Αγροτικά Ηλεία

Αεροπλάνα αναμένουν «σήμα» απογείωσης – Γ.Καλλιμώρος: «Να κάνουμε τον καιρό σύμμαχό μας»

Ακούστε το άρθρο

Η φετινή ανομβρία στην Ηλεία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον αγροτικό τομέα ενώ στον αντίποδα συχνά είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί  προς όφελος των αγροτών και με σεβασμό στο περιβάλλον. Υπάρχουν προγράμματα διαχείρισης ακραίων καιρικών φαινομένων που εφαρμόζουν και στην Ελλάδα καινοτόμες εταιρείες με την βοήθεια εναέριων μέσων. Αρκεί να δοθεί «πράσινο» φως τα αρμόδια υπουργεία.

Η ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας έχει αποστείλει προ ημερών δια του προέδρου του ΔΣ κ. Γεράσιμου Καλλιμώρου επιστολή στα αρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια και τους βουλευτές με την οποία τους καλεί να εφαρμόσουν στην περιοχή της Ηλείας και της Δ. Ελλάδας γενικότερα καινοτόμες μεθόδους τροποποίησης καιρού: αύξηση βροχής και προστασία καλλιεργειών από χαλάζι.

Στην Ελλάδα υπάρχει εταιρεία που εφαρμόζει αποτελεσματικά αυτή την καινοτόμο εφαρμογή.

Η 3Δ Α.Ε. είναι μία από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο σε θέματα προστασίας και διαχείρισης ακραίων καιρικών φαινομένων.Μάλιστα η εταιρεία έχει κάνει προκαταρκτική μελέτη επέκτασης προγράμματος προστασίας καλλιεργειών από χαλάζι με πτητικά μέσα στην Ελλάδα.

Η μελέτη

Στην μελέτη αναφέρονται οι περιοχές που έχουν επιλεγεί για την εφαρμογή του προγράμματος:

«Η επιλογή των περιοχών θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις:

  1. Συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δυναμικές ή μη καλλιέργειες, καθώς και όσες δεν προστατεύονται από άλλα μέσα ενεργητικής προστασίας (φυτά μεγάλης καλλιέργειας, υπαίθρια κηπευτικά, ελιές, κ.α.). 2. Κόστος αποζημιώσεων που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ ( και ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανών οικονομικών ενισχύσεων) σε μία χρονική περίοδο τουλάχιστον 10 ετών. 3. Οι περιοχές επέκτασης να βρίσκονται στην επιχειρησιακή εμβέλεια μετεωρολογικών ραντάρ. 4. Να υπάρχει σε λογική απόσταση επιχειρησιακό αεροδρόμιο, έτσι ώστε η προστασία να είναι άμεση και συνάμα αποτελεσματική. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση μας εξειδικεύεται ως εξής: Το πρόγραμμα να επεκταθεί σε περιοχές των Νομών Πέλλας, Λάρισας (όπου ήδη εφαρμόζεται το πρόγραμμα), καθώς και σε περιοχές των Νομών Κοζάνης, Χαλκιδικής, Καβάλας, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Μεσσηνίας (νέες περιοχές), σε συνολική έκταση περίπου 7.660.000 στρεμμάτων»

Για την Ηλεία

Για την Δυτική Ελλάδα και την Ηλεία αναφέρονται τα εξής: «Η Δυτική Ελλάδα αποτελεί νέα ενότητα  και περιλαμβάνει περιοχές των Νομών Ηλείας (Ζ), Μεσσηνίας (Η) και Αιτωλοακαρνανίας (Ι), με συνολική έκταση 2.443.000 στρεμμάτων και κυρίαρχες καλλιέργειες την Ελιά, το Αμπέλι (Σταφίδα), τα Εσπεριδοειδή, τα Καρπούζια και τις Πατάτες. Οι οριοθετημένες προς ένταξη στο πρόγραμμα περιοχές κρίνονται ως χαλαζόπληκτες και πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα».

Καλλιμώρος: «Να κάνουμε σύμμαχο τον καιρό»

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος που έχει επιδείξει ενδιαφέρον ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση που «γονατίζει» τον αγροτικό τομέα δήλωσε:

«Οι κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον πραγματικότητα για τον Νομό Ηλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Για παράδειγμα οι τελευταίοι χειμώνες 20ετίας, η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας και η φετινή ανομβρία έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πολλές αγροτικές περιοχές δημιουργώντας τεράστια οικονομικά προβλήματα στους παραγωγούς μας. Το πρόγραμμα τροποποίησης καιρού είναι μια δραστηριότητα επιστημονικά αναγνωρισμένη και ιδιαίτερα επίκαιρη. Τα προγράμματα καταστολής χαλαζιού και αύξησης βροχής με εναέρια μέσα που εφαρμόζονται από τον ΕΛΓΑ είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και υπόκεινται στους κανόνες εφαρμογής που υπαγορεύονται από τα σχετικά εγχειρίδια της Παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας, χωρίς την παραμικρή περιβαντολογική επιβάρυνση σχετικής δημοσιευμένης μελέτης που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει προσαρμοστεί ένα μοντέλο παθητικής αντιμετώπισης για τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων η οποία στηρίζεται σε μορφές οικονομικής στήριξης των πληγέντων. Ο αγρότης παραγωγός είναι και παραμένει ένα μαγαζί χωρίς σκεπή πολλές φορές ο χρόνος της καταστροφής αρκεί μόνο λίγα λεπτά για να εξαφανίσει περιουσίες ολόκληρες, κόπους και έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς. Ήρθε η στιγμή που πρέπει να πράξουμε ενεργητικά και καλούμε όλες τις δυνάμεις να εργαστούν προς αυτή την καινοτόμα κατεύθυνση, κάνοντας τον καιρό σύμμαχό μας πριν αυτός μας αφανίσει ολοκληρωτικά »

Όλη η επικαιρότητα