Αχτσιόγλου: Στοπ οι επιδοτήσεις για τους παραβάτες – Επίδομα για τους απλήρωτους εργαζόμενους

Ρύθμιση που θα απαγορεύει στου παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα ( επιδοτήσεις, ΕΣΠΑ. κ.λπ.) θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο, εποχή που εντείνονται οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ στις τουριστικές περιοχές.

Όπως εξήγησε η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο ρ/σ 247  η επιχείρηση θα «περνάει» από εξετάσεις   ένα χρονικό διάστημα πριν από την αίτηση της για επιδότηση ή επιχορήγηση (διετία ή τριετία).

Στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο καλοκαίρι να διεξαχθούν 4.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας.

Σύμφωνα με την υπουργό η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί από το 18% στο 13% με βάση τα στοιχεία ελέγχων που έχουν γίνει.

Ακόμα  για τον περιορισμό της  ημιδηλωμένης- ημιασφαλισμένης απασχόλησης τα υπουργείο προωθεί ρύθμιση   το επόμενο διάστημα  με την οποία οι υπερωρίες θα δηλώνονται υποχρεωτικά  πριν την πραγματοποίησή τους ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Πλέγμα προστασίας για τους λεγόμενους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας  Το πρόγραμμα ,σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, θα προβλέπει οικονομική ενίσχυση αυτών των «εγκλωβισμένων» (επίδομα), αλλά και βοήθεια για μετάβαση σε άλλη εργασία.

Το πρόγραμμα είναι αρκετά μεγάλο (100 εκατ. ευρώ) και πρόκειται να βοηθήσει περίπου 46.000 εγκλωβισμένους εργαζόμενους, είτε αυτοί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, είτε είναι μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι.

Για τα «μπλοκάκια, η υπουργός τόνισε ότι θα σχεδιαστεί το επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα το οποίο θα ενισχύσει αυτούς που θα μετατρέπουν την αυτοαπασχόληση σε μισθωτή εργασία, εφόσον συντρέχουν οι όροι για μια τέτοια σχέση.

 

 

Πηγή: bankingnews.gr