αλλά τα χρήματα για το Λαογραφικό Μουσείο τα έχει βάλει ο Δήμος Πηνειού μέσω του Νομικού Προσώπου.»

Καταγραφή εκθεμάτων

Τέλος ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού αναφέρθηκε στην καταγραφή των εκθεμάτων που έγινε πριν από ένα μήνα:

«Επίσης κάτι που δεν αναφέρθηκε και είναι σημαντικό: Πριν από ένα μήνα έγινε πλήρης καταγραφή των εκθεμάτων παρουσία του Γρηγόρη Γιαννακόπουλου και το αποτέλεσμα της καταγραφής υπάρχει ψηφιακά αποθηκευμένο σε φορητά stick που δόθηκε στον κ. Γιαννακόπουλο και το ΝΠ Πολιτισμού. Αλλά πείτε μου κάτι άλλο: Αν θα χαθεί ένα αντικείμενο, γιατί το τόνισε και είναι πολύ ύπουλο αυτό, αν θα χαθεί ένα πράγμα θα κατηγορηθώ εγώ ότι το έχασα; Άρα και καταγραφή έγινε, τα κλειδιά βρίσκονται στα χέρια μόνο του δημάρχου και θα χρεωθούν σε συγκεριμένους. .»

«Ο Σύλλογος παραμερίστηκε»

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αγ. Μαύρας κ. Δημήτρης Γαλάνης δήλωσε στην «Πατρίς»:

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ήταν εκεί συνεχώς, αλλά κάποια στιγμή ο Σύλλογος παραμερίστηκε. Οι εθελοντές δεν υπήρχαν. Ήταν αυτοί που είναι απόψε εδώ και άλλοι τόσοι. Οι εθελοντές δεν φάνηκαν πουθενά σε όλη την πορεία του Μουσείου μέχρι τώρα. Σε καμία εφημερίδα, σε κανένα κείμενο δημόσιο. Εμείς είμαστε όργανα του Πολιτισμού και συμφωνούμε με την απόφαση του δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου. Ξεκαθαρίζω δε ότι δεν έχουμε κανένα προσωπικό όφελος ούτε πάμε για να αναδειχθούμε»

«Η καλύτερη λύση»

Από  την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας κ Γιώργος Σταθόπουλος δήλωσε στην «Πατρίς» ότι η απόφαση του Δημάρχου συμπίπτει με την επιθυμία και πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ξεκινά νέα λαμπρή εποχή για το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Μαύρας.

Όλη η επικαιρότητα