Κόσμος

Adrian Darya: Το ιρανικό τάνκερ άλλαξε ρότα

Ακούστε το άρθρο

Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya πλέει πλέον προς δυσμάς και βρίσκεται ανοικτά των νοτίων παραλίων της Τουρκίας στο ύψος της Μερσίνας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine Traffic.

Σύμφωνα με τον Refinitiv, αντί προορισμού υπάρχει η αναγραφή «for order»,που συνήθως σημαίνει ότι το πλοίο είναι διαθέσιμο προς ναύλωσιν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι περιέλαβε στην μαύρη λίστα το Adrian Darya 1, το οποίο είχε συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές τον Ιούλιο και ακινητοποιηθεί στο Γιβραλτάρ, κατόπιν υποψιών ότι το πετρέλαιο που μεταφέρει προορίζεται για την Συρία κατά παραβίασιν του καθεστώτος κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε μέσω του Twitter τις Ηνωμένες Πολιτείες για «πειρατεία και απειλές» ώστε να εμποδίσουν την Τεχεράνη να πωλήσει το πετρέλαιό της στους παραδοσιακούς της πελάτες.

Χθες, το ιρανικό τάνκερ έδειχνε ότι κατευθύνεται προς το λιμάνι του Ισκεντερούν, πριν η Αγκυρα ανακοινώσει ότι προορισμός του είναι ο Λίβανος, όμως οι ΗΠΑ επέμειναν ότι κατευθύνεται προς την Συρία.

Το λιμάνι του Ισκεντερούν βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τα διυλιστήρια στο Μπάνιας της Συρίας, ο οποίος, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ήταν ο αρχικός του προορισμός.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα