Ηλεία

Α.Τ. Ηλείας: Ζητούμενο η επίλυση των κτιριακών ζητημάτων και η ενίσχυση του προσωπικού

Τα προβλήματα εδώ και χρόνια συσσωρεύονται στις υπηρεσίες...
Ακούστε το άρθρο

Η άμεση υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού που στόχο έχει την ενίσχυση με υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά και την βελτίωση των υποδομών κάθε αστυνομικού τμήματος της Ηλείας, φαίνεται πως είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Τα προβλήματα εδώ και χρόνια συσσωρεύονται στις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ασκούν το επάγγελμα αυτό να αποδίδουν τα μέγιστα με τις υπάρχουσες συνθήκες, τη στιγμή που αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά θα μπορούσε να υπάρχει πολύ καλύτερη εικόνα.

Για τους αστυνομικούς της Ηλείας μεγαλύτερο παραμένει το εμπόδιο των υποδομών, αφού δεν υπάρχει κτίριο που να μην έχει έστω και μία έλλειψη. Μάλιστα, τα περισσότερα εξ αυτών κρίνονται ακατάλληλα και επικίνδυνα και για τους εργαζόμενους σε αυτά, αλλά και για όσους το επισκέπτονται.

Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα έδειξε τη διάθεση να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να βρεθεί λύσεις σε κάθε πρόβλημα, ωστόσο εξελίξεις φαίνεται πως υπάρχουν μόνο στην περίπτωση του αστυνομικού τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας, για το οποίο έχει βρεθεί νέος χώρος που βρίσκεται υπό ανέγερση και για τον οποίο φαίνεται έχει προσφερθεί ο ιδιοκτήτης να φτιάξει και να παραχωρήσει στη διάθεσή της αστυνομίας, με τη μίσθωσή του να έχει εγκριθεί και να αναμένεται η εξέλιξη του έργου.

Η κατάσταση κάθε κτιρίου

Όπως γράφτηκε σε ανάλογο ρεπορτάζ του περασμένου Φεβρουαρίου, τα προβλήματα κάθε κτιρίου είναι συγκεκριμένα και η ανάγκη επίλυσής τους άμεση, καθώς ο κίνδυνος ελλοχεύει. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των υφιστάμενων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Τμημάτων, επισημαίνονται τα κάτωθι:

Ράμπα ΑμεΑ και ασανσέρ στο Α.Τ. Ήλιδας

Το Αστυνομικό Τμήμα, το Τμήμα Ασφαλείας και το Τμήμα Τροχαίας Ήλιδας στεγάζονται (με μίσθωση) σε κτίριο που βρίσκεται στην Αμαλιάδα στη συμβολή των οδών Σισίνη και Αγίου Γεωργίου, για το οποίο δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα λειτουργικότητας, ενώ στο πλαίσιο της εξασφάλισης της προσβασιμότητας σε αυτό από Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) θα τοποθετηθεί μία ράμπα στο υπερυψωμένο ισόγειο, μία ράμπα μικρής κλίμακας επί της δεξιάς πλευράς της κύριας εισόδου καθώς και ένας ανελκυστήρας (για τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο), με μέριμνα του ιδιοκτήτη και σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας.

Δωρεά οικοπέδου για το Α.Τ. Βουπρασίας

Για την κάλυψη των αναγκών του Α.Τ. Βουπρασίας, που στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο στη Βάρδα (οδός Αγ. Τριάδος αρ. 1), το οποίο δεν καλύπτει τις ανάγκες της Υπηρεσίας, έχει προταθεί από τον Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα η δωρεά οικοπέδου προς ανέγερση κτιρίου, πλην όμως εκκρεμεί η υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων από τον εν λόγω Δήμο, μετά την υποβολή των οποίων θα προταθεί η αποδοχή της δωρεάς.

Παράλληλα και μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος, έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές αναζητήσεις για ανεύρεση και μίσθωση κτιρίου, μέσω της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, στην οποία έχει ήδη αποσταλεί κτιριολογικό πρόγραμμα για τη στέγαση του εν λόγω Τμήματος.

Προχωρά η ανέγερση κτιρίου Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας

Αναφορικά με το Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο στην Αρχαία Ολυμπία (οδός Π. Σπηλιοπούλου αρ. 5), που δεν εξυπηρετεί τις υφιστάμενες λειτουργικές ανάγκες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει βρεθεί κοντά στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας ένα οικόπεδο το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, με τις επαφές που έχουν γίνει να δείχνουν ότι έχει υπάρξει θετική διάθεση από τον ιδιοκτήτη για ανέγερση κτιρίου το οποίο θα φιλοξενεί το Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη εγκριθεί η μίσθωσή του και αναμένεται η συνέχιση της διαδικασίας.

Δύο επιλογές για το νέο Α.Τ. Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Για το Α.Τ. Ανδραβίδας – Κυλλήνης, που στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο στα Λεχαινά (οδός Εθνικής Αντιστάσεως αρ. 7), το οποίο δεν εξασφαλίζει τις σύγχρονες απαιτήσεις, αναζητήθηκε η βέλτιστη λύση για τη στέγασή του και ήδη αξιολογείται από την αρμόδια Υπηρεσία του Αρχηγείου (Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης) η μεταστέγασή αυτού είτε σε κτίριο που παραχωρεί δωρεάν ο πρώην Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) στην περιοχή των Λεχαινών, με τη μορφή χρησιδανείου ή σε δωρεάν παραχωρηθέν κτίριο του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης στην περιοχή της Ανδραβίδας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αποτελεσματικότητα ενός εκάστου στη λειτουργία του Α.Τ. όσο και την οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του σώματος. Μετά δε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα εκπονηθεί οικονομικοτεχνική μελέτη και θα υλοποιηθεί επισκευή του κτιρίου για τη στέγαση της αστυνομικής υπηρεσίας.

Επισκευή – αναβάθμιση κτιρίου Α.Τ. Κρεστένων

Προς τον σκοπό της μεταστέγασης του Α.Τ. Κρεστένων, που επί του παρόντος στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο στα Κρέστενα (οδός Πανταζοπούλου αρ. 11), το οποίο δεν καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην Ελληνική Αστυνομία το κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου Κρεστένων. Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν διενέργειας αυτοψίας από μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης του Αρχηγείου συντάσσεται οικονομικοτεχνική μελέτη για τη διαμόρφωση – αναβάθμιση του κτιρίου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας (που αναμένεται εντός 1ου τριμήνου τρέχοντος έτους), θα διενεργηθεί διαγωνιστική διαδικασία για την επισκευή – αναβάθμιση του κτιρίου προκειμένου να καταστεί λειτουργικό προς στέγαση του εν λόγω Α.Τ. Το προαναφερόμενο έργο προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί εντός του έτους 2022.

Γ. Κατσώλης: «Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων»

Για την κατάσταση που βιώνουν όλα τα τμήματα της Ηλείας μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας Γρηγόρης Κατσώλης. Αρχικά, ο κ. Κατσώλης στάθηκε ιδιαίτερα στους στόχους που έχουν το δ.σ. Της Ένωσης και οι οποίοι αφορούν την άμεση κάλυψη ελλείψεων σε αστυνομικό προσωπικό και την επίλυση προβλημάτων όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές. Μάλιστα, συνεχίζει να παραμένει αντίθετος με την πρόταση του δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου για μεταστέγαση του α.τ. στο κέντρο της πόλης, εξηγώντας πως η εγκληματικότητα της περιοχής δεν θα μειωθεί με μία μεταφορά, αλλά μόνο με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας.

Πρόσθεσε δε πως το συγκεκριμένο τμήμα διαθέτει ίσως την καταλληλότερη κτιριακή υποδομή μετά από αυτήν της Δ. Α. Ηλείας, ενώ χαρακτήρισε ως ντροπή εν έτει 2022 την κατάσταση που παρουσιάζουν όλα τα υπόλοιπα. Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που γράφτηκαν παραπάνω Όσον αφορά το τμήμα της Αρχαίας Ολυμπίας δείχνοντας την ικανοποίηση του για την εύρεση λύσης, ενώ δήλωσε πως περιμένει από την κυβέρνηση άμεσα τις κινήσεις που είχε εξαγγείλει ο κ. Θεοδωρικάκος κατά την παρουσία του στην Ηλεία προ μηνών.

Απαντήσεις δημάρχων για τα κτιριακά

Για τα κτιριακά ζητήματα και τις εξελίξεις που υπάρχουν όσον αφορά το γραφειοκρατικό κομμάτι της υπόθεσης, μίλησαν μερικοί από τους αρμόδιους (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι) των παραπάνω περιοχών σημειώνοντας τόσο τα προβλήματα που υπάρχουν όσο και τις λύσεις που προσπαθούν να δώσουν.

Ανδρέας Μαρίνος- Δήμαρχος Πηνειού

«Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών του Δήμου Πηνειού ήταν και παραμένει πρωταρχικός στόχος μου όσο και της Δημοτικής Αρχής και προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι πρωτοβουλίες μου για την μετεγκατάσταση του ΑΤ Πηνειού στο κέντρο της Γαστούνης και την ενίσχυσή του με προσωπικό.

Όπως όλοι γνωρίζουν στον Δήμο μας και ιδιαίτερα στη Γαστούνη και τις όμορες κοινότητες τα ποσοστά παραβατικότητας είναι εδώ και χρόνια αυξημένα. Οφείλω όμως να πω ότι τους τελευταίους μήνες η εικόνα έχει αλλάξει. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Ταξίαρχος κ. Μιχάλης Οικονομόπουλος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να παταχθεί το έγκλημα και η παραβατικότητα.

Η προσπάθεια που καταβάλλει ο Αστυνομικός Διευθυντής στον τομέα της αστυνόμευσης από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στην Ηλεία είναι αποτυπωμένη στη συνείδηση όλων του κατοίκων του Δήμου Πηνειού. Πέρα από τις περιπολίες που είναι επί 24ώρου βάσεως, υπάρχουν τακτικές και σε μεγαλύτερο βαθμό, περιπολίες από την ΟΠΚΕ, την ΟΕΠΤΑ (Ομάδα Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων) ενώ με πρωτοβουλία του Αρχηγείου έχει δημιουργηθεί μια ομάδα Ειδικών Ελέγχων η οποία δραστηριοποιείται περισσότερο στην περιοχή του Δήμου Πηνειού.

Πυρήνας ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών όφειλε να είναι το Α.Τ. Πηνειού. Δυστυχώς όμως αυτό παρακολουθεί εξ’ αποστάσεως τα τεκταινόμενα. Και αυτό γιατί εδώ και χρόνια στεγάζεται σε κτίριο που απέχει 1200 μέτρα από το κέντρο της Γαστούνης, βρίσκεται 200 μέτρα από την έξοδο προς την Ε.Ο. Πατρών- Πύργου δηλαδή λίγα μέτρα από τα διοικητικά όρια του Δήμου μας με τον όμορο Δήμο Ήλιδας. Προφανώς οι προηγούμενες δημοτικές αρχές ήθελαν το Α.Τ. εκτός Γαστούνης για να υπηρετούνται σκοπιμότητες, οι οποίες όμως δεν υπηρετούν την ασφάλεια των δημοτών.

Η Δημοτική Αρχή και πρωτίστως η τοπική κοινωνία, θεώρησαν ως επιτακτική ανάγκη την μεταφορά του στο κέντρο της Γαστούνης με παράλληλη ενίσχυσή του σε προσωπικό. Έτσι από τον περασμένο Οκτώβριο είχα αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και προς τον Προϊστάμενο του Κλάδου Διαχειριστικής – Τεχνικής Υποστήριξης & Πληροφορικής/A.E.A. Ταξίαρχο κ. Δημήτριο Παντελή, με θέμα την ανάγκη μετεγκατάστασης του Αστυνομικού Τμήματος Πηνειού στο κέντρο της Γαστούνης. Η πρότασή μου, στην οποία επιμένω, έγινε αποδεκτή από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Επιπλέον έχω ζητήσει και την ενίσχυση του Αστυνομικού Σταθμού Βαρθολομιού που σήμερα διαθέτει μόνο έναν και την λειτουργία ενός Αστυνομικού Σταθμού με ξενόγλωσσους αστυνομικούς και με τομέα ευθύνης τις τουριστικές περιοχές, Αρκούδι, Γλύφα, Θίνες Βαρθολομιού. Η ασφάλεια των δημοτών μας αποτελεί πρωταρχικό μέλημά μας».

Γιώργος Γεωργακόπουλος- Αναπληρωτής Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαίας Ολυμπίας στεγάζεται σ’ ένα κτίριο το οποίο έχει κριθεί ως ακατάλληλο για τις λειτουργικές και υπηρεσιακές ανάγκες της Αστυνομίας σε μια τόσο σημαντική τουριστική περιοχή με αποτέλεσμα να ντροπιάζει τον Δήμο και τη χώρα σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Αν ο Δήμος μας διέθετε κατάλληλη κτιριακή υποδομή για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος, θα την παραχωρούσε, είναι δε διατεθειμένος να βοηθήσει όσο μπορεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Δημοτική μας Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος έχει γνωστοποιήσει το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας. Ένα Αστυνομικό Τμήμα το οποίο στεγάζεται σε κτίριο με φθορές και σοβάδες που πέφτουν, χωρίς προσβασιμότητα ΑΜΕΑ και χωρίς τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης αστυνομικής υπηρεσίας, προσβάλλει την εικόνα της χώρας συνολικά και πρέπει η Πολιτεία να το εξετάσει άμεσα με τη δέουσα σοβαρότητα. Τέλος, επιβάλλεται η Πολιτεία να εξετάσει τη δυνατότητα επανίδρυσης Τουριστικής Αστυνομίας στην Αρχαία Ολυμπία, που δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, πολύ περισσότερους από τις εποχές που υπήρχε Τουριστική Αστυνομία στην περιοχή».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος- Δήμαρχος Ζαχάρως

«Προβλήματα σε μία υποδομή υπηρεσίας πάντα υπάρχουν, ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν χρήζει άμεσης τοποθέτησης της αστυνομικής υπηρεσίας Ζαχάρως σε κάποιο άλλο κτίριο. Η σύνθεσή της και η αστυνόμευση που προσφέρει στην πόλη, με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα περιστατικά κλοπών κατά καιρούς, είναι σχεδόν επαρκής και ικανοποιητική.

Σίγουρα όμως η ενίσχυση είναι κάτι το οποίο θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα. Αντίπαλος του καλού είναι το καλύτερο και εμείς πάντα θέλουμε το καλύτερο για τον κόσμο μας. Το κτίριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και στο κέντρο της Ζαχάρως και ελπίζουμε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στο μέλλον σε ότι ζητήματα προκύψουν».

Γιάννης Λυμπέρης- Δήμαρχος Ήλιδας

«Το κτιριακό είναι ένα χρόνιο ζήτημα. Έχουν γίνει παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και προς διάφορες ηγεσίες. Προσπαθούμε να βρούμε μία χρηματοδότηση από ένα μέτρο για κατασκευή κτιρίων πυροσβεστικής, όπου θα μπορούσε κάλλιστα διότι υπάρχει ο χώρος, να συνδυαστεί και να στεγαστούν και οι δύο υπηρεσίες. Έχει δρομολογηθεί η περίπτωση αυτή.

Ένας τέτοιος χώρος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην οδό Αγίου Γεωργίου και πρόκειται για έναν ιδιωτικό χώρο ο οποίος ενοικιάζεται. Ουσιαστικά πρόκειται για μία οικοδομή τριών ορόφων που για την αστυνομία θα ήταν σίγουρα κατάλληλη».

Όλη η επικαιρότητα