Ηλεία Πολιτική

Α. Νικολακόπουλος: Λύσεις για τη στέγαση των σχολικών μονάδων

Ακούστε το άρθρο

«Προτεραιοτητα να εξασφαλισουμε καταλληλες κτιριακες υποδομες στους μαθητες μασα» – Δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών μετά την συνάντηση στις ‘Κτιριακές Υποδομές’ -Σε τροχιά υλοποίησης και έργα σε Νοσοκομεία και Πρωτοδικεία

 

Προτεραιότητα αποτελεί για τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο η επίλυση των προβλημάτων της σχολικής στέγης και της στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών στην Ηλεία και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από τις διαρκείς επαφές που έχει σε κεντρικό επίπεδο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε συνέχεια λοιπόν της συνάντησης που είχε με την Υφυπουργό Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη, ο κ. Νικολακόπουλος, όπως είχε προαναγγείλει, επισκέφθηκε τις ‘Κτιριακές Υποδομές’ όπου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την εξέλιξη των διαδικασιών που αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις σχολικών μονάδων του νομού.

Ο κ. Νικολακόπουλος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚτΥπ κ. Αθανάσιο Γιάνναρη, τον Γενικό Διευθυντή Έργων κ. Θεόδωρο Κυριαζόπουλο, την Νομική Σύμβουλο κα Αλεξάνδρα Γιαννάκη και τον Οικονομικό Σύμβουλο κ. Θανάση Βρυώνη και έθεσε όλα τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και αποτελούν αιτήματα της σχολικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών.

Ο Ηλείος βουλευτής ενημερώθηκε εκτενώς και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου εντός του έτους και με την έναρξη της  επόμενης σχολικής χρονιάς να έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα, λαμβάνοντας σχετικές διαβεβαιώσεις, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.

Στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης

Ειδικότερα, σε ότι αφορά σχολικές μονάδες του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση για την προσωρινή μετεγκατάσταση του δημοτικού σχολείου Ανδραβίδας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης των κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τον σεισμό του περασμένου Μαΐου. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 1 εκ. ευρώ. Η ΚτΥπ έχει αναλάβει την προμήθεια, μεταφορά και τοποθέτηση οικίσκων ελαφράς προκατασκευής, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο.

Ο κ. Νικολακόπουλος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Υπουργείο Παιδείας και την Υφυπουργό κα Ζαχαράκη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε από την πρώτη στιγμή για το συγκεκριμένο θέμα, άλλωστε είχε δοθεί και σχετική δέσμευση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι διαδικασίες ‘έτρεξαν’ ταχύτητα στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος και όπως τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος, οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης ήδη εκπονούν μελέτη για την επισκευή του σχολικού κτιρίου.

Παράλληλα, έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ ΚτΥπ και του αναδόχου για την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου Νέας Μανωλάδας, που έχει κριθεί επικίνδυνο μετά το σεισμό του 2008. Το σχολείο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 3.103,06 τ.μ. και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 3,1 εκ. ευρώ. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και άμεσα ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής.

Σε ότι αφορά το ΓΕΛ Λεχαινών, έχει επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου για την κατασκευή του νέου κτιρίου, με προϋπολογισμό 3,1 εκ. ευρώ, το οποίο επίσης έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» . Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

 

Χρονοδιάγραμμα
για το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού

Στον δήμο Πηνειού, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου κτιρίου, προκειμένου να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε στην συνάντηση είναι να δημοπρατηθεί το έργο μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου έως το τέλος του έτους να έχει υπογραφεί και η σύμβαση με τον ανάδοχο, έτσι ώστε να ξεκινήσει και η κατασκευή του έργου.

 

Σε νέο κτίριο
Γυμνάσιο- Λύκειο Καράτουλα

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Νικολακόπουλος εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον του και ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν τάχιστα οι εργασίες κατασκευής και να παραδοθεί στην σχολική κοινότητα η σχολική μονάδα που θα στεγάσει το Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Καράτουλα, τα οποία εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε λυόμενες αίθουσες μετά τον μεγάλο σεισμό του 2008.

Ο κ. Νικολακόπουλος μετέφερε την αγωνία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, μετά και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την στέγαση στις λυόμενες αίθουσες και έλαβε την διαβεβαίωση ότι οι εργασίες, ειδικότερα σε ότι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του ερχόμενου Μαΐου, ώστε η έναρξη του νέου σχολικού έτους να γίνει στη νέα κτιριακή εγκατάσταση.

Αυτό που επισημάνθηκε από τα στελέχη της ΚτΥπ είναι ότι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τον εργολάβο του έργου, έχουν ήδη γίνει συσκέψεις και επίκεινται και άλλες, προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και το έργο να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και να παραδοθεί έγκαιρα στην τοπική κοινωνία.

Εκ νέου τέθηκε και το θέμα της στέγασης του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Πύργου, που στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες στην περιοχή των Βυτινέϊκων, και αυτό που επισημάνθηκε από τα στελέχη της ΚτΥπ είναι ότι απαιτείται η σύνταξη μελετών από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Πύργου, προκειμένου να προχωρήσουν οι περαιτέρω ενέργειες για την κατασκευή κτιρίου.

 

Δημοτικά σχολεία
Πελοπίου-Πανόπουλου

Στην σύσκεψη ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε και ζητήματα που αφορούν σχολικές μονάδες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και πιο συγκεκριμένα τις κτιριακές υποδομές των δημοτικών σχολείων Πελοπίου και Πανόπουλου.

Ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Εταιρείας ΚτΥπ, προκειμένου να ενταχθεί η εκπόνηση μελετών στο πρόγραμμα της εταιρείας, ενώ παράλληλα ο δήμος ξεκινά τις διαδικασίες για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών. Το δημοτικό σχολείο Πελοπίου είναι καταπονημένο και απαιτείται η αντικατάστασή του από ένα σύγχρονο κτίριο, το οποίο θα καλύπτει και τις ανάγκες του νηπιαγωγείου, ενώ αναγκαία κρίνεται η δημιουργία ενός νέου κτιρίου και στο δημοτικό σχολείο Πανόπουλου, προς αντικατάσταση των λυόμενων αιθουσών και στέγαση των εργαστηρίων που σήμερα λειτουργούν εκτός σχολικού συγκροτήματος.

 

Αναβάθμιση
Δικαστικού Μεγάρου Αμαλιάδας

Ο κ. Νικολακόπουλος πέραν των θεμάτων των σχολικών κτιριακών μονάδων, έθεσε και το ζήτημα των αναγκών του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και ειδικότερα την πλήρη επισκευή και ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου και την ένταξή του στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, στην οποία εκτός από τον κ. Νικολακόπουλο είχε παρευρεθεί και το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, όπου και συμφωνήθηκε να προχωρήσει το Υπουργείο στην εκπόνηση της μελέτης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης στην ΚτΥπ, αποφασίστηκε το συγκεκριμένο αίτημα να αποσταλεί άμεσα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και στις ‘Κτιριακές Υποδομές’, προκειμένου τάχιστα να εκπονηθεί η μελέτη και να προχωρήσει η διαδικασία για την εκπόνηση του έργου.

Εκτός του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, συζητήθηκε και το θέμα της αναβάθμισης του κτιρίου του Πρωτοδικείου Πύργου, για το οποίο επίκεινται και άλλες συναντήσεις το προσεχές διάστημα, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

 

Ενεργειακή αναβάθμιση Νοσοκομείου Πύργου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας». Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με προϋπολογισμό 1.545.000 ευρώ.

Μετά και την υπογραφή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την μελέτη σκοπιμότητας, η διαδικασία εισήλθε στην τελική φάση δημοπράτησης του έργου, το οποίο άπτεται της υλοποίησης στοχευμένων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας στο ΓΝ Ηλείας-ΝΜ Πύργου. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Αυτό που τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος είναι ότι εκτός από την εξοικονόμηση ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, η στοχευμένη παρέμβαση θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σημείωσε δε ότι παράλληλα με την ενεργειακή αναβάθμιση θα προχωρήσει και η προμήθεια βιοιατρικού εξοπλισμού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία και για την ένταξη του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, για το οποίο θα επακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις.

Όλη η επικαιρότητα