Αχαϊα

Αχαΐα: Ατίμητοι νεκροί του Επους του ’40 – Ο πατρινός έμπορος Δημήτριος Δ. Γούβης

Ακούστε το άρθρο

Προ διετίας, η ελπίδα για τους αγνοούμενους του Επους του 1940-’41 που, είτε σκοτώθηκαν και έμειναν σε κάποιο τάφο χωρίς ταυτότητα, είτε τραυματίστηκαν σοβαρά και τους περιέθαλψαν άγνωστοι, αναθερμάνθηκε.

Η Κυβέρνηση, μετά από συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Αμυνας, ανέλαβε να συγκεντρώσει τα ονόματα νεκρών που δεν έχουν εντοπιστεί ενώ στην Αλβανία ξεκίνησαν εκταφές και αναγνωρίσεις, μέσω του DNA.

Ο πατρινός συνταξιούχος έμπορος Δημήτριος Δ. Γούβης, μετά από χρόνια άκαρπων αναζητήσεων, βρήκε πάλι του κουράγιο να πνίξει την πίκρα που νιώθει κάθε χρόνο αυτές τις μέρες και με αφορμή αυτή τη συμφωνία, κινήθηκε πάλι ώστε να εντοπίσει τον αγνοούμενο πατέρα του Δημήτριο Θ. Γούβη.Ο Δ. Θ. Γούβης, στρατιώτης του 12ου Συντάγματος, έπεσε -με βάση μαρτυρίες συμμαχητών του- στο Υψωμα 613 κατά τις σκληρές μάχες που δόθηκαν τότε, πριν την τελική επικράτηση.

Μετά την έναρξη των εκσκαφών, ζήτησε μαζί με εκατοντάδες άλλους συγγενείς νεκρών και αγνοουμένων, να προχωρήσει η διαδικασία αναγνώρισης μέσω DNA.Δυστυχώς όμως, παρά την ενημέρωση που είχε από το 401 ΓΣΝΑ πως θα κληθεί να δώσει δείγμα DNA, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία, η πρώτη φάση δηλαδή για τον πιθανό εντοπισμό της σορού του πατέρα του.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το όνομά του δεν υπάρχει στους νεκρούς καθώς η καταγραφή ξεκίνησε στο ΓΕΣ, μετά τον πόλεμο.Μόνο ο Ερυθρός Σταυρός κατέγραφε τότε τους τραυματίες. Οπου μπορούσε κατά την περίοδο των σκληρών μαχών…

ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ…

«Η διαδικασία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, μας λένε ότι υπάρχει δυσκολία στον εντοπισμό όπως και στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την εξέλιξη των ερευνών από την Πολιτεία» αναφέρει η κόρη του Μαρία Γουβή.«Πρόσφατα, μας υπέδειξαν προκειμένου να ερευνήσουμε στην περιοχή της Κλεισούρας. Ο παππούς όμως ήταν στη μάχη στο ύψωμα. Θεωρώ ότι έστρεψαν την προσοχή μας εκεί επειδή στην Κλεισούρα πράγματι υπάρχει μεγάλο πλήθος ευρημάτων.

Εμείς όμως δεν μπορούμε να ερευνήσουμε ιδιωτικά αλλά μόνο μέσω του υπουργείου Αμυνας. Ούτε πιστεύουμε ότι ο παππούς μπορεί να βρεθεί σε κάποιο σωρό με οστά, μια χούφτα άνθρωποι άλλωστε ήσαν εκεί, κράτησαν το σημείο κι έπεσαν λαβωμένοι για την πατρίδα».

Προς το παρόν η οικογένεια Γουβή αναμένει για το DNA και ελπίζει ότι η ελληνική Πολιτεία θα ξεκαθαρίσει άμεσα τη διαδικασία. «Ο παππούς τέθηκε εξαρχής αγνοούμενος και όχι νεκρός, εδώ υπάρχει το κενό και το μπέρδεμα, λόγω της γραφειοκρατίας. Κάποιος θα πρέπει να ανατρέξει κάποια στιγμή στα Γενικά Αρχεία του ΓΕΣ, όπου εγγράφηκαν κάποια στιγμή οι τύχες των στρατευμένων.

Πηγή: Εφ.Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα