Αχαϊα

Αχαΐα: Ο ξεχασμένος άστεγος των Καλαβρύτων

Ακούστε το άρθρο

Χρόνια τώρα η γνώριμη φιγούρα ενός άνδρα ‘’κυκλοφορεί’’ στα Καλάβρυτα και για δικούς του λόγους δεν λέει να αποχωριστεί την πόλη που τον ξέρει και την ξέρει. Κινείται αθόρυβα ανάμεσα σε επισκέπτες και ντόπιους, που είναι ζεστά ντυμένοι και… έχουν τον τρόπο τους να ζουν με αξιοπρέπεια.

Τα έσοδά του απολύτως πενιχρά πια, αφού η τεχνολογία έχει εξοστρακίσει το εμπόριο με το οποίο είχε κάποτε ξεκινήσει να ασχολείται.

Την μέρα περιφέρεται στους δρόμους κρατώντας τις πλαστικές σακούλες με το εμπόρευμά του και καταφεύγει για λίγο σε καταστήματα και υπηρεσίες αναζητώντας λίγη ζέστη ζωτικής σημασίας, ενώ την νύχτα έχει βρει ένα κατάλυμα ψυχρό και αφιλόξενο,που μόνο για ύπνο δεν είναι !!!

Το kalavrytanet.com τον συνάντησε σε ένα από τα καταστήματα που συχνάζει, χωρίς να ενοχλεί και είναι προς τιμήν των ιδιοκτητών που τον ‘’φιλοξενούν’’ έστω για λίγο.

Ο σκουρόχρωμος αλλοδαπός είναι μοναδική, ευτυχώς, περίπτωση αστέγου στα Καλάβρυτα.

Πως ζει και τι κάνει είναι αρμοδιότητα κάποιων υπηρεσιών, πως τρέφεται, πως ζεσταίνεται και που κοιμάται όμως πρέπει να απασχολήσει επιτέλους κάποιους τοπικούς φορείς που έχουν την δυνατότητα να επέμβουν άμεσα για να δώσουν μια λύση.

Η φράση ‘’ η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική’’ έχει προωθηθεί κατάλληλα προκειμένου να προστατευτούν τα συμφέροντα, επιφανών πρωτίστως καλλιτεχνών και εταιρειών . Η φράση που ταιριάζει στην περίπτωσή μας όμως είναι ότι το ψύχος σκοτώνει το σώμα και η εγκατάλειψη σκοτώνει την ψυχή.

Η κοινωνία μας έχει την υποχρέωση να φροντίσει για τον συγκεκριμένο ,συμπολίτη μας πλέον, και να ‘’σβήσει’’ τον αριθμό 1 από την λίστα των αστέγων στα Καλάβρυτα, μηδενίζοντας την.

Μπορεί ο ίδιος να μην ζήτησε ποτέ βοήθεια, μπορεί η αφρικανική κουλτούρα και τα βιώματα που κουβαλάει να του έχουν δημιουργήσει περίσσιες ανοχές, μπορεί να μην ‘’αντέχει ‘’ να αλλάξει περιβάλλον, μπορεί……

Το πρόβλημα έχει να κάνει με τον δικό μας πολιτισμό, με τις δικές μας ανοχές, με την δική μας θρησκεία.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με την ανάγκη να προστατεύσει η κοινωνία τον άνθρωπο σε ανάγκη, γιατί εκτός των άλλων, η χρόνια περιθωριοποίηση μπορεί να εμφανίσει απρόβλεπτες συμπεριφορές και αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή.

Όλη η επικαιρότητα