Οικονομία

Αχτσιόγλου: Η συμφωνία για τα εργασιακά βάζει φρένο στις παράλογες απαιτήσεις

Ακούστε το άρθρο

Παρά την απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος για την περίοδο 2019 και 2020, λέει αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα RealNews κάνει εκτενή αναφορά στα θετικά μέτρα. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης άνω το 40% των συνταξιούχων θα έχει μηδενική συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη, ενώ για ένα μεγάλο ποσοστό η συμμετοχή θα μειωθεί στο μισό, σημειώνει η υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, αναφέρει θα νομοθετηθεί ένα «εκτεταμένο στεγαστικό πρόγραμμα, στη βάση του οποίου τα μισά περίπου νοικοκυριά που σήμερα βρίσκονται σε ενοίκιο θα επιδοτηθούν κατά μέσο όρο με 1.000 ευρώ ετησίως».

Λέει ακόμη ότι θα αυξηθεί το οικογενειακό επίδομα, θα υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για το ένα τρίτο των παιδιών προσχολικής ηλικίας της χώρας, και δημιουργία περισσότερων από 30.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά τα εργασιακά, σημειώνει ότι οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ προσήλθαν στη διαπραγμάτευση ζητώντας περαιτέρω απορρύθμιση.

«Με αυτά τα δεδομένα, η συμφωνία για τα εργασιακά βάζει φρένο στις παράλογες απαιτήσεις για περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας και προετοιμάζει το έδαφος για την επαναφορά σε θεσμική κανονικότητα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν θα αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων. Αυτό δεν ήταν δεδομένο. Δεν θα θεσμοθετηθεί η ανταπεργία. Ούτε αυτό ήταν δεδομένο» τονίζει και συμπληρώνει: «Με τη λήξη του προγράμματος θα επανισχύσουν οι βασικές αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών ΣΣΕ. Ούτε αυτά ήταν δεδομένα».

Υπογραμμίζει ότι η ανάσχεση της ανεργίας απαιτεί και τη διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή τους επόμενους μήνες πρόκειται να αξιοποιηθούν κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την ενίσχυση εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν ή αναδιαρθρώνονται, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα επαγγελματικής πιστοποίησης και προσαρμογής των εργαζομένων σε νέο επαγγελματικό περιβάλλον προσθέτει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα