Αχαϊα

Αχαΐα: «Παπάς» διαβόλου κάλτσα ο ληστής της Τράπεζας Ερυμάνθειας

Η σύλληψη του περιβόητου «τοξοβόλου του Συντάγματος αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, κατά το ήμισυ εξιχνίαση της υπόθεσης ληστείας που είχε απασχολήσει στις 29 του περασμένου Αυγούστου την Αχαΐα.
Της ληστείας, δηλαδή, που είχε πραγματοποιηθεί σε υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στην Ερυμάνθεια, όταν δύο ληστές εισέβαλαν με όπλα και κατάφεραν να αρπάξουν από τα ταμεία 130.000 ευρώ, ενώ πριν τραπούν σε φυγή με Ι.Χ. «ξήλωσαν» το καταγραφικό μηχάνημα του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.
Ο ένας από τους δράστες, ο οποίος μάλιστα ήταν ντυμένος ιερέας φορώντας μάσκα σιλικόνης, φέρεται να είναι ο 32χρονος Γιάννης Μιχαηλίδης ο οποίος συνελήφθη χθες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στην οδό Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή.
Ο γνωστός ως τοξοβόλος του Συντάγματος, όπως έγινε γνωστό είχε δραπετεύσει στις 7 Ιουνίου του 2019 από τις Φυλακές Τύρινθας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης για σωρεία
αδικημάτων.
ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΧΑΪΑ
Χωριά της ορεινής Αχαΐας δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται πέρασμα επικίνδυνων κακοποιών και τρομοκρατών. Ούτε φυσικά το περιστατικό της ληστείας με τον ντυμένο παππά ήταν η πρώτη, αφού και στον Ερύμανθο έχει καταγραφεί ξανά περιστατικό, παλαιότερα στην Κλειτορία με τον Νίκο Μαζιώτη, ακόμα και με τον περιβόητο Παλαιοκώστα ο οποίος έχει περάσει κι αυτός από την περιοχή.
Είναι εύλογη η υποψία ότι η περιοχή συγκαταλέγεται στους «χάρτες» τους για πιθανές τοποθεσίες στις οποίες είτε μπορούν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση, (ληστεία), είτε μπορούν απλώς να χρησιμοποιήσουν ως πέρασμα ή προσωρινό καταφύγιο.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ
Φαίνεται ότι ο Μιχαηλίδης θεωρήθηκε σχεδόν αμέσως από την ΕΛΑΣ ως ο βασικός ύποπτος για τη ληστεία στην τράπεζα της Ερυμάνθειας και είχε αρχίσει ένας πολύμηνος κύκλος ανθρωποκυνηγητού και παρακολούθησης. Που εντάθηκε ειδικά προς τα τέλη Δεκεμβρίου ύστερα από συμβάν στη Θεσσαλονίκη με εμπλοκή αστυνομικού και όπου είχε διαπιστωθεί η χρήση κλεμμένου οχήματος από την Αθήνα.
Ξεκίνησαν εντατικές έρευνες για περιπτώσεις κλεμμένων οχημάτων και αυτές οδήγησαν στα ίχνη των συλληφθέντων. Μαζί με τον Τοξοβόλο συνελήφθησαν άλλες δύο γυναίκες 26 και 28 χρόνων και στη κατοχή τους βρέθηκαν ένα καλάσνικοφ, ένα ούζι και τρία πιστόλια που είχαν από μια τουλάχιστον σφαίρα στις θαλάμες. Ο 32χρονος είχε καταδικαστεί το 2015 σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη και για τη διπλή ληστεία σε τράπεζες στο Βελβεντό Κοζάνης, ενώ είχε αποδράσει με σχετική ευκολία από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας.
Οι αστυνομικές αρχές που παρακολουθούσαν καιρό τον Μιχαηλίδη που με την 26χρονη φίλη του η οποία συνελήφθη ταξίδευαν συχνά σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας αλλά και προς τα νότια, εκτιμούν ότι ετοιμαζόταν κάποιο νέο χτύπημα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το πού ακριβώς.
Η Αντιτρομοκρατική θεωρεί, επίσης, ότι δεν υπήρχε κάποια γιάφκα με τη στενή έννοια του όρου, κάποιο διαμέρισμα ή κάποιο σπίτι δηλαδή, αλλά μια «κινούμενη» γιάφκα, το κλεμμένο αυτοκίνητο στο οποίο και τους έπιασαν. Ο 32χρονος “Τοξοβόλος” είχε καταδικαστεί το 2015 σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για τη διπλή ληστεία σε τράπεζες στο Βελβεντό Κοζάνης και απέδρασε από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας.
Η 28χρονη είχε αφεθεί ελεύθερη λόγω παρέλευσης του 18μήνου από τη σύλληψή της, με περιοριστικούς όρους, αλλά εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης της τον Ιούνιο του 2019.

Όλη η επικαιρότητα