Οικονομία Πολιτική

Άδ. Γεωργιάδης: Ρευστότητα ύψους 15 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

Ακούστε το άρθρο

Χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δώσουν ρευστότητα ύψους 15 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία ενεργοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στην κοινή συνέντευξη με τους υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Τουρισμού, όπου παρουσιάστηκε το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό:

– έχει ενεργοποιηθεί ήδη το πρόγραμμα της αναπτυξιακής τράπεζας ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω το οποίου θα διατεθούν δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό επανεκκίνησε σήμερα με αυξημένο προϋπολογισμό και από τις 12 το μεσημέρι που άνοιξε η πλατφόρμα υποβλήθηκαν 40.000 νέες αιτήσεις για την παροχή δανείου για κεφάλαιο κίνησης με 100% επιδότηση επιτοκίου τα πρώτα δύο χρόνια.

– Στις αρχές Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα συνολικού ύψους 7 διασ. ευρώ μέσω του οποίου οι τράπεζες θα παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγυημένο το 80% του κεφαλαίου. Η πρόσκληση για τη συμμετοχή των τραπεζών λήγει στις 26 Μαΐου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης το συγκεκριμένο εργαλείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μέσα σε 50 μέρες σε συνεργασία με την ΕΕ ενώ υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόντουσαν 7-12 μήνες.

– Έχουν σχεδιαστεί μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δανειοδότηση αναπτυξιακών έργων μέσω των οποίων αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια 5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που διατίθεται από το κράτος για τα συγκεκριμένα εργαλεία ανέρχεται σε 1,28 δισ. ευρώ.

Εξάλλου μέσω του αναπτυξιακού νόμου θα χρηματοδοτηθούν μεγάλες επενδύσεις με επιπλέον κεφάλαια 2,7 δισ. ευρώ πέραν των 2,5 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί ήδη για μεγάλα έργα.

Όπως είπε ο υπουργός με τον τρόπο αυτό αναμένεται να εγκριθούν οι Φάκελοι όλων των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις και υπολογίζονται σε περίπου 2.000.

Από το Μάρτιο έχουν εγκριθεί 4 έργα ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να γίνει νέα προκήρυξη για έργα επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να προωθηθούν 40 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει πράγματι μετακύληση της ρευστότητας προς την αγορά το υπουργείο δημιουργεί παρατηρητήριο ρευστότητας για να παρακολουθεί την πορεία των δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργίαδης προέτρεψε τις τράπεζες και τα στελέχη τους να μην εξαντλούν την αυστηρότητας τους στην ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιούργησε το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί νομοσχέδιο για την διαμόρφωση πλαισίου μικροπιστώσεων ώστε με ευέλικτο και γρήγορο τρόπο να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης και επιχειρήσεις που πιθανώς να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Κλείνοντας ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα είναι μία δύσκολη χρονιά το 2020 αλλά όπως τα καταφέραμε στην υγειονομική φάση της κρίσης το ίδιο θα καπνού με και στην οικονομική φάση.

Ξεκινάνε εντός της εβδομάδας δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ

Δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόκειται για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά εντός της τρέχουσας βδομάδας και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι καθώς ένα ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο μοχλεύει κατά μέσο όρο τρία ευρώ, με τα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται να δρομολογηθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά:

Γενική Επιχειρηματικότητα

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,

β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 ευρώ,

γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 150 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, και τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

β. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα