Ηλεία

Φόβος και τρόμος τα τσακάλια – Αφανίζουν κοπάδια με πρόβατα στο οροπέδιο της Φολόης!

Ακούστε το άρθρο

Σοκαριστικές ήταν οι εικόνες που αντίκρισε το πρωί του Σαββάτου κτηνοτρόφος από την τοπική κοινότητα Αχλαδινής, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Ο άτυχος Χρήστος Θεοδωρόπουλος, κατευθυνόμενος στο κτήμα του όπως κάθε μέρα, αντίκρισε τα ¾ του κοπαδιού του σκοτωμένα. Πιθανότερη αιτία θανάτου τους φαίνεται να είναι τα τσακάλια, αφού τα πρόβατα βρέθηκαν δαγκωμένα και όχι φαγωμένα. Οργισμένοι οι κάτοικοι της κοινότητας, δηλώνουν την πλήρη αδιαφορία των αρμόδιων αρχών και βλέπουν σε καθημερινή βάση σχεδόν να χάνονται τα κοπάδια τους…

Η συγκεκριμένη επίθεση πιθανολογείται ότι συνέβη βραδινές ώρες Παρασκευής με ξημερώματα Σαββάτου. Ο ιδιοκτήτης του κοπαδιού Χρήστος Θεοδωρόπουλος, φθάνοντας στο χωράφι που είχε αφήσει για βοσκή τα πρόβατά του, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του. Εννέα από τα δώδεκα πρόβατά του ήταν δαγκωμένα αλλά όχι φαγωμένα και το αίμα έλειπε, γεγονός που δείχνει ότι η επίθεση έγινε πιθανότατα από τσακάλια. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι κάτι καινούριο για την κοινότητα, αφού από το 2014 και μετά οι επιθέσεις τέτοιου τύπου είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν ειδοποιηθεί επανειλημμένως σε όλες τις περιπτώσεις των επιθέσεων, με τον ΕΛΓΑ που πληρώνουν την ασφάλεια να τους αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός από 2-3 ζώα, να κόβουν τα κεφάλια και να τα βάζουν σε ψυγείο, έτσι ώστε όταν έρθει το επιτελείο τους να εκτιμήσει την κατάσταση και αναλόγως να κρίνει αν γίνεται να δοθεί αποζημίωση. Υπολογίζεται ότι η ζημιά για το Χρήστο Θεοδωρόπουλο είναι μεγαλύτερη των 3.000 ευρώ.

Για την τραγική αυτή κατάσταση μίλησε ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Γιαννόπουλος, όπου φανερά απελπισμένος έριξε ευθείες βολές στην κυβέρνηση και το σύστημα: «Κάτι πρέπει να γίνει. Το κράτος μας έχει εγκαταλείψει. Ο δήμος Φολόης έχει τελειώσει. Λίγο λάδι μας έχει απομείνει και αν δεν το πάρουμε και αυτό καταστραφήκαμε. Λυπάμαι για όλους τους φορείς. Αυτά τα κρούσματα παρατηρούνται από το 2014. Κάθε βράδυ στο οροπέδιο και στα διπλανά χωριά ακόμα, χάνονται 10 με 15 ζώα. Έχουμε φτάσει σε σημείο να κοιμόμαστε παρέα με τα ζώα μας. Πως θα ζήσουμε εμείς; Οι συνθήκες είναι ήδη άσχημες και έτσι γίνονται ακόμα χειρότερες. Πρέπει να ενδιαφερθεί και κάποιος για μας και όχι μόνο να αποζητούν τις ψήφους. Μας έχουν κάνει να επιθυμούμε επαναφορά της χούντας. Ο λαός υπομένει πολλά, αλλά αν αντιδράσει θα είναι λάβα».

Ο ιδιοκτήτης του άτυχου κοπαδιού, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, έχοντας χάσει σημαντικό μέρος του κοπαδιού του που αποτελούσε και το βιός του, δήλωσε ότι δεν έχει πλέον τίποτα άλλο και έχει την πεποίθηση ότι ο ΕΛΓΑ δεν πρόκειται να τον αποζημιώσει, όπως δεν έχει κάνει και με τους υπόλοιπους κατοίκους που τους έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό.

Αστυνομία και δασαρχείο ειδοποιήθηκαν και αυτοί για το περιστατικό, με την απάντησή τους προς τους κτηνοτρόφους να είναι πως δεν έχουν αρμοδιότητα σε τέτοιου είδους θέματα. Είναι εύκολο πλέον να αντιληφθεί κανείς τον αριθμό των χαμένων ζώων της περιοχής. η ύπαρξη μητρώου με τα νούμερα κάθε ζώου, βοηθάει σημαντικά στο να γνωρίζουν οι κάτοικοι πόσα είναι τα ζώα που έχουν χαθεί. Τα τσακάλια, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχουν φθάσει πλέον σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό και έχουν δημιουργηθεί φόβοι ακόμα και για την ίδια τη ζωή τους.

Όλη η επικαιρότητα