Life

Αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα: Τρεις συμβουλές για να το πετύχετε

Ακούστε το άρθρο

Μόλις αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο κορυφαίος fitness στόχος των περισσότερων ανθρώπων είναι να χάσουν βάρος, με αρκετούς μάλιστα να καταφεύγουν σε ακραίες, στερητικές δίαιτες προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους.

Ωστόσο, μια δίαιτα που αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφών, όχι μόνο δεν είναι το κλειδί για αδυνάτισμα με διάρκεια, αλλά επίσης στερεί από τον οργανισμό σας θρεπτικά συστατικά.

Άλλωστε, ακόμη κι αν αρχικά καταφέρετε να αδυνατίσετε -βγάζοντας για παράδειγμα τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας-, μόλις ξεκινήσετε να τρώτε πάλι κανονικά, κάθε κιλό που χάσατε θα επιστρέψει.

Στην πραγματικότητα, για να χάσετε εκείνα τα κιλάκια που σας ταλαιπωρούν και κάνουν το κουμπί του τζιν να κλείνει με δυσκολία, δε χρειάζεται να πραγματοποιήσετε δραματικές αλλαγές στη διατροφή σας και φυσικά ούτε να λιμοκτονήσετε.

Το μόνο που έχετε να κάνετε ώστε οι καλοκαιρινές διακοπές σας να σας βρουν πιο ανάλαφρους και γεμάτους αυτοπεποίθηση, είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές μας.

1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Μπορεί να σας ακούγεται κλισέ, όμως το νερό μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την απώλεια βάρους.

Για μην αναφέρουμε ότι ο οργανισμός σας έχει αυξημένες ανάγκες σε ενυδάτωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το νερό δεν έχει κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος, έχει όμως την ιδιότητα να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού και κατ’ επέκταση να αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής που οδηγεί σε αύξηση του βάρους σας.

Άλλωστε, είναι πιο συνηθισμένο από όσο νομίζετε το να μπερδεύετε τη δίψα με την πείνα, επομένως η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να περιορίσει τις ξαφνικές λιγούρες που σας «σπρώχνουν» σε ανθυγιεινές επιλογές.

2. Επιλέξτε έξυπνα τι βάζετε στο πιάτο σας

Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή σας. Οι φυτικές ίνες πέρα από το να βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, συμβάλλουν και στον έλεγχο του βάρους, καθώς προκαλούν μεγαλύτερο και παρατεταμένο κορεσμό.

Έχουν την ιδιότητα μόλις εντοπίσουν νερό στον οργανισμό να το απορροφούν και να φουσκώνουν, αυξάνοντας πολύ τον όγκο τους, με αποτέλεσμα να σας προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού και να σας κρατούν πολλή ώρα χορτάτούς, αφού μένουν για αρκετό χρόνο στο έντερό σας.

Τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλές πηγές φυτικών ινών.

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η πρωτεΐνη είναι το πιο διάσημο συστατικό όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Η πρωτεΐνη, λοιπόν, συμβάλλει και αυτή στο αδυνάτισμα χάρη στην ιδιότητά της να απορροφάται σταδιακά από το στομάχι, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα του κορεσμού. Το αυγό, το στήθος κοτόπουλου, η γαλοπούλα, τα μανιτάρια, η κινόα, το τυρί κότατζ, το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, η βρώμη και ο τόνος είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης.

3. Αποφύγετε τη ζάχαρη

Ακόμη κι αν πίνετε τον καφέ σας σκέτο ή δεν είστε λάτρεις των γλυκών, η ζάχαρη συχνά «μεταμφιέζεται» στις ετικέτες των τροφίμων, παίρνοντας πολλά διαφορετικά ονόματα.

Μάλιστα, η πρόσθετη ζάχαρη είναι ο βασικός λόγος που πολλά συσκευασμένα και μεταποιημένα τρόφιμα (π.χ. ψωμί, κέτσαπ, έτοιμοι χυμοί φρούτων) περιέχουν πολλές θερμίδες. Πέρα από το να σας επιβαρύνει με θερμίδες, η ζάχαρη καταστρέφει τη διατροφή σας και με έναν ακόμη τρόπο.

Βλέπετε, το σώμα σας διασπά γρήγορα τα πρόσθετα σάκχαρα, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας και στη συνέχεια να πέφτει εξίσου απότομα. Έτσι, καταλήγετε χωρίς ενέργεια και θέλετε να φάτε περισσότερη ζάχαρη.

Ένας καλός τρόπος να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας και παράλληλα να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό, είναι αντικαθιστώντας τα παγωτά και τα γλυκά με φρούτα και γιαούρτι.

via

Όλη η επικαιρότητα