Κόσμος

Αεροδρόμια: Ξεχάστε αυτά που ξέρατε για τα υγρά στις αποσκευές σας

Ακούστε το άρθρο

Η τεχνολογία των αξονικών τομογράφων περνάει στον έλεγχο ασφαλείας των αεροδρομίων. Πλέον δεν θα χρειάζεται να αφαιρέσετε υγρά και laptops από τις αποσκευές σας. Ο χειριστής θα βλέπει τα πάντα.

Η τεχνολογία προχώρησε σε επίπεδα που σύντομα δεν θα χρειάζεται να βγάζουμε από τις αποσκευές μας laptop, tablet, κινητά τηλέφωνα και υγρά, προκειμένου να περάσετε στα ενδότερα (αίθουσα αναμονής και αεροπλάνο) των αεροδρομίων. Ένα νέο x-ray scanner επιτρέπει στους επιβάτες να μην ασχολούνται με το περιεχόμενο των τσαντών που έχουν μαζί τους στις πτήσεις. Την ίδια ώρα, τα αεροδρόμια μπορούν να αισθάνονται πιο σίγουρα για τον καλύτερο έλεγχο εντοπισμού κρυμμένων εκρηκτικών ή άλλων κακόβουλων ουσιών.

Έως τώρα, οι αποσκευές μας περνούσαν από τη διαδικασία σάρωσης ακτινών Χ, δύο διαστάσεων. Στο εξής θα περνούν από τρισδιάστατο ανιχνευτή που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της αξονικής τομογραφίας. Θα επιτρέπει στον χειριστή να δει την εικόνα της τσάντας μας, σε 360 μοίρες και άρα ό,τι υπάρχει στα προσωπικά μας αντικείμενα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, να μειωθεί εξαιρετικά και ο χρόνος που περνάμε στις ουρές προ των ελέγχων. Θα σκέφτεστε “αφού ήταν τόσο απλό, υπήρχε δηλαδή η τεχνολογία, γιατί δεν το είχαν κάνει μέχρι τώρα”.

Λόγω του κόστους και της μεγαλύτερης κατανάλωσης ενέργειας. Ειδικοί εξήγησαν πως ενδεχομένως να παρουσιάσει προβλήματα, σε περιβάλλοντα σάρωσης ασφαλείας, με συμφόρηση. Από την 1η Ιουλίου η τεχνολογία αυτή τεστάρεται στο αεροδρόμιο της Γενεύης. Ακολούθησε το John F. Kennedy της Νέας Υόρκης, το Schiphol του Άμστερνταμ και σειρά θα πάρουν το Heathrow και ο διεθνής αερολιμένας του Χονγκ Κονγκ. Η διαδικασία δοκιμής θα διαρκέσει 6 με δώδεκα μήνες.

Όλη η επικαιρότητα