Ελλάδα

Α.Νικολακόπουλος: «Έρχονται λύσεις που «απελευθερώνουν» δράσεις και πρωτοβουλίες ανάπτυξης»

Ακούστε το άρθρο

Τακτοποιούνται ζητήματα που περιόριζαν ή απαγόρευαν σε προστατευόμενες περιοχές θέματα αγροτικής χρήσης, δασικών χαρτών και ΟΣΔΕ, κατοικιών, ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων  και δράσεων αναψυχής των πολιτών …

“Ένα από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια στον Τομέα του Περιβάλλοντος έρχεται πλέον να αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα και να δώσει λύσεις εκεί ακριβώς που σήμερα διαδικασίες και αναπτυξιακά θέματα δεν μπορούν να προχωρήσουν εξαιτίας αυστηρώς δεσμευτικών διατάξεων. Ειδικά για την Ηλεία, στην οποία υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις κυρίως λόγω των ζωνών του δικτύου “Natura 2000” ή και εκείνη του Π.Δ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αναμένεται να είναι θετικές για τους πολίτες”.

Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος πολλές φορές μέχρι τώρα είτε με επισκέψεις του και επιστολές σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, είτε με ερωτήσεις του στη Βουλή, έχει παρέμβει ζητώντας την επίλυση τέτοιου είδους προβλημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι μόλις την περ. εβδομάδα είχε θέσει στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Στύλιο το ζήτημα του «εγκλωβισμού» αγροτών στην Ηλεία που δεν μπορούσαν να προχωρήσουν τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ με ότι αρνητικό μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε θέματα επιδοτήσεων , αναγνωρίσεων κλπ, επειδή οι εκτάσεις που καλλιεργούν βρίσκονται εντός της προστατευόμενης ζώνης Natura…

Μάλιστα για το ίδιο ζήτημα είχε αρκετές συζητήσεις με τους παραγωγούς σε διάφορες περιοχές του Νομού ενώ τελευταία του το είχαν θέσει και κατά την επίσκεψή του στη Ζαχάρω, κυρίως οι αγρότες του Γιαννιτσοχωρίου. 

Σχετικά προβλήματα που ανακύπτουν λόγω της προστατευόμενης περιοχής λόγω του Π.Δ. του Κυπαρισσιακού κόλπου, έχει θέσει και σε παλαιότερες συναντήσεις του ο κ. Νικολακόπουλος και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και στον Γ.Γ.  του Υπουργείου κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη. 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ…

Από την πρόσφατη συνάντηση είχε προαναγγελθεί η απόφαση για ένα νομοσχέδιο ρυθμιστικών παρεμβάσεων, κάτι που πολύ σύντομα θα είναι γεγονός. Σύμφωνα με αυτές τις ρυθμίσεις «απελευθερώνονται» δράσεις και πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την ανάπτυξη του τουρισμού, την εξυπηρέτηση των αγροτοκτηνοτρόφων, την δημιουργία ήπιας μορφής επενδύσεων, την κατοικία και άλλα.

Έτσι, θα επιτρέπονται οι οδοί ήπιας κυκλοφορίας, οι πεζόδρομοι ή τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Θα επιτρέπεται ακόμη η βόσκηση όπως και η ερασιτεχνική αλιεία!

Δίνεται η δυνατότητα τουριστικής μικρής δραστηριότητας και η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και καταργείται η οριζόντια απαγόρευση σειράς ειδικών χρήσεων  που έχουν σχέση με περιοχές Εντός Σχεδίου. Θα μπορούν επίσης να γίνουν ήπιες δράσεις: αναψυχή, πεζοπορία, ορειβασία κλπ.

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ακόμη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Νικολακόπουλος, καταργούνται οι επιμέρους περιορισμοί (πχ αναψυκτήρια 100 τ.μ , καταλύματα έως 150 κλίνες κ.α) και δεν θα ισχύουν οι διατάξεις που επέτρεπαν χρήσεις μόνον στις Εντός Σχεδίου περιοχές. Καταργούνται και οι επιμέρους περιορισμοί στις επιτρεπόμενες ειδικές χρήσεις. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι, καταργείται και η απαγόρευση της κατοικίας στις Εκτός Σχεδίου περιοχές. Δημιουργούνται τέλος δυνατότητες για τουριστικές εγκαταστάσεις υπό όρους.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ

ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Ο κ. Νικολακόπουλος τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει ακόμη  και μεταξύ άλλων την απλοποίηση των χρήσεων γης και στις προστατευόμενες ζώνες και την ρύθμιση θεμάτων για τους δασικούς χάρτες και των χρήσεων μέσα στις δασικές εκτάσεις.

Σε αυτά μπορούν εξάλλου να προστεθούν η θέσπιση απλών διαδικασιών στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και η ρύθμιση θεμάτων Κλιματικής Αλλαγής, Φυσικού Περιβάλλοντος και Πράσινου Ταμείου.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία” επεσήμανε ο Ηλείος βουλευτής “ότι η κυβέρνηση ακούγοντας τις τοπικές κοινωνίες, διαπιστώνοντας και η ίδια τις δύσκολες συνθήκες για ανάπτυξη και πρωτοβουλίες,   και αντιλαμβανόμενη ότι σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο δεν μπορούν να μένουν αναξιοποίητες δράσεις ήπιων χαρακτηριστικών που θα έχουν και στην τοπική οικονομία ευεργετικά αποτελέσματα, δείχνει πλέον την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για να προχωρήσει σε λύσεις που θα βγάλουν πολλούς συμπατριώτες μας από τα σημερινά αδιέξοδα. Δεν μένει παρά στην δημόσια διαβούλευση ο καθένας να συμβάλλει με τον πιο χρήσιμο και εποικοδομητικό τρόπο για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου…”. 

Όλη η επικαιρότητα