Ηλεία

Αμπελώνας: Ένα χωριό με ζωή!

Ακούστε το άρθρο

Ο Αμπελώνας, ανήκει στο δήμο ΠΥΡΓΟΥ της Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Επίσημη ονομασία είναι «ο Αμπελών». Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010 ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Αμπελώνος, του πρώην Δήμου ΠΥΡΓΟΥ του Νομού ΗΛΕΙΑΣ. Έχει υψόμετρο 108 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η εικόνα του χωριού

Ο Αμπελώνας είναι ένα από τα ομορφότερα και γραφικότερα χωριά του δήμου Πύργου. Η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο του, είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή. Τα δυο καφενεία του, κάθε βράδυ γεμίζουν από κόσμο και ζωή παρά την εποχή στην οποία βρισκόμαστε. Παρ’ όλα αυτά, όπως κάθε άλλο χωριό έχει και αυτό διαρκώς προβλήματα που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του.

Οι δρόμοι

Οι αγώνες του προέδρου της τοπικής κοινότητας είναι αδιάκοποι. Ιδιαίτερα φέτος έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές βελτιώσεις στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, που με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι είναι σε καλή κατάσταση. Βέβαια, οι αγροτικοί δρόμοι αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο προβλήματα, κυρίως κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών όπου οι άσχημες καιρικές συνθήκες προκαλούν την καταστροφή τους. Ορισμένα τμήματα δρόμων γίνονται απροσπέλαστα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την διέλευση των κατοίκων στις περιουσίες τους.

*ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ 

Στήριγμά τους η γεωργία

Με το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων να ασχολείται με τη γεωργία, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η οικονομία του χωριού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν. Η φετινή χρονιά όμως δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, αφού η ανομβρία που αντιμετώπισε το χωριό για μήνες προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες ελιάς και σταφίδας, που «συρρικνώθηκαν». Η σοδειά των αγροτών είναι αισθητά μειωμένη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, ρίχνοντας το εισόδημά τους κατακόρυφα και προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους.

Ανεπαρκής φωτισμός

Ο φωτισμός για κάθε χωριό είναι το Α και το Ω. Η έλλειψή του δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, αφού οι κάτοικοι αναγκάζονται να περπατήσουν στα σκοτάδια για να φτάσουν σπίτια τους, με τον κίνδυνο ατυχήματος να είναι αρκετά μεγάλος. Η ανταπόκριση από το δήμο πραγματοποιείται συχνά με αρκετή καθυστέρηση, της τάξεως του ενός μήνα και παραπάνω, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους της τοπικής κοινότητας.

Έλλειψη αποχέτευσης και βουλωμένοι υπόνομοι

Το πλέον σημαντικό πρόβλημα για τον Αμπελώνα είναι η έλλειψη αποχέτευσης και οι βουλωμένοι υπόνομοι. Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, το να έχεις αποχέτευση είναι «υγεία». Με την κατασκευή ενός τεράστιου δικτύου αποχέτευσης σε μεγάλο μέρος του δήμου Πύργου, το μοναδικό αίτημα των κατοίκων του χωριού είναι να συμπεριληφθεί και ο Αμπελώνας στο δίκτυο.

Σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του χωριού, διαδραματίζουν και οι υπόνομοι. Κατά τους χειμερινούς μήνες οι πλημμύρες είναι συχνές, αφού ο καθαρισμός των υπονόμων δεν γίνεται σωστά και αρκετά αντικείμενα φράζουν την είσοδό τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι δρόμοι του χωριού να πλημμυρίζουν χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να φύγουν από κάπου τα νερά.

Τα παιδιά… η ζωή του χωριού

Σε αντίθεση με άλλες τοπικές κοινότητες του δήμου Πύργου, ο Αμπελώνας έχει καταφέρει να κρατήσει τα παιδιά του στο χωριό. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς που η νεολαία συνεχώς εγκαταλείπει το πατρικό για να μεταβεί σε πόλεις στις οποίες θα τους παρουσιαστούν καλύτερες ευκαιρίες, τα παιδιά του Αμπελώνα στέκονται «στυλοβάτες» του χωριού δημιουργώντας τις δικές τους οικογένειες και αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη τους για αυτό.

Όλη η επικαιρότητα