Α. Τσιφτσοπούλου: Η τέχνη πρέπει να είναι κατανοητή και προσιτή σε όλους

Share

Με πολλή αγάπη, σεβασμό και προσφορά στις Τέχνες, το εργαστήρι εικαστικών «Καλλιτεχνείο» στην Αμαλιάδα, εδώ και έξι χρόνια αποτελεί έναν μοναδικό χώρο κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους που επιθυμούν να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να εκφραστούν μέσα από δημιουργικές καλλιτεχνικές δράσεις. Ψυχή του «Καλλιτεχνείου» είναι η κ. Αλίκη Τσιφτσοπούλου η οποία μας ξεναγεί στο εργαστήρι που λειτουργεί από το 2016 και μας μιλά για όλα όσα γίνονται εκεί.

Συνέντευξη στη Νάντια Μανιάτη

Η πανδημία όπως σε όλα έτσι και στις δραστηριότητες του εργαστηρίου δημιούργησε αρκετές δυσκολίες που ξεπεράστηκαν αφού προσάρμοσε φυσικά – όπως όλοι μας- στη νέα πραγματικότητα.

Σκοπός είναι να γίνει ο χώρος όπου κάθε παιδί ή ενήλικας θα νιώθει άνετα, οικεία, θα μπορεί να εμπνέεται και να δημιουργεί.

Επίσης η κ. Τσιφτσοπούλου μας συστήνει το «Φοίβο», μας μιλά για τη σχέση της με το ΚΔΑΠ Αμεα Διάπλασις και μας απαντά για τη νέα διαδικτυακή τρέλα με τα ψηφιακά έργα τέχνης τα γνωστά NFT, τα οποία αγοράζονται διαδικτυακά και με κρυπτονομίσματα.

Ποιες τέχνες διδάσκονται στο «Καλλιτεχνείο»;

Όπως συνηθίζω να λέω δεν νιώθω δασκάλα. Άλλωστε η τέχνη δεν διδάσκεται. Είναι έρευνα και προσωπική αναζήτηση. Την ανακαλύπτεις όσο καταπιάνεσαι μαζί της. Απλά παροτρύνω τα παιδιά να αγαπήσουν την τέχνη, να την «εκμεταλλευτούν» για να εξωτερικεύσουν τον ψυχισμό και τις ιδέες τους. Στέκομαι δίπλα τους συνοδοιπόρος μεταλαμπαδεύοντάς τους τις εμπειρίες μου και σκαλίζοντας τη δική τους φαντασία. Επιδιώκω να λειτουργούμε σαν ομάδα. Να υπάρχει αγάπη και σύμπνοια μεταξύ μας. Μόνο έτσι μπορούμε να προοδεύουμε και να απολαμβάνουμε τις ομορφιές της προόδου. Αυτό φαίνεται στις εκδηλώσεις, αλλά και στην καθημερινότητά μας, όταν νήπια και μεγαλύτερα παιδιά συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλοβοηθιούνται. Στο Καλλιτεχνείο ζωγραφίζουμε, μελετάμε τη ζωή και το έργο μεγάλων καλλιτεχνών κι όταν έχουμε έμπνευση γράφουμε κι ένα παραμύθι.

Η διαδικτυακή εκπαίδευση που ήταν υποχρεωτική στην πανδημία πόσο δυσκόλεψε τα μαθήματά σας;

Η καραντίνα μας έφερε όλους αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα. Οι δυσκολίες ήταν πολλές και οι νέες συνθήκες μάλλον απροσδόκητες. Όταν όμως είσαι ανήσυχος και δημιουργικός χαρακτήρας, βρίσκεις τρόπο να δημιουργήσεις και να εκφραστείς. Εν καιρώ καραντίνας ασχολήθηκα με τη συγγραφή, ένα μικρόβιο που με κάθε τρόπο προσπαθώ να μεταδώσω και στα παιδιά.                                   «Ο Φοίβος το κολλητάκι μου» ένα παραμύθι για το σύνδρομο Άσπεργκερ βρήκε το δρόμο του. Στη συνέχεια δημιούργησα μία καλλιτεχνική ιστοσελίδα το: toka.gr εικαστικού περιεχομένου. Εκεί μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη δράση μας αλλά και να προμηθευτείτε το Φοίβο. Παρόλα αυτά μου έλειπαν τα εργαστήρια. Τότε ασχολήθηκα με τα διαδικτυακά μαθήματα. Στην αρχή ήταν δύσκολα όμως βρήκα τρόπο να συνεννοούμαστε και να επικοινωνούμε.

Η συνεργασία με τα άτομα με αναπηρία πώς προέκυψε;                                                                       Ο Φοίβος μου με έφερε σε επαφή με έναν άλλο κόσμο. Εκείνο των παιδιών με αναπηρία, έτσι γρήγορα βρέθηκα στο ΚΔΑΠ Αμεα Διάπλασις να πραγματοποιώ μαζί τους εικαστικά εργαστήρια. Αβίαστα κι ανεπαίσθητα ήρθε η ιδέα της συμπερίληψης. Και μία μέρα τα παιδιά του ΚΔΑΠ Αμεα Διάπλασις βρέθηκαν στο Καλλιτεχνείο να ζωγραφίζουν με τα δικά μου. Ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία που σκοπεύω να επαναλάβω. Τα παιδιά έγιναν παρέα και απέδειξαν πως τα όποια προβλήματα υπάρχουν μόνο στο μυαλό των μεγάλων.

Ως νομός έχουμε σημειώσει κάποια θετικά βήματα στα Εικαστικά;                             Έχουμε κάνει κάποια βήματα, όμως μπορούμε και καλύτερα. Έχουμε ανάγκη από ουσιαστικές εικαστικές δράσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Και απ ότι παρατηρώ τα νέα παιδιά ,έχουν διάθεση να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν.

Τα γνωστά NFT τα οποία αγοράζονται και πωλούνται στο διαδίκτυο, με κρυπτονομίσματα, θεωρείτε ότι είναι η εξέλιξη των Εικαστικών;

Είναι ένα ξενόφερτο φαινόμενο που ξεκίνησε εν καιρώ καραντίνας. Αναμφίβολα βοηθάει τον καλλιτέχνη να προστατεύσει το έργο του. Κάποιοι έφτιαξαν περιουσία κερδίζοντας αστρονομικά ποσά. Τώρα αν θα έχει διάρκεια ή όχι αυτό δεν το ξέρουμε, θα το δείξει η ιστορία.

Σε ποια ηλικία ενός παιδιού καταλαβαίνουμε ότι έχει κλήση στα Εικαστικά;                  

Η κλίση ενός παιδιού στην τέχνη φαίνεται από τα τρία του χρόνια. Από τον τρόπο που κρατάει το πινέλο, τις γραμμές που τραβάει, την ιδέα που προσπαθεί να αποτυπώσει. Βέβαια εμείς οι γονείς κάποιες φορές ενθουσιαζόμαστε χωρίς λόγο και βλέπουμε στα παιδί μας ταλέντα που δεν υπάρχουν. Εκείνο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι πως όσο ταλαντούχο κι αν είναι το παιδί, πρωταρχική σημασία έχει να υπάρχει ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι εκείνο που συμβάλει στην σωστή και ισορροπημένη ψυχική ανάπτυξή του.

Τι σημαίνει για εσάς τέχνη ;

Τέχνη σημαίνει εξωτερικεύω τον ψυχισμό μου, παρουσιάζω τα συναισθήματα, τις ιδέες μου, τον κόσμο της φαντασίας μου, τις φοβίες μου. Ουσιαστικά επικοινωνώ με το κοινό μέσω του έργου μου. Γι αυτό πρέπει να είναι απλή κατανοητή και προσιτή σε όλους.