Ηλεία Πολιτική Υγεία

Α. Νικολακόπουλος: Ενισχύονται τα Νοσοκομεία στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

«Μέσα σε λίγες ημέρες πετυχαμε στο Ε.Σ.Υ. όσα δεν είχαν γίνει επί σειρά ετών»-Αποδίδει τα μέγιστα η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας -Κάλεσμα στους γιατρούς να καλύψουν τις κενές θέσεις.. 

 

«Η τιτάνια προσπάθεια στη ‘μάχη’ κατά του Covid-19 αποδίδει τα μέγιστα στο χώρο της υγείας, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο νομού, τα μέτρα αποφέρουν καρπούς και οι επιπλέον στοχευμένες κινήσεις θα μας χρίσουν νικητές» σύμφωνα με τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο.

Στις στοχευμένες κινήσεις εντάσσεται και η εξεύρεση των ενδεδειγμένων λύσεων για την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού στις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας, καθώς έχει γίνει η σχετική προκήρυξη από το Υπουργείο Υγείας αλλά δεν έχει εκδηλωθεί το αναμενόμενο ενδιαφέρον, και εκεί έχει εστιάσει πλέον ο κ. Νικολακόπουλος.

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυση των Νοσηλευτικών Μονάδων, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις Μ.Ε.Θ. στην χώρα, οι οποίες έχουν φθάσει τις 900 αυτή τη στιγμή, και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.

Όπως εξηγεί και ο κ. Νικολακόπουλος, με  νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθεί ότι θα μπορούν όλα τα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.  Οι γιατροί αυτοί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση, ενώ στόχος είναι οι θέσεις του επικουρικού προσωπικού να μετατραπούν σε θέσεις Επιμελητών Β, σε μόνιμες θέσεις δηλαδή του Ε.Σ.Υ, που τόσο τις έχει ανάγκη.

Παράλληλα προχωρά η αύξηση του ορίου για τις υπερωρίες στα νοσοκομεία από το 9% στο 15% για τους επόμενους 4 μήνες ώστε να ανταμειφθούν εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.

Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά κίνητρα και όπως επισημαίνει και ο κ. Νικολακόπουλος, εκεί εστιάζεται η όλη προσπάθεια, προκειμένου το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους ιατρούς για τις θέσεις τις οποίες έχει ήδη προκηρύξει το Υπουργείο Υγείας και για τα Νοσοκομεία της Ηλείας.

Όλα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης που είχε ο κ. Νικολακόπουλος, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Χρήστο Χριστόπουλο, την αν. διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας κα Ειρήνη Αγγελάκου ενώ υπήρξε και επικοινωνία με τον αν. διοικητή της Νοσηλευτικής Μονάδας Κρεστένων κ. Ιωάννη Χουζούρη.

Ο κ. Νικολακόπουλος βρίσκεται σε στενή επαφή με τις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας, πριν καν εκδηλωθεί η πανδημία του Covid-19, και όπως ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρον του έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται σε κεντρικό επίπεδο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

 

Ενθαρρυντική εικόνα

Η εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού είναι ενθαρρυντική, καθώς σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχε ο κ. Νικολακόπουλος από τους διοικητές, τα κρούσματα με Covid-19 είναι περιορισμένα, μόλις ένα επιβεβαιωμένο τα τελευταία 24ωρα, και τα Νοσοκομεία του νομού βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, εξοπλισμένα και με επάρκεια υγειονομικού υλικού, ενώ σημαντική είναι η βοήθεια που θα προσφέρει το επικουρικό προσωπικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό, που προσλήφθηκε με την τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας.

Ήδη οι πρώτοι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν καθήκοντα, μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί οι περισσότερες θέσεις που είχαν ζητήσει τα Νοσοκομεία και για όσες θέσεις έχουν μείνει κενές ο κ. Νικολακόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει άμεσα για να καλυφθούν και αυτές.

 

Σε ετοιμότητα

Βάσει των στοιχείων που παρέθεσαν οι διοικητές στον κ. Νικολακόπουλο, ο 3ος όροφος του Νοσοκομείου Πύργου έχει μετατραπεί για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19, με 38 κλίνες, ενώ επιπλέον 14 κλίνες έχουν διασφαλιστεί για τη νοσηλεία υπόπτων κρουσμάτων. Επίσης, υπάρχουν τρεις κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που προορίζονται αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της βραχείας νοσηλείας. Υπάρχει επάρκεια σε υγειονομικό υλικό, καθώς επίσης ικανοποιητικός αριθμός αναπνευστήρων και αναμένεται και η προμήθεια άλλων 5 αναπνευστήρων, 5 κρεβατιών και 5 μόνιτορ, καθώς ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός.

Στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας έχουν εξασφαλιστεί 15 κλίνες οι οποίες είναι απομονωμένες προκειμένου να δεχθούν ασθενείς με Covid-19, υπάρχει κάλυψη σε υγειονομικό υλικό, καθώς επίσης αναλαμβάνει καθήκοντα και το νεοπροσληφθέν επικουρικό προσωπικό.

 «Οι Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού μας κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού και με την στήριξη και του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε ετοιμότητα να διαχειριστούν τυχόν εξάπλωση της νόσου. Μέσα σε λίγες ημέρες καταφέραμε και πετύχαμε στο Ε.Σ.Υ. όσα δεν είχαν γίνει επί σειρά ετών. Όπως προαναφέραμε, με σχετική Νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθεί η συνεργασία όλων των δημοσίων νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς, παρέχοντας σχετικά κίνητρα, και συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης των Νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παράλληλα προχωρήσαμε και σε σημαντική αύξηση στις Μ.Ε.Θ. και από 565 που ήταν πριν από δύο μήνες έχουμε επιτύχει σήμερα να είναι 900 σε αριθμό. Είχαμε εγκρίνει 4.200 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και περίπου 2.000 εξ’ αυτών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία. Και σε ότι αφορά στις προμήθειες υγειονομικού υλικού, παρά το γεγονός ότι σε διεθνές επίπεδο οι παραγγελίες είναι τεράστιες, πετύχαμε και έχουμε θετικά αποτελέσματα και διαρκώς καταφθάνουν στην χώρα μας αρκετά φορτία.

Και για τα Νοσοκομεία του νομού μας, υπήρξε μέριμνα εξαρχής για την εξασφάλιση του απαιτούμενου υγειονομικού υλικού και την κάλυψη των θέσεων σε επικουρικό προσωπικό, όπως αυτές είχαν αιτηθεί από τις Νοσηλευτικές Μονάδες και καλύφθηκαν μέσω της σχετικής προκήρυξης του Υπουργείου Υγείας.

Η εικόνα που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στα Νοσοκομεία του νομού μας είναι άκρως ικανοποιητική, και από πλευράς μειωμένου αριθμού κρουσμάτων και από πλευράς οργάνωσης, και σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε πολλά συγχαρητήρια στους πολίτες, γιατί ανταποκρίθηκαν άμεσα στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τηρώντας υπεύθυνη στάση, και φυσικά στο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, για την άοκνη προσπάθεια που καταβάλλει από την πρώτη στιγμή.

Εστιάζουμε πλέον την προσπάθεια και στην κάλυψη των κενών ιατρικών θέσεων και καλώ τους γιατρούς μας να ανταποκριθούν και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην προκήρυξη του Υπουργείου, να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας αυτές τις κρίσιμες στιγμές και να αγωνιστούμε όλοι ώστε να βγούμε αλώβητοι από την κρίση του κορωνοϊού» ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.

Παράλληλα, ο Ηλείος βουλευτής καλεί τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες να προχωρήσουν σε ακόμη περισσότερες δωρεές στα Νοσοκομεία του νομού, όπως έχουν κάνει και άλλοι στο παρελθόν, καθώς κάθε δυνατή βοήθεια είναι πολύτιμη αυτή τη στιγμή.

Όλη η επικαιρότητα