Αρθρογραφία

Η άδικη Περιφέρεια που προκαλεί…

Ακούστε το άρθρο

Όλοι πλέον γνωρίζουμε

ότι δεν ιδρύθηκε με σκοπό

να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη

της Δυτ. Ελλάδας, αλλά τις

πολιτικές ιδιαιτερότητες που

κρατούν ενίοτε στενούς δεσμούς

με την γειτονική Αχαΐα…

Ο θόρυβος που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες, περί της απόσχισης της Ηλείας από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας μετά τις δηλώσεις του βουλευτή Κώστα Τζαβάρα, δεν είχε εκ των πραγμάτων και υπό τις παρούσες συνθήκες ουσία, έχει όμως από συστάσεως της συγκεκριμένης διοικητικής ενότητας, αιτία και αφορμή…

«Ανήκομεν» όπως θα έλεγαν και οι παλαιότεροι στην Δυτική Ελλάδα και αυτό δεν αλλάζει. Είτε το θέλουμε είτε όχι. Μπορούμε βεβαίως να ζητήσουμε κάτι διαφορετικό, αλλά οφείλουμε πρωτίστως να σκεφτούμε, ότι δεν εξαρτάται από εμάς, ούτε εξετάζεται κατά περίπτωση, ειδικά μόνο για εμάς.

Όσες δηλώσεις έγιναν κατόπιν τούτου σε ανεπίκαιρο χρονικό σημείο πάνε στον… «κουβά» ή καταναλώθηκαν πρόσκαιρα προς χάριν εντυπώσεων και μόνο. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρώην υπουργός χρειάσθηκε ακολούθως εν μέρει να επανέλθει «διορθωτικά» αποφεύγοντας έτσι, ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο με ευρύτερες, ίσως και απρόβλεπτες διαστάσεις.

Ακόμη και τούτο εξ’ άλλου, που αποτελεί κομβικό κατά παραδοχή σημείο εξέλιξης του τόπου, δεν μάθαμε –όπως και τόσα μεγάλα θέματα- να το χειριζόμαστε ούτε στρατηγικά, πολύ περισσότερο ενωτικά και ούτε καν σοβαρά όπως στοιχειωδώς απαιτεί η πραγματικότητα του διαχρονικού παραγκωνισμού μας!

Παραγκωνισμού και απαξίωσης που συντηρείται υπό την ανοχή μας και «θεριεύει» στα όρια της μικροπολιτικής εσωτερικής μας αντίληψης, σε μια απίστευτη και αντίθετη τακτική που ακολουθούν βορείως οι γείτονές μας.

Οι αιτιάσεις μας, αδύναμες και άνευ πειστικών επιχειρημάτων απορρίπτονται θεωρητικά από την ηγεσία της Περιφέρειας που συμβαίνει μέχρι τώρα να φέρνει σφραγίδα Αχαϊκή. Πιστοποιείται ωστόσο πρακτικά με προκλητικό, συστηματικό και αδιάφορο τρόπο –σχεδόν κυνικό πολλές φορές- όταν τα συμφέροντα του κέντρου πλήττονται από τις ίδιες τις υπό-περιφέρειές του…

Τα παραδείγματα αναρίθμητα. Τελευταία από αυτά η… ιστορία της Αναπτυξιακής Εταιρίας που αν και κατ’ ουσίαν Ηλειακή, έγινε υπό το πρόσχημα των ίσων κανονισμών Περιφερειακή και τώρα φθάνει στη διάλυσή της με αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων της.

Ναι μεν αλλά, οι δηλώσεις του πρώτου πολίτη της Περιφέρειας Απόστολου Κατσιφάρα που άλλαξε περιέργως την στάση του για το συγκεκριμένο θέμα. Και δεν είναι το μοναδικό, αν δούμε λίγο τις εξελίξεις των περιφερειακών πραγμάτων σε βάθος χρόνου, «ζυγισμένα» με συμπεριφορές και αποφάσεις στο κέντρο βάρους της Περιφέρειας, την Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Μία Περιφέρεια που όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι δεν ιδρύθηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, αλλά τις πολιτικές ιδιαιτερότητες της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τους στενούς δεσμούς της με την πόλη της Πάτρας, οι φορείς της οποίας θα έχαναν τα… προνόμιά τους, σε μια ενιαία ενότητα της Πελοποννήσου.

Μην ξεχνάμε δε, ότι ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα ακολουθούσε επί σειρά ετών και ο σημερινός Περιφερειάρχης, ως εξέχων μέλος (και κάποτε και Υπουργός) της συγκεκριμένης παράταξης που τώρα προσπαθεί ξανά να συνθέσει το παζλ των χαμένων κομματιών της.

Δεν γνωρίζω πλέον αν υπάρχει χρόνος ή αν ο ίδιος μπορεί να άρει τις αδικίες για ένα Νομό στον οποίο κατά μεγάλη προσέγγιση οφείλει την επανεκλογή του. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι ανεξάρτητα από τι μπορούν και τι θέλουν οι άλλοι, εμείς ως Ηλείοι, είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε –επιτέλους- τι ακριβώς επιδιώκουμε. Γιατί δυστυχώς τώρα, ούτε καν στην αρχή μιας ανατροπής δεν βρισκόμαστε…

Όλη η επικαιρότητα