Αχαϊα

Αχαΐα: Ζητούν αποκατάσταση για τις καταστροφές οι αγρότες

Ακούστε το άρθρο

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι αγρότες ξεκινώντας από χθες Πέμπτη με συμβολικό αποκλεισμό της Πατρών-Κορίνθου στο ύψος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Την κινητοποίηση στις 11:30 το πρωί οργάνωσε τον Συντονιστικό Αγώνα των αγροτών της Αχαϊας στο οποίο συμμετέχουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», Πατρών και Ωλενίας καθώς και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου.

Κύριο αίτημα των κινητοποιήσεων που κλιμακώνονται τις επόμενες μέρες σε συνεργασία με την Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Ελλάδας, είναι η άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος ελαιοπαραγωγών και κτηνοτρόφων.

«Φέτος οι ελαιοπαραγωγοί δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα. Ο συνδυασμός καιρικών συνθηκών που ευνόησαν τις ζημιές από τον δάκο και τις μυκητολογικές ασθένειες και η έλλειψη ενός σωστά σχεδιασμένου προγράμματος δακοκτονίας, οδήγησαν σε απώλεια του εισοδήματος στο 100%. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αδιαφορεί για την επιβίωση τους ενώ και οι απαντήσεις για το γάλα και τα ψίχουλα της επιδότησης του Πρωθυπουργού από τα Καλάβρυτα, με τα 5 ευρώ ανα ζώο είναι κοροϊδία” αναφέρει εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ο αγροτοσυνδικαλιστής Αλέκος Θανόπουλος. Στους αγρότες της περιοχής του συμπαραστάθηκε και ο δήμαρχος Ερυμάνθου και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος Θάνος Καρπής.

Στο ψήφισμα που κατέθεσαν στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Παπαθεοδώρου οι αγρότες ζητούν εκτίμηση των ζημιών των ελαιοπαραγωγών και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τους, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθως και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων από τον κρατικό προϋπολογισμό με τη θέσπιση τιμή βάση ή τιμή κόστους παραγωγού. Ζητούν επίσης ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει το 100% των ζημιών σε φυτική, ζωική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις, ανάρτηση δασικών χαρτών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και πάταξη της αισχροκέρδειας σε αγροτικά μέσα και εφόδια.

Η ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΑΙΑ

Η οργάνωση μελών Τριταίας του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας διοργανώνει εκδήλωση, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» τη Δευτέρα και ώρα 7:30 μ.μ.

στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Τριταίας στο Σταυροδρόμι Αχαΐας. Ομιλήτρια της εκδήλωσης είναι η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Πηγή: Εφ.Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα